Red Bull on andnud Ott Tänakule tiivad.

Foto: Facebook / Ott Tänak
WRC
19. märts 2023, 21:13

BLOGI | Ogier võttis Mehhikost maksimumi, Tänakule neli lisapunkti, Neuville pistis Evansi kotti (33)

Mehhiko teedel sõideti hooaja kolmas MM-ralli, mis algas Eesti meestele kenasti, kes võitsid ööl vastu reedet kaks esimest lühikest kiiruskatset. Reede õhtul esimesel tõsisel kiiruskatsel jäi Ott Tänak aga turboprobleemide tõttu seisma ning kaotas mitu minutit aega.

Õnneks sai ta kihutamisega siiski jätkata. „Raske päev. Meil oli peale turborikke veel mingi probleem, mida hommikul tähele ei pannud,“ ütles Tänak sündmusi kokku võttes. Laupäev kulges suuresti probleemideta ning eestlasel õnnestus kerkida 11. kohale.

Pühapäeval tõusis ta nelja kiiruskatsega üheksandaks ja võttis punktikatselt teise kohaga. Etapivõidu vormistas kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier, kes teenis maksimumpunktid ka viimaselt kiiruskatselt.

  • Kuulsad Guanajuato linna kilomeetrised tänavakiiruskatsed kuulusid neljapäeva õhtul Ott Tänakule, kes oli parim mõlemal läbimisel. Pärast katseid tunnistas ta aga, et see oli lõbu ja õige töö algab reedel, kuna ta pole kordagi selle Ford Pumaga kruusa peal sõitnud.

  • Kolmanda kiiruskatse keskel jäi Tänak järsku seisma. Selgus, et ta masinal on probleem turboga. „Tü**, kuradi cosworth, raisk!“ käratas eestlane seejärel. „Autos on turbo, aga see on lihtsalt seal,“ lisas ta pärast katset. Õnnetult algas võistluspäev ka teistele M-Spordi pilootidele.ka Pierre-Louis Loubet sõitis vastu kivi ning kaotas rehvi ning ka Jourdan Serderidis jäi seisma. Liidriks tõusis Esapekka Lappi, Hyundaiga kihutavale soomlasele järgnevad Sebastien Ogier ja Dani Sordo.

  • Tänak sai sõitu siiski jätkata, kuid läbis neljanda katse rahulikult ning kaotab üldarvestuses liidrina jätkavale Lappile rohkem kui kümne minutiga. Soomlasel on teisena kohe kannul Ogier.

  • Tänak jätkab rallit, ent sõitis ka viiendal kiiruskatsel väga rahulikult. Parimatele kaotas ta rohkem kui kahe minutiga ning üldarvestuses on kogunenud kaotust liidrikohal olevale Lappile üle 12 ja poole minuti. Esikoha nimel võitleb Soome piloodiga jätkuvalt Ogier. Ralli sai läbi Takamoto Katsuta jaoks, kes tegi karmi avarii. Õnneks nii reedesel võistluspäeval 30. sünnipäeva tähistanud jaapanlane kui ka tema kaardilugeja terveks.

  • Tänakul õnnestus hoolduspausil turbo korda saada. Kuuendal katsel kaotas ta liidrina jätkavale Lappile 29 sekundiga.

  • Seitsmendal katsel peremehetses Ogier, kellele järgnesid Lappi (+1.9) ja Evans (+4,2). Tänak oli kaheksas (+33.9) ja kokkuvõttes kaotas ta liidrile 13.34,5ga.

  • Kaheksanda katse võitis taas Lappi. Tänak kaotas talle 23,5 sekundiga ja hõivas seitsmenda koha. Rehvi lõhkunud Solberg pudenes WRC klassi suurest mängust. Kokkuvõttest jäi Tänak liidrist 13 minuti 58 sekundi kaugusele. „Proovime autot tundma õppida nii palju kui võimalik,“ märkis Tänak.

  • Üheksanda katse parim oli Lappi. Tänak kaotas talle 8,7 sekundiga. Kokkuvõttes jäi ta soomlasest maha 14.06,7ga. Neuville pääses napilt koera alla ajamisest.

  • Kümnenda katse võitis Sordo. Teiseks tulnud Tänak kaotas talle vaid 0,5 sekundiga. Kokkuvõttes juhib Lappi, kellele järgnevad Ogier (+5,3) ja Evans (+30,1). Tänak on 12. kohal (+14.05,0).

    Lappi: „See oli ilmselt üks mu karjääri parimaid päevi. Lootsin tipus võidelda, aga seda mõtet, et lähen juhtima ja võitlen kogu aeg Sebiga [Ogier), mul küll polnud. Ma olin kindel, et meie kiirus on konkurentsivõimeline. See on hea auto. Tegime palju tööd Monte Carlo ja Rootsi ralli ajal, samuti vahepeal. Võime lõpetada õige seadistuse otsimise. Arvan, et oleme leidnud selle, mis mulle meeldib. Saan keskenduda sõitmisele.“

    Ogier: „See on olnud hea päev ja saame täna õhtul õnnelikud olla. Võtsime palju riske ja see ei ole lähenemine, mis mulle sel rallil meeldib. Nii et olen rahul. Ka Esapekka on teinud suurepärast tööd ja on liidripositsioonil, nii et täna õhtul on meil veel natuke tööd teha ja analüüsida, et leida veidi lisakiirust. Vahe on väga väike ja homsed etapid on teistsuguse profiiliga ja erineva haardega, nii et näeme, kuidas võitlus areneb.“

    Evans: „Üldiselt oli positiivne päev. Võib-olla ei olnud me päris nii kiired, kui oleksime tahtnud, aga México rallil tuleb hoolitseda ka autode ja rehvide eest. Nii et ma olin võib-olla mõnel hetkel ettevaatlik, kuid tunne autos on olnud üsna okei. Täna pärastlõunal olid mõned üllatused mõne suure kiviga ja mõnes kohas kaotasime natuke aega. Praegu oleme poodiumil, kuid minna on veel väga pikk tee.“

  • 11. kiiruskatsel tegi ralli liider Lappi avarii ning oli sunnitud katkestama. Esimeseks tõusis Ogier. Tänak näitas katsel neljandat aega ning ütles, et on saanud lahti teda eile vaevanud probleemist. Samas pole eestlane kiirusega siiski rahul.

  • 12.-14. katsel noppis kolm järjestikust võitu Thierry Neuville. Sellele vaatamata võib Ogier end liidripositsioonil küllaltki mugavalt tunda, tema edu tiimikaaslase Elfyn Evansi ees on 28,5 sekundit. Neuville kaotab kolmandana 37,2 sekundit. Tänak sai 14. katsel kirja paremuselt kolmanda aja ning on üldarvestuses punktikohast küllaltki kaugel, Ogier'le kaotab ta 14 minuti ja 33,4 sekundiga.

  • 15. katse jäeti Lappi avarii tõttu ära. 16. katsel näitas Ogier võimu, edestades seal teist aega näidanud Neuville'i suisa 8,1 sekundiga. Tänak oli katsel viies (+12,7).

  • 17. kiiruskatse võitis Neuville, kes edestas Evansit 2,6 sekundiga. 18. ja 19. katsel, mis olid lühikesed, oli kiireim aga Tänak, kes on nüüd üldarvestuses 11. positsioonil. Punktikohast lahutab teda veel pisut alla kahe minuti. Eestlase tiimikaaslane Loubet katkestas aga teist korda, sedapuhku kahjustatud vedrustuse tõttu.

  • 21. katse finišis teatas Tänak, et tal on esimene amort tühi ja maratonkatse lihtsalt kulgeti läbi. See tähendab, et ilmselt pole ka punktikatselt suurt midagi loota.

  • 22. katse finišis selgitas Tänak, et prooviti midagi muuta ja leiti enam-vähem lahendus. Tänu sellele liikus ta katsel kiiremini ja tõusis 0,5 sekundiga Kajetan Kajetanowiczist mööda.

  • Viimastel katsetel võitles muredega Evans, kes lasigi lõpetuseks 0,4 sekundiga Neuville'i endast mööda.

Ralli lõppseis:

Enne rallit:

Mehhiko etapp naaseb WRC-kalendrisse paariaastase eemaloleku järel. M-Spordi esinumber Tänak osutas ralli eel tähelepanu sealsetele aeglastele oludele.

„Teed on Mehhikos tegelikult päris lõbusad, mõned katsed on väga tehnilised. Selline tunne on, et kõrge temperatuuriga sõidame neid igavesti, aga on ka kiiremaid lõike, kus on hüppeid,“ lausus ta ning soovis tulenevalt esimesest stardipositsioonist vihma (mida aga eriti loota ei tasu).

Ford Puma roolis esimeseks kruusaralliks valmistumise kohta lausus Tänak: „Testidel olin esimest korda Puma roolis kruusal ning oli väga tähtis võimalikult palju infot ammutada. Kuna enamik rallisid on kruusateedel, siis otsustasime teha Hispaanias kaks testipäeva. Meeskond töötab kõvasti, et areneda, aga et täpsemalt aru saada, kus me omadega oleme, tuleb esmalt see kruusaralli läbida.“

21:29

Toyota tiimiboss Jari-Matti Latvala tunnistas, et ta väriseb siiamaani. „Mitte ainult Ogier' võit, vaid kogu võitlus teise koha eest. Olen kogu tiimi üle õnnelik, sest me tegime õiged muudatused. Auto on veel kiirem, aga meie mehed on rauast!“

21:19

MM-sarja üldseis:

1. Sébastien Ogier (Toyota) 56
2. Thierry Neuville (Hyundai) 53
3. Kalle Rovanperä (Toyota) 52
4. Ott Tänak (M-Sport) 47
5. Elfyn Evans (Toyota) 44
6. Craig Breen (Hyundai) 19
7. Dani Sordo (Hyundai) 17
8. Esapekka Lappi (Hyundai) 15
9. Gus Greensmith (Škoda) 8
10. Takamoto Katsuta (Toyota) 8
11. Pierre-Louis Loubet (M-Sport) 8

21:16

Punktikatse tulemused:

Ralli lõppseis:

21:12

Finišis on Ogier 2,1 sekundiga Tänakust ees. 25+5 on kotis. Kas mees hakkab ikkagi kogu hooaega sõitma, sest MM-tiitel on ju üsna lähedal …

21:10

Parandan! Mees, kes lubas punktikatsel rahulikult tulla, paneb hullu. Ogier on 1,9 sekundiga esimeses splitis Tänaku eest.

21:09

NEUVILLE SAAB KÄTTE! Belglane on 0,4 sekundiga teine. Aga Tänakule tuleb siit viis lisapunkti!

„See polnud paraku üllatav, sest oleme terve päeva autoga hädas olnud. Kahju, aga on nagu on.“


21:08

Evans on viimases splitis 0,4 sekundiga kokkuvõttes maas Neuville'ist.

21:04

Neuville andis lõpuga üle kahe sekundi ära ja Tänak jääb 0,2 sekundiga liidriks! Vau!

„Andsin endast maksimumi. Võib-olla sai Tänak pehmete rehvidega väikse eelise. Sõitsime kogu nädalavahetuse piiri peal ja see oli kurnav. Eks näis, kas sellest piisab, et teiseks tulla.“

21:02

Tänakul on seega kaks punkti käes ja tundub, et Neuville tal vähemalt seda katset võita ei luba.

21:01

Rovanperä eksis, aga päästis taas! Tagatiivas jäi ta mingist jupist ilma. Tänakule kaotas ta 2,4 sekundit ehk tuli Sordo ette 0,2ga.

„Ma ei saa õnnelik olla, sest jäin tagatiivast ilma. Kahju. Oli raske nädalavahetus, nagu me arvasimegi. Oleksin tahtnud punktikatselt rohkem punkte, aga olen vähemalt finišis.“

20:57

Sordo kaotab Tänakule 2,6 sekundit ja seega on Otil üks punkt olemas. „Nautisin seda katset. Ma ei tahtnud viga teha. Nüüd ootan juba Portugali rallit.“

20:54

Tänak on finišis ja sõitis alustuseks seitsme sekundiga põhjad. „T**a, see tuli läbi per**augu,“ teatas Tänak Järveojale pärast katse lõpus olnud õhulendu.

„Praegu ma veel end väga hästi ei tunne,“ sõnas ta naerdes intervjuule. „See pole nädalalõpp, mis unustada. See on nädalalõpp, mille järel me peame mõned muudatused tegema. Nii ei saa jätkata.“

20:42
20:42

Nii. R5 autod on läbi tulnud ja sealne esiviisik on selge. Gus Greensmithile võit, Emil Lindholm teine ja Oliver Solberg kolmas.

19:58

Punktikatse stardijärjekord:

Kajetanowicz - 20.18
Solberg - 20.22
Lindholm - 20.26
Greensmith - 20.30
Loubet - 20.34
Serderidis - 20.38
Katsuta - 20.42
Tänak - 20.46
Sordo - 20.50
Rovanperä - 20.54
Neuville - 20.58
Evans - 21.02
Ogier - 21.06

19:15

22. katse tulemused:

Üldarvestus:

19:14

Kajetanowicz kaotas 37,8 sekundit ehk üheksas koht on käes! 0,5 sekundiga, aga siiski.

19:10

Fourmaux rääkis nüüd eelmisel katsel juhtunu lahti. „Generaatori rihm lendas maha. Sõitsin alguses kümme kilomeetrit ilma roolivõimuta, aga kui aku sai tühjaks, siis pidin hakkama remontima.“

19:03

Ogier tuli taas mõistagi turvaliselt ja kaotas Neuville'ile 3,8 sekundit. Kinnitas, et punktikatsel maksimumi ei püüa, aga midagi tahaks näppude vahele saada.

19:02

Evans kaotab Neuville'ile 3,1 sekundit ja edu jääb alles 2,7… „Jätkame üritamist,“ teatas ta ja lisas, et auto on okei. Aga tundub, et pigem ei oska mees valetada. Väga kiire ja närviline intervjuu.


Loe rohkem