Iron Dames tiimi ringrajasõitja Michelle Gatting sõnul pole teda autospordis kunagi koheldud meestega võrdselt. „Oli kindlaid hetki, mil pidin rusikaid näitama ja tegema asju, mida naised ilmselt üldjuhul ei teeks. Mul oli vaja nende lugupidamise teenimiseks võidelda.“

Foto: AP/Scanpix
Auto-Moto uudised
22. märts 2023, 19:02

Naiste katsumused autospordis: seksism ja stereotüüpiline mõtlemine

Autosport on olnud aegade algusest ehk 19. sajandi keskpaigast meeste ala. Miks on ka tänapäeval nii, et naissportlased moodustavad seal harrastajatest pisikese murdosa ning maailma tipus neid sisuliselt polegi? Vähemalt teoorias peaks olema kõigil võimalus võistelda võrdsetel alustel ning üldjuhul pole füüsilised eeldused miski, mis saaks määravaks.

Selle taga on palju kahetsusväärseid põhjuseid, nagu näiteks seksism, stereotüüpiline suhtumine ning rahastuse puudumine. Ajaloo jooksul on vaid kaks naist sõitnud vormel 1 sarja etapil, kuid viimane kord jääb rohkem kui 45 aasta tagusesse aega.

Ringrajasõitja Michelle Gatting alustas oma karjääri 2000. aastate lõpus. Ta alistas pidevalt meessoost konkurente, kes on nüüdseks jõudnud maailma absoluutsesse paremikku. Nende seas oli näiteks ka praegune Haasi F1 tiimi sõitja Kevin Magnussen. 29aastane taanlanna tõdes, et teda pole autospordis kunagi koheldud meestega võrdselt. 

Õhtuleht uuris ka Eesti autospordiliidu juhi Janis Kaalu ning mootorrattaspordi föderatsiooni spordidirektori Kristin Karro käest, kuidas on seis meie kodumaal. Paraku pole see just kiita.

Edasi lugemiseks: