Fernando Alonso.

Foto: RULA ROUHANA/Reuters/Scanpix
Vormel 1
20. märts 2023, 08:54

SUUR SEGADUS: Fernando Alonsole ennistati poodiumikoht, FIA tunnistas oma viga

Vormel 1 piloot Fernando Alonso suutis Saudi Araabia GP-l siiski säilitada kolmanda koha, kui Aston Martin vaidlustas žürii määratud kümnesekundilise karistusaja.

Hispaanlasest kahekordne maailmameister saavutas lõpuks karjääri 100. poodiumikoha, kuid see oli kaootilise protsessi tulemus. Pärast niinimetatud karikatseremooniat teatas žürii, et määras Alonsole kümnesekundilise karistuse, kuna 41aastane hispaanlane ei täitnud korralikult võistluse ajal saadud viiesekundilise karistuse reegleid.

Ajatrahv viis George Russelli lõpptulemustes Alonso ette kolmandaks. Aston Martin kasutas aga oma edasikaebamisõigust. Pärast arutelu Alonso kümnesekundiline ajatrahv tühistati ning vormelisõitja sai lõpuks oma poodiumikohtade juubelit tähistada.

Aston Martin väitis, et žürii tõlgendas reegleid valesti. Kohtunikud olid kümnesekundilist karistust põhjendanud meeskondadevahelise kokkuleppega, mille kohaselt ei tohi mehaanikud ajatrahvi saanud autot boksipeatuse ajal putitada. Aston Martini mehaanik oli aga peatumishetkel autot tungrauaga puudutanud ning žürii tõlgendas tegevust auto kallal tegutsemisena.

„Uute tõenditega tutvudes jõudsime järeldusele, et puudub kohtunike eelnevalt esitatud selge kokkulepe, millele võiks tugineda otsustades, et tungrauaga auto puudutamine ilma muude meetmeteta tähendaks auto putitamist. Nendel asjaoludel leidsime, et meie esialgne otsus karistada autot 14 (Alonso) tuleb tühistada,“ seisab FIA otsuses.