Johanna Talihärm.

Foto: Greta Külvet
Talisport
18. märts 2023, 18:07

Johanna Talihärm tegi hooaja viimasel võistlusel hooaja parima sõidu: kui hingata saad, on lihtsam suusatada ja nii ongi

Laskesuusatamise MK-sarja hooaja viimasel etapil Oslos Holmenkollenis sõideti laupäeval naiste 7,5 km sprint ning meeste 12,5 km jälitussõit. Viiest stardis olnud Eesti sportlasest tegi parima tulemuse Johanna Talihärm, kes sai sprindis kahe trahviringi juures 35. koha.

Tegelikult pidanuks naised täna sõitma samuti jälitussõitu, kuid et reedel Holenkollenis suure udu tõttu võistelda ei saanud, asuti parimaid selgitama ikkagi sprindis.

Poodiumile jõudmiseks tuli mõlemas tiirus kõik märgid maha saada: kogu esikolmik pluss neljandana lõpetanud prantslanna Chloé Chevalier läbisid võistluse puhaste paberitega. Esikoha võttis sakslanna Denise Hermann-Wick, kellele järgnesid rootslannad Hanna Öberg (+3,5) ja Anna Magnusson (+33,1). Chevalier'l jäi poodiumikohast puudu vaid 0,3 sekundit. Võistluse viienda kohaga lõpetanud prantslanna Julia Simon (1; +39,3) kindlustas endale aga tänavuse hooaja MK-sarja üldvõidu.

Neljast eestlannast tegi parima võistluse Johanna Talihärm, kes sai kahe trahviringiga 35. koha (+1.38,8). Tuuli Tomingas oli 37. (1; +1.40,0), Susan Külm 70. (2; +2.38,1) ja Regina Ermits 103 lõpetanu seas 74. (3, +2.44,7).

Talihärm oli eriti heas hoos suusarajal: puhtalt sõiduaja põhjal oli ta päeva 18. naine, kaotades kiireimat sõitu teinud sloveenlannale Anamarija Lampičile 52,1 sekundiga. Viimasel 2,5 km pikkusel ringil oli Talihärm oma sõiduajalt lausa neljas, jäädes Lampičist maha 6,6 sekundiga. Tominga sõiduaeg oli päeva 40. (+1.20,3), Ermitsal 66. (+1.44,6) ja Külmal 71. (+1.52,9).

„Tuli viimased kaks hooaega välja elada, mis mul on olnud: ikka ainult kivid ja kännud ja okkad ja ma ei tea mis kõik asjad veel,“ võttis Talihärm oma tänavuse parima esituse kokku ERRi otse-eetris. „Minu jaoks see hooaeg jäi lühikeseks. Mul ei ole tekkinud mingit maagilist sõiduvormi, ma lihtsalt sain oma hingamisprobleemidele lahenduse. Kui hingata saad, on lihtsam suusatada ja nii ongi. Nüüd ma näitasin, milleks ma tegelikult võimeline olen, enne mul olid lihtsalt mingid takistused tee peal ees. Kui ma saan hingata ja mul on tervis korras, siis on kõik võimalik.“

Ühtlasi kinnitas Talihärm, et sooviks tippspordiga jätkata, kuid see ei sõltu ainult tema enda tahest.

„Ma väga loodan, et see tulemus või tänane päev näitas, et mus sisu on ja viimase kahe aasta haigused ei näita tegelikult minu taseme kohta midagi. Tahaks loota, et seda märkavad nii rahastajad, kui kõik, kes on laskesuusatamisega seotud. Tahaks väga loota, et inimesed, kes on otsustajate seas, teevad õigeid otsuseid, usuvad minusse – et mul oleks võimalik edasi teha. See on põhiline. Mul endal on väga palju seda tulemuste nälga viimase kahe aastaga tekkinud ja tegelikult olen ma kogu selle aja tööd teinud väikeste detailide kallal, kui ei olnud jaksu trenni teha. Tahan, et see ükskord ka ära tasuks,“ rääkis 29aastane laskesuusataja.

Tuuli Tomingas tõdes enda 37. kohast, et see oli pettumus.

„Täna oli väga kehva, üks hooaja raskemaid sõite,“ tunnistas Tomingas ERRi otse-eetris. „Kahju, hästi kahju, ma ei tahtnud nii hooaega lõpetada. Praegu on tunne väga kurb. Tahtsin väga, et täna oleks ka seis okei ja ma kestaks hooaja lõpuni ideaalselt, aga…“

Meeste 12,5 km jälitussõidus võttis järjekordse võidu Johannes Thingnes Bö, kes pääses sprindi võidu järel esimesena ka rajale. Ta eksis nelja tiiru peale vaid korra ning edestas järgnevaid sellise vahega, et sai viimases tiirus endale lubada sellise žesti, et olles neli märki tabanud, pani korraks naeratades sõrme suule ning lasi seejärel maha ka viimase märgi.

Teise koha sai eksimatult tulistanud prantslane Quentin Fillon Maillet (+32,7) ning kolmas oli Bö koondisekaaslane Sturla Holm Lägreid (+49,1).

42. positsioonilt rajale pääsenud Kristo Siimer pidi sõitma kokku viis trahviringi ning ta langes 51. kohale (+5.09,3). Kehv päev oli ka sprindi neljandana lõpetanud lätlasel Andrejs Rastorgujevsil, kes jättis üles lausa kuus märki ning langes 18ndaks.

Pühapäeval on Holmenkollenis kavas ühisstardist sõidud. Ühtegi Eesti sportlast seal kahjuks rajale ei pääse.