Even Northug (istub lumel) suutis lõpuspurdiga Edvin Angeri selja taha jätta ning pääses koos Johannes Hösflot Kläbo (vasakul) ja Lucas Chavanat'ga poodiumile.

Foto: Robin Roots
Talisport
22. märts 2023, 08:35

Lauluväljakul rootslase ees viimase poodiumikoha napsanud norralane: see oli sõda!

Kui Johannes Hösflot Kläbo võidus polnud teisipäeva õhtul peetud Tallinna linnasprindi finaalis mingit kahtlust ja sama selge oli prantslase Lucas Chavanat' teine koht, siis nende selja taga käis kibe andmine viimase poodiumikoha nimel. Pigem mitte lihtsalt andmine, vaid suisa lahing norralase Even Northugi ja rootslase Edvin Angeri vahel.

Northug ja Anger oleks lõpu eel peaaegu kokkugi põrganud ning teineteisele ei antud armu viimase meetrini. Lõpuks edestas Northug rootslast siiski ühe kümnendikuga ja teenis hooaja kolmanda poodiumikoha.

„See oli väga lõbus. Tahtisin uuesti poodiumile pääseda ning tundsin, et pean täiega selle nimel võitlema,“ kõlasid poolfinaalist nn õnneliku kaotajana finaali pääsenud Northugi sõidujärgsed kommentaarid Rootsi Viaplayle.

„Viimases kurvis läks Angeriga maadlusmatšiks. Ega ma aru saanud, mis juhtus. Ma pidin tast lihtsalt lahti saama ja sõitma oma poodiumikoha poole. See oli sõda, aga just nii see peabki olema,“ jätkas ta. „Tegelikult on see naljakas, vähemalt siis, kui maadlen suurima rootslasega, kes kunagi suusatanud on. Mõtlesin ja otsustasin, et seal on minu jaoks rada olemas, nii et pidin lihtsalt võitlema.“

Angeril oli võitlusest järgmine arusaam. Tõsi, konkreetsele pusimisele Northugiga ta niivõrd tähelepanu ei pääranudki, kuivõrd keskendus finaali üldisele kirjeldusele.

„See oli raske,“ lausus ta Viaplayle. „Tundsin, et olen terav, kuid tippu jõudes tuli segadus ja mul ei jätkunud enam energiat. Toimusid kõvad duellid jäistes ja konarlikes kurvides. Ma läksin tegelikult võidu peale, kuid kui jäin Chanavat' selja taha, siis ilmselt kaotasin selle võimaluse.“