Hando Sutter

Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
31. märts 2023, 16:34

Eesti Energia sai uue juhatuse (20)

Eesti Energia ametist lahkuv juhatus eesotsas Hando Sutteriga annab ettevõtte juhtimise üle homsest, 1. aprillist ametisse asuvale Andrus Durejkole ja tema meeskonnale, teatab ettevõte pressiteates.

Kolmapäeval kirjutas Eesti Ekspress, et Eesti Energia nõukogu otsustas, et lahkuvad juhid saavad kätte sadadesse tuhandetesse ulatuvad tulemustasud ja konkurentsihüvitise. ERR kirjutab, et rahandusminister Annely Akkermann kustus neljapäeval Eesti Energia nõukogust tagasi rahandusministeeriumi esindaja Tarmo Porgandi, sest ministri sõnul ei informeerinud Porgand teda aegsasti nõukogu plaanist Eesti Energia juhtkonda nii heldelt premeerida.

Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil kritiseerisid nii Kaja Kallas kui Annely Akkermann Eesti Energia nõukogu otsust maksta juhatusele heldet tulemustasu mulluse eest ning määrata lahkuvatele juhatuse liikmetele suur konkurentsikeelu tasu.

„Ma õhutaks nii konkurentsiametit kui tarbijaid olema siin tähelepanelikud ja jõulised. Igal juhul omaette kivi läheb kindlasti riigile kuuluvate ettevõtete juhtide ja nõukogude kapsaaeda, kes riigi tahet ja hoolsuskohustust mitte milleski ei pea. Riigi köis ei pea lohisema ja maksumaksja arvelt selliste ulmeliste preemiate väljamaksmine riigiettevõtete juhtidele on minu arvates täiesti lubamatu,“ hurjutas peaminister Kallas.

Akkermann ütles reedel, et Porgand oleks pidanud teda kui Eesti Energia üldkoosolekut aegsasti informeerima nõukogu taolistest otsustest. „Nõukogu liikmena ta pidi ta olema kursis. Esimesed otsused tehti kuu aega varem kui mulle teatati.  Ma oleksin võinud teada varem nõukogu kaalutlustest,“ ütles Akkermann.

Eesti Energia nõukogu esimees Anne Mere tunnustas lahkuvat juhatust sõnades, et nende üks olulisimaid saavutusi on selge pikaajalise strateegia loomine ja selle elluviimise alustamine. 

„2021. aastal sõnastatud strateegia pealkirjaga „Teekond nulli“ on ambitsioonikas, innovaatiline ja põnev. Selle esimesi edulugusid oleme juba näinud Enefit Greeni eduka aktsiaturule viimise, roheenergia investeeringute, rahvusvahelise haarde laiendamise ja digitaliseerituse näol. Mul on siiras heameel, et Eesti Energia on tööandjana kõrgelt hinnatud. See on vundament, mis annab kindluse plaanide elluviimiseks ka tulevikus.“

„Eesti Energia uue juhatuse eesmärk on juhtida ettevõte edukalt läbi energiasektorit ees ootavate muutuste. Rahvusvahelise ettevõttena on igal meie sammul suurem mõju, kui ühe riigi piiridesse mahub,“ ütles esmaspäevast ametisse asuv juhatuse esimees Andrus Durejko.

Eesti Energia juhatuses vastutab aprillist kliendilahenduste müügi ja teeninduse eest Kelli Toss-Kaasik, finantsjuhi rolli täidab Marlen Tamm, kontserni energialahenduste arendusjuht on Kristjan Kuhi ning kontserni strateegiliste arendusprojektide ja teadustegevuse eest vastutab Raine Pajo. Kontserni tegevjuhi rollis on juhatuse esimees Andrus Durejko.

Eesti Energia juhatuse esimehe brutopalk on 17 000 eurot, juhatuse liikmetel 13 000 eurot.

Hando Sutteri volitused Eesti Energia juhatuse esimehe ametis lõppevad vastavalt kehtivale lepingule reedel, 31. märtsil. Juhatuse liikme lepingud lõppevad ka Andri Avilal, Margus Valsil ja Agnes Roosil.