Hugo Toom viskas täna 25 punkti.

Foto: Robin Roots
Korvpall
24. märts 2023, 21:40

Kalev/Cramo alistas lätlased ootamatult napilt. Reinbok: unustasime ära, et ka täna on tähtis mäng

Korvpalli Eesti-Läti ühisliiga veerandfinaalid algasid meie kandi klubidele võidu ja kahe kaotusega.

Oodatult sai võidu BC Kalev/Cramo (põhiturniiri 2.), kes alistas Kalevi spordihallis lätlaste Ogre (7.) tulemusega 76 : 70.

Avapoolaeg lõppes 37 : 37 viigiga. Tundub, et peatreener Heiko Rannula andis vaheajal mängijatele hüva nõu, sest Kalev/Cramo oli kolmandal veerandil Ogrest üle lausa 24 : 10. Sellega oli mäng laias laastus tehtud.

Ogre jõudis küll viimastel minutitel paar korda kuue punkti kaugusele, kuid lõrisemisest enamat Läti hunt ei teinud. Mäng lõppes Eesti klubi 76 : 70 võiduga, mis on põhiturniiriga võrreldes väga napp võit. Seal uhati lätlastele 22 ja 31ga.

Kalev/Cramo abitreener Indrek Reinbok ütles pärast mängu Delfi otse-eetris, et meestele oli rõhutatud, et täna tuleb teistsugune lahing. „Kui aus olla, siis suur turundus käib, et viie päeva pärast on tähtis mäng, aga tundub, et unustasime ära, et ka täna on tähtis mäng. Algul oli kohalolek võib-olla nõrk,“ arutles ta.

Meeskondlikust statistikast torkab silma, et Kalev tegi kaheksa vaheltlõiget Ogre kahe vastu ning pallikaotused oli kodumeeskonna kasuks 12 : 18. Selle üle tasub lätlastel mõtiskleda, sest Kalev/Cramo viskas nende pallikaotuste järel kuus punkti rohkem kui nad ise vastupidises olukorras. Kiirrünnakute skoor oli Kalevi kasuks 11 : 4.

Lauapalle noppis Ogre kolm enam. Visketäpsus kujunes järgmiseks: Kalev/Cramo kolmesed 12/33 (36%) ja kahesed 17/36 (47%); Ogre kolmesed 7/25 (28%) ja kahesed 15/28 (53%).

Üle platsi esituse tegi kalevlane Hugo Toom, kes viskas 28 minutiga 25 punkti (kusjuures väga hea täpsusega nii kaare tagant kui eest) ja noppis kaheksa lauapalli. Oleksandr Kovliar lisas 15 ja Wesley Van Beck 11 silma.

Nüüd saavad kalevlased mõne päeva kosuda ja treenida, et olla kolmapäeva õhtul eurosarja poolfinaaliks prantslaste Cholet'ga võimalikult hästi valmis. „Tegu on tüüpilise Prantsusmaa võistkonnaga. Seal on suurust ja atleetlikkust,“ kirjeldas Reinbok.

Tartu ja Rapla kaotasid

Teoreetiliselt põnevaima vastasseisu esimeses vaatuses alistas Ventspils võõral väljakul Tartu Ülikool Maks & Mooritsa tulemusega 90 : 80.

Lätlased kasvatasid oma edu esimesel kolmel veerandil vaikselt, aga kindlalt, võites need vastavalt viie, kolme ja kolme punktiga. Niisiis algas otsustav neljandik Ventspilsi 72 : 61 eduseisul.

Tartu tuli veel mängu tagasi, jõudes 3.15 enne lõppu nelja punkti kaugusele (78 : 82). Ent Ventspils tegi sealt 5 : 0 spurdi ja oligi korras.

Statistikast kriibib silma tartlase kaugvisete tabavusprotsent, mis oli täna vaid 15 (3/19). Ventspils seevastu sopsas enam kui pooled kolmesed (18/33). Ega vabavisete 68% (17/25) ka kiita pole, aga lätlastel oli see lausa 50% (6/12).

Märkimisväärselt suur vahe on resultatiivsete söötude arvestuses: Tartu mehed jagasid neid kokku 12, vastased 21.

Tartu peatreeneri Nikolajs Mazursi sõnul lasti Ventspilsil mängida seda mängu, mis neile meeldib. „Me ei jälginud täna oma kaitsemängu jaoks tehtud plaani. Kui jäime taha, siis pidime kulutama väga palju energiat järgi jõudmisele. Kogu meeskonnana ei suutnud me play-off'ides vajalikku mängu mängida ja lasime Ventspilsil palju visata,“ ütles Mazurs pressiteate vahendusel.

„Ma arvan, et nende jaoks oli täna üsna lihtne mäng, sest nad said teha seda, mis neile meeldib – leidsid vabad mehed üles ja tabasid kaugviskeid. Järgmine mäng algab nullist ja peame tegema oma muudatused ja palju paremini mängima.“

Põhiturniiri kolmas, Riia VEF ei jätnud Rapla Avis Utilitas meeskonnale mingit võimalust ja läks kahe võiduni peetavat seeriat 77 : 54 võiduga juhtima. Külalised andsid mängu käest juba avaveerandil, mille VEF võitis 26 : 9. Edasi oli laias laastus võrdne, aga Eesti klubil on sellest vähe abi.

Meeskondlik statistika (kliki pildil):

Põhiturniiri võitja Prometei ja viimasena veerandfinaali pääsenud Viimsi/Sportland alustavad seeriat homme õhtul Riias.