Kaidy Kaasiku Tallinna sprindiraja laskumisel.

Foto: Robin Roots
Talisport
24. märts 2023, 17:47

Himma kuulutas hooaja lõppenuks

Õed Kaasikud jäid Lahti paarissprindi finaalis viimaseks, meeskonnad piirdusid eelsõiduga (1)

Lahtis toimuval hooaja viimasel MK-etapil pääsesid eestlastest vabatehnika paarissprindis finaali ainult kaksikõed Kaidy ja Keidy Kaasiku, kuid jäid seal viimaseks ehk 15ndaks.

Finaali pääsesid nad napilt, edestades eelsõidus ainult Sloveenia-Poola ühispaari. Eestlannad kaotasid kvalifikatsiooni kiireimatele, Norra duole Julie Myhre - Anne Kjersti Kalvaa, kahe peale 26,43 sekundit.

Eraldi võetuna suusatas Kaidy 32 naise seas 23. aja (kaotust Myhrele 13,05 sekundit) ning Keidy 31. aja (+18,46).

Finaalis ei õnnestunud kaksikutel kohta parandada. Keidy jäi pundist paari sekundi jagu maha juba avavahetuses. Kaidy suutis korra veel grupiga kontakti taastada, kuid alates Keidy teisest ringist käis võitlus Soome II naiskonnaga 14.-15. koha peale. Kaidy andis lõpusirgel kõvasti hagu, kuid 11 sajandikku jäi ikkagi puudu.

Esikoha saavutasid ootuspäraselt valitsevad maailmameistrid Emma Ribom ja Jonna Sundling. Rootslannadele kindlustas võidu ankrunaine Sundling, kes rebis viimasel tõusul Kalvaal ja soomlannal Jasmin Kaharalt otsustavalt eest.

Kalvaa kindlustas Norra I võistkonnale teise koha (+4,57), kuid Kahara vandus lõpusirgel alla sakslannale Coletta Rydzekile. Niisiis pääsesid viimasena poodiumile Rydzek ja Laura Gimmler (+5,12). Kahra ja Jasmin Joensuu kaotasid neile vaid 0,29 sekundiga. Eesti lõpetas 1.12,62 hiljem.

Naiste finaali tulemused (kliki pildil):

Naiste paarissprindi kvalifikatsioon (kliki pildil):

Meeskondi oli stardis hulga rohkem, täpsemalt 26, sest paljud riigid saatsid rajale kaks paari. Ka Eesti, kelle ühe duo moodustasid distantsimehed Alvar Johannes Alev ja Kaarel Kasper Kõrge ning teise Marko Kilp ja Henri Roos. Teisipäeval Tallinnas säranud Karl Sebastian Dremljuga puhkab homseks klassikasprindiks, Martin Himma kuulutas hooaja lauluväljaku MK-etapi järel lõppenuks, sest vorm pole piisav.

Otsa sai ka Eesti meeste paarissprint, sest Kilp ja Roos suusatasid 20. koondaja ning Alev ja Kõrge 24. tulemuse. Parima ajaga liuglesid finaali norralased Erik Valnes ja Johannes Hösflot Kläbo (5.27,66).

Ainult prantslased Renaud Jay ja Lucas Chanavat ning norralased Harald Östberg Amundsen ja Sindre Björnstad Skar kaotasid neile vähem kui kümne sekundiga, vastavalt 6,74 ja 9,58. Eesti esivõistkond suusatas võitjatest 21,85 sekundit aeglasemini, finaalist jäi puudu 3,16 sekundit. Alev ja Kõrge andsid Norra esiduole ära 28,08 sekundit.

Eraldi võetuna oli kiireim Henri Roos, kes läbis raja 52 mehe seas 36. ajaga (+12,82 Kläbole).

Meeste finaali võitsid mõistagi Valnes ja Kläbo, kuid sugugi mitte nii ülekaalukalt nagu eelsõidu. Itaalia I ankrumees Federico Pellegrino püsis lõpusirgeni Kläbo tuules, ent seal pani Norra sprindikuningas oma paremuse taas maksma.

Kolmandale kohale käis äge andmine norralase Skari ja rootslase Edvin Angeri vahel. Skar jäi 0,27 sekundiga peale. Angeri paarimees oli täna Marcus Grate.

Meeste finaal (kliki pildil):

Meeste kvalifikatsiooni paremad (kliki pildil):

***

Hooaja lõpetanud Martin Himma tänavuseks tipphetkeks jäi avaetapp Rukal, kus ta suusatas kõigil kolmel distantsil vahemikku 20.-24. koht. Neljandat korda õnnestus tal see jaanuari alguses Tour de Ski 3. etapil, Oberstdorfis 10 km klassikadistantsil, kus ta oli samuti 24.

„Kui ma vaatan hooajale tagasi, siis ma olen teinud arengu edasi,“ sõnas ta teisipäeval. „Olen täiesti kindel, et see areng jätkub iga aastaga.“

Pärast ränkrasket suusatuuri ei õnnestunud Himmal enam kordagi rahvusvahelisel tasemel jõuda 40 sekka. „Ma väga täpselt pole veel analüüsinud, aga minu vorm võis jääda Tour de Ski lõputõusule. Seal väsis keha ära ja sellest ma polegi ära taastunud. Pärast seda on kõigil võistlustel olnud raske ja pole värskust olnud. Pean sellest midagi õppima ja järgmisel aastal paremini tegema,“ arutles ta.

„Touril läks 10 km klassikat Oberstdorfis hästi ja sealt tuli hea emotsioon. Klassikasprindis jäin napilt välja ja olin 32. Sellest oli kahju ja oleks tahtnud seal ka 30 seas olla. Selle emotsiooni pealt tegin edasi ja võib-olla sai natuke palju.“