Anne Kjersti Kalvaa võit ei tahtnud rootslastele hästi hinge mahtuda.

Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
26. märts 2023, 22:46

Kläbo koondisekaaslanna võidu vastu protesti tõstnud rootslastest: vaesed inimesed!

Murdmaasuusatamise MK-sarjale tõmmati Lahtis joon alla ühisstardist klassikasõitudega. Kui laupäeval mängisid rootslased mitte just kõige sportlikumat mängu, korraldades naiste sprindi üldesikoha Maja Dahlqvistile, siis sedakorda oli Rootsi leer ise vingus nägudega ja soovis naiste 20 km sõidu võitnud norralanna Anne Kjersti Kalvaa tulemuse tühistamist. Seda aga ei juhtunud ning rootslaste suhtes võttis irooniliselt sõna ka meeste murdmaasuusatamise valitseja Johannes Hösflot Kläbo.

Milles oli siis teema? Nimelt olid rootslased arvamusel, et enne lõppu kasutas Kalvaa laskumisel uisusammu ning tulnuks seetõttu diskvalifitseerida. Muidugi oli mängus ka omakasu: nii tõusnuks võitjaks rootslanna Jonna Sundling, kes finišis kaotas Kalvaale 0,9 sekundiga.

FISi ametnikud kinnitasid Norra rahvusringhäälingule (NRK), et üks Rootsi koondise treener oli sõidu järel sisenenud žürii ruumi, et olukord videost üle vaadata.

Ent FISi arvates ei teinud Kalvaa midagi keelatut ja teda ei karistatud tagantjärele isegi mitte kollase kaardiga, nagu uisutehnikat tahtmatult kasutades muidu juhtuda võib.

„Me ei pannud seda olukorda sõidu ajal tähelegi. Kogu žürii vaatas lõppu, kuid me ei märganud, et seal oleks midagi [reeglitevastast] juhtunud,“ kommenteeris võistluste direktor Michal Lamplot.

NRK päris asja kohta aru ka meeste võistluse võitnud Kläbolt. Ning suusakuningas ei jätnud võimalust kasutamata, et naabrimeeste üle pisut irvitada.

„Eks rootslased püüavad nüüd teha, mida nad suudavad, vaesed inimesed,“ lausus Klöbo. „Ei olnud seal midagi. Anne Kjersti vääris seda võitu täielikult ja siin pole midagi kobiseda.“