Marte Olsbu Röiseland tõi Norra naiskonna võitjana finišisse.

Foto: AFP/Scanpix
Talisport
11. märts 2023, 19:07

Norra võitis Östersundis mõlemad teatesõidud, Eesti mehed jõudsid vapralt finišisse (4)

Laskesuusatamise MK-sari jätkub Rootsis Östersundis, kus laupäeval olid kavas teatesõidud. Kõigepealt tulid rajale naised ning võidu võttis Norra. Eesti nelik lõpetas 11. kohaga. Norra oli parim ka meeste võistlusel, Eesti sai seal 19. koha.

Naiste 4x6 km sõidus mahtusid esimese vahetuse järel 20 sekundi sisse kaheksa naiskonda. Teistest oli pisut ees Prantsusmaa, riburada järgnesid Itaalia, Kanada, Norra, Rootsi, Saksamaa, Austria ja Slovakkia. Eesti avavahetust sõitnud Regina Ermits vajas kolme varupadrunit ning andis teate Tuuli Tomingale 15. kohal, kaotust liidrile 1.11,9.

Teises vahetuses said teistelt eest Saksamaa, Itaalia, Prantsusmaa ja Norra, kes mahtusid kümne sekundi sisse. Tomingas kasutas kaht varupadrunit ning tõstis eestlannad kolme positsiooni võrra 12. kohale. Meie kolmas naine Susan Külm sai vahetuse Saksamaast 1.40,3 hiljem.

Kolmandas vahetuse lamadestiirus pudenes poodiumikonkurentsist valitsev maailmameister Itaalia, kui Samuela Comola vajas kaht varupadrunit. Püstitiirus oli omakorda hädas prantslanna Caroline Colombo ja nii olid viimaseks vahetuseks kahekesi ette jäänud Norra ja Saksamaa. Külm kasutas nelja varupadrunit ning tõstis Eesti koha võrra 11ndaks, kaotust Norrale 2.53,7.

Viimases vahetuses tegi hiilgavat tööd Norra ankrunaine Marte Olsbu Röiseland, kes vajas keerutavates tuuleoludes kahe tiiru peale vaid üht varupadrunit ning sai finišeerida uhkes üksinduses. Kuna Saksamaa neljanda vahetuse sõitja Denise Herrmann-Wick kasutas esimeses tiirus kolme ja teises ja kaht varupadrunit, tähendas see seda, et ta pidi Anaïs Chevalier-Bouchet' endast mööda laskma. Prantslannad kaotasid finišis Norrale 15,2 ja sakslannad 27,2 sekundiga.

Eesti ankrunaine Johanna Talihärm pidi lamadestiiru järel sõitma kaks trahviringi, kuid püstitiirus sai kõik viis märki kohe maha. Nii tõi ta meie naiskonna finišisse ikkagi 11. kohal, kaotust Norrale 5.15,5. Kokku lõpetas võistluse 14 koondist.

Tulemused (kliki pildil):

Foto: biathlonresults.com

Meeste 4x7,5 km teatesõidus oli enne võistlust meie jaoks suureks küsimärgiks, kas ilma haigestunud Rene Zahkna ja Kristo Siimerita sõitnud koondis koosseisus Robert Heldna, Raido Ränkel, Jüri Uha ja Marten Aolaid suudavad vältida liidrilt ringiga sisse saamist ning jõuavad finišisse?

Õige vastus kõlab: suutsid! Esimeses vahetuses vajas Heldna üht varupadrunit ja andis vahetuse Ränkelile 17. kohal, kaotust liidrikohta hoidnud Tšehhile 1.05,7. Teises vahetuses vajas Ränkel lamadestiirus üht varupadrunit, kuid püstitiiru järel pidi sõitma ka ühe trahviringi. Ometi tõusis Eesti vahetuse lõpuks 22 meeskonna konkurentsis koha võrra ning Östersundis MK-sarjas debüteeriv Uha sai rajale liidriks tõusnud Norrast 2.11,9 hiljem.

Uha tabas lamadestiirus viiest viis, püstitiirus sai kõik märgid maha kolme varupadruni abil. Teate andis ta teisele MK-sarja debütandile Aolaiule üle 20ndana, kaotust vahetuse järel juhtinud Rootsile oli neli ja pool minutit.

Aolaid tulistas tublilt, vajades kahe tiiru peale vaid üht varupadrunit. Ka suutis ta rajal hoida sellist tempot, et liidritelt ringi sisse ei saanud ja nii jõudis Eesti finišisse 19. kohal, kaotades võidu võtnud Norrale 7.03,5. Meie järel jõudis pärale veel Läti; Poola ja Jaapan said aga ringi sisse ja nemad finišisse ei jõudnud.

Võitja suhtes otsustavad sündmused leidsid aset viimase vahetuse alguses. Kuigi Norra ankrumees Vetle Sjaastad Christiansen ja tema Rootsi kolleeg Peppe Femling tuhisesid rajale ühel ajal, siis Christianseni tempole polnud Femlingul midagi vastu panna. Et norrakas oli ka tiirudes kindel – ta vajas vaid üht varupadrunit – sai ta terve viimase 2,5 km pikkuse ringi kulgeda juba sel kombel, et lehvitas pealtvaatajatele ja lasi laia naeru. Finišis edestas Norra koondis – kuhu ei kuulunud ei haigestunud vennad Böd ega ka Sturla Holm Lägreid – Prantsusmaad 22,5 ja Saksamaad 37,4 sekundiga. Rootsi langes sootuks poodiumilt välja ja lõpetas neljandana, Norrast maas 59,8 sekundit.

Tulemused (kliki pildil):

Foto: biathlonresults.com