Paal Golberg.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
5. märts 2023, 15:42

Suusakuningaks krooniti Golberg, Kläbo võitis esimest korda maratonidistantsil medali (1)

Sloveenias Planicas toimunud põhja suusaalade MMile pandi täna punkt meeste murdmaasuusatamise 50 km ühisstardist klassikasõiduga, mille võitis norralane Paal Golberg. Vastavalt traditsioonile sai norralane koos sellega ka suusakuninga tiitli. Ainsa eestlasena starti tulnud Alvar Johannes Alev sai 35. koha.

Viimasel ringil oli koos seitsmemeheline juhtgrupp, mida vedas peamiselt Iivo Niskanen. Staadionisirgel oli medalikonkurentsis veel neli meest: esimesena jõudis sinna Golberg, kel oli paarimeetriline edu Johannes Hösflot Kläbo ees. 32aastase norralase võidus ei tekkinud lõpuks kahtlust, tal oli lõpus minek kõige tugevam. Kaasmaalane Kläbo tõi Norrale kaksikvõidu. Ta kaotas Golbergile lõpuks sekundiga ja suutis napilt edestada rootslast William Poromaad (+1,2). Esimesena jäi medalita Calle Hafvarsson (+1,6).

Kui Golbergile oli see esimeseks individuaalseks tiitlivõistluse (kuld)medaliks, siis 22aastasele Poromaale oli tänane pronks karjääri esimeseks suureks medaliks üldse. Hõbedale tulnud Kläbo on küll üheksakordne maailmameister ja viiekordne olümpiavõitja, kuid varem polnud ta maratonidistantsil medalit võitnud. Tunamullu Oberstdorfis ületas Norra staar küll 50 km distantsi finišijoone esimesena, kuid sai disklavhi, kuna lõhkus finišisirgel Aleksandr Bolšunovist mööduda üritades tema kepi.

Alev oli veel 9,3 km vaheajapunktis 42liikmelises juhtgrupis, kuid hakkas seejärel liidritest maha jääma. Finišis kogunes tal kaotust Golbergile 8.24,6.

50 km ühisstardist klassikasõidu esikümme (FIS; kliki pildil):