Maja Dahlqvist sai sprindi üldvõitjale ette nähtud väikese kristallgoobuse ja võis šampanjat pritsida, Nadine Fähndrichil ei jäänud aga üle muud, kui pisaraid valada.

Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
25. märts 2023, 22:06

Rootsi naiste vastuoluline kokkumäng pani karikata jäänud Šveitsi suusataja pisaraid valama (3)

Murdmaasuusatamise MK-sarja viimane sprindivõistus päädis naiste konkurentsis paraja skandaaliga. Nimelt korraldasid Rootsi koondislased kokkumängu, et Maja Dahlqvist saaks enda valdusesse sprindi üldvõitjale ette nähtud väikese kristallgloobuse.

Enne Lahti etappi juhtis sprindi arvestust šveitslanna Nadine Fähndrich, kellele järgnes 12 punkti kaugusel Rootsi suusataja Maja Dahlqvist. Kui Fähndrich pääses oma veerandfinaalist teisena poolfinaali, siis Dahlqvisti tabas oma sõidus ebaõnn. Ta murdis rajal suusakepi ja oli jäämas kolmandaks ehk poleks poolfinaali pääsenud, kuid teisel kohal olnud koondisekaaslane Moa Ilar otsustas finiši eel tempo maha võtta ja lubas Dahlqvisti endast mööda.

Et Fähndrich poolfinaalist edasi ei pääsenud, Dahlqvist aga pääses ja lõpetas finaali neljandana, möödus rootslanna seitsme punktiga Fähndrichist ning pälvis sprindi üldvõitjale ette nähtud väikse kristallgloobuse.

Mõistagi tekitas rootslannade selline käitumine üksjagu furoori. Pressialas viibinud Fähndrich oli võistluse järel pisarates, rootslased aga õnnelikud. Neid ei morjendanud ka see, et pärast võistluse lõppu otsustas žürii, et Ilari käitumine oli ebasportlik ja ta diskvalifitseeriti. Kuid et Dahlqvist ei teinud otseselt midagi valesti, siis tema tulemus jäi jõusse.

„Sel hetkel ma tundsin, et see on õige otsus,“ kommenteeris Ilar juhtunut Norra rahvusringhäälingule (NRK).

Kas sa ei arva, et šveitslaste jaoks oli see ebasportlik, et sa ei andnud endast kõike?

„Pole aimugi. Me oleme samas tiimis, ja mina olin see, kes oli [üldarvestuses] tagapool. Nad võivad niimoodi arvata, kuid me teeme üksteise heaks kõike. Tänane oli selle tõestuseks. Võib vaielda, kas mul sai jaks otsa. Keegi ei tea,“ ajas Ilar ka natuke mõistujuttu.

Dahlqvist polnud nõus, et juhtunu oleks olnud kuidagi ebasportlik.

„Tuleb ära kasutada asjaolu, et sul on maailma parim naiskond,“ lausus Dahlqvist. „Ja ma tunnen end hästi, sest poolfinaalis sain ma ju Nadine'ist jagu, nii et asi polnud lõpuks ainult Moa kenas žestis.“

„Nad on üks tiim,“ lausus pisarates Fähndrich NRK-le. „Nad töötavad üksteise heaks ja mitte üksteise vastu. See oli tema [Ilari] valik, ma ei tea, kas mina oleks selles olukorras sama teinud.“

„Ma tahtsin tõepoolest seda karikat võita, eriti seetõttu, et kogu mu taustatiim töötab minu heaks nii kõvasti,“ lisas Fähndrich, keda seejärel saabus lohutama soomlanna Kerttu Niskanen.

„Rootslastel on tugev naiskond, kuid tema on üksi. Ütlesin talle julgustuseks mõne sõna. Täna tundub teine koht mõru, kuid homme tundub see parem. Ta on väga tugev,“ lausus Niskanen Fähndrichi kohta.