Üksnes esikolmik: Hans Christer Holund (vasakult), võidumees Simen Hegstad Krüger ja Martin Löwström Nyenget.

Foto: Terje Bendiksby/EPA/Scanpix
Talisport
11. märts 2023, 14:27

KÜMNIKVÕIT! Norra korraldas Holmenkolleni maratonil enneolematu peo (8)

Et keegi Norra meessuusatajate võimus ometi ei kahtleks, pandi muu maailm legendaarsel Oslo Holmenkolleni 50 km maratonil selili ajalukku mineva põhjalikkusega – väljakuperemeeste päralt oli terve esikümme!

Norralaste kolmikvõidud on meeste suusatamises saanud juba täiesti harjumuspäraseks. Kui võtta arvesse kõik tänavused individuaalsed MK- ja MM-sõidud, on viikingite järeltulijatest mehepojad täies koosseisus poodiumi hõivanud koguni kümnel korral (ühtekokku 29 võistlust)!

Kui aga veebruari alguses saadi Toblachis 10 km vabatehnika sõidus seitsmik- ja jõulude eel Davosis 20 km vabatehnika ühisstardiga võistluses kuuikvõit, siis täna pandi koduses Holmenkollenis (samuti ühisstardiga uisutehnika) püsti veel vägevam pidu.

Et üks riik hõivab täies koosseisus terve esikümne, seda pole murdmaasuusatamise – ja ilmselt ka mistahes teise taliala – MK-sarja ajaloos ei meeste ega naiste arvestuses veel kunagi juhtunud!

Emotsionaalse võidu võttis Simen Hegstad Krüger, kellele äsjasel Planica MMil klassikamaratoni valikust välja jäämine omajagu tuska valmistas. MK-sarja viiendale mehele järgnesid täna Hans Christer Holund (+5,7 sekundit), Martin Löwström Nyenget (+12,6), Iver Tildheim Andersen (+21,2), Didrik Tönseth (+25,4), Harald Östberg Amundsen (+1.01,2), sarja üldliider Johannes Hösflot Kläbo (+1.45,1), Haavard Moseby (+1.47,5), 50 km maailmameister Paal Golberg (+1.51,5) ja Thomas Bucher-Johannessen (+1.53,3).

Selle seltskonnaga suutis kõige kauem sammu pidada lõpuks 11. koha saanud britt Andrew Musgrave, kes elab ja harjutab juba mõnda aega Norras koos sealsete sportlastega.

Korraliku etteaste tegi ka distantsi jooksul pidevalt tõusvas joones sõitnud Alvar Johannes Alev, kes jõudis kohale Krügerist 5.22,4 hiljem ja sai 24. koha. Tema karjääri parim MK-tulemus pärineb tänavuse hooaja avaetapilt Rukalt, kus lõpetas 20 km vabatehnika jälitussõidu 20. kohaga.