Kristjan Ilves suusatas kuis jaksas, ent jäi esimesena medalita.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP / SCANPIX
Talisport
4. märts 2023, 18:00

ÕL PLANICAS | Vabariigi parimat tulemust korranud Ilves siunas konkurenti: see oli ebasportlik käitumine! (34)

Planica MMil suure mäe võistlusel vägeva hüppe teinud ja 10 km suusarajale kolmandana läinud kahevõistleja Kristjan Ilves pidi lõpuks leppima neljanda kohaga.

Kui hüppevõistluse võitnud Jarl Magnus Riiber läks suusarajale Ryota Yamamotost rohkem kui minut varem ning tema võidus polnud kahtlust, siis Ilves püüdis 26 sekundit varem alustanud jaapanlase esimese ringi lõpuks kinni. Kolmanda ringi alguses juhtus see, mida võis karta – kõva kolmik Johannes Lamparter, Julian Schmid ja Jens Luraas Oftebro jõudsid neile järele ning peagi liitusid seltskonnaga Stefan Rettenegger ja Matteo Baud. Yamamoto omakorda hakkas tasapisi maha jääma.

Ilves hoidis enamasti pundi sappa ning see maksis viimase ringi eelviimasel tõusul kätte. Kui Lamparter ja Oftebro kiirendasid, jäi ta Retteneggeri taha toppama, mis tähendas, et poodiumikohtadega tuli sisse vahe, mida ei õnnestunud enam kinni nõeluda. Schmid kustus tol tõusul täielikult.

Samal ajal, kui Riiber publikuga suhtles ja muretult Julia Alpide taustal neljanda kuldmedali suunas liugles, rebis tema koondisekaaslane Oftebro Lamparterilt eest ning kindlustas Norrale kaksikvõidu. Riiberi võiduaeg oli 23.42,6. Oftebro kaotas maailmameistrile 1.01,4, Lamparter 1.04,7, Ilves 1.09,0, Rettenegger 1.10,2 ja väsinud Schmid 1.31,0.

26aastane Ilves kordas Eesti vabariigi aegade parimat kahevõistluse tulemust tiitlivõistlustelt. 1997. aasta Trondheimi MMil sai ka Ago Markvardt neljanda koha. Ainsa Eesti kahevõistlejana on medali võitnud Allar Levandi, kes teenis Nõukogude Liitu esindades pronksi nii 1987. aasta Oberstdorfi MMil meeskonnavõistluses kui ka 1988. aasta Calgary OMil individuaalvõistlusel.

„Täna tundus neljas koht jama jah,” tunnistas Ilves ja lisas, et tal oli Retteneggeriga finišis tõsine jutuajamine.

Norra koondise treener Jan Schmid märkis, et Rettenegger on varemgi ebasportlikult käitunud.

Edasi lugemiseks: