Max Verstappen võttis hooaja teise etapivõidu.

Foto: Scott Barbour / AP/Scanpix
Vormel 1
2. aprill 2023, 10:38

F1 BLOGI | Kummalise lõpuga Austraalia GP võitis Max Verstappen (1)

„Põrr-põrr teeb vormel, hõbenool – nii kihutab, et suitseb rool!“ on kirjutanud üks tundmatu poeet. Teisel aprillil kihutasid vormelid Austraalias Melbourne'is, et jagada ära hooaja kolmanda etapi punktid. Kaootilise lõpuga võidusõidu võitis valitsev ilmameister Max Verstappen (Red Bull), kes oli olnud parim ka hooaja esimesel etapil Bahreinis.

58 ringi pikkuse võidukohutamise kõige dramaatilisemad sündmused rullusid lahti sõidu alguses ja lõpus; muidu oli tegemist sellise mõnusa kulgemisega Austraalia päikese all.

Stardist said kõige paremini minema Mercedese mehed George Russell ja Lewis Hamilton, kes möödusid parimalt stardikohalt rajale pääsenud Verstappenist. Paraku kerkis 7. ringil punane lipp, kuna Williamsi piloot Alex Albon sõitis seina ja rada vajas puhastamist.

Sõit jätkus mõne aja pärast paigaltstardist ning kui esiti suutis tänu meeskonnakaaslase boksipeatusele liidriks tõusnud Hamilton Verstappenit enda selja taga hoida, siis pikalt see pidu siiki briti jaoks ei kestnud: 12. ringil läks hollandlane tast mööda nagu postist.

Siis hakkas Verstappen edu Hamiltoni ja kolmandal kohal sõitnud Fernando Alonso (Aston Martin) ees aiva suurendama ja juba tundus, et see sõit sumbub suhteliselt igavasse veeremisse. Ent võta näpust! Neli ringi enne lõppu sõitis seina Kevin Magnussen (Haas) ning taas pandi sõit punase lipuga pausile.

Taas anti uus lähe paigaltstardist ja siis anti pihta nii, et pilpaid lendas! Kui Verstappen ja Hamilton said kadudeta minema, siis neljandal kohalt startinud Carlos Sainz Jr (Ferrari) sõitis Alonso tagarattasse. Omavahel põrkasid kokku ka Alpine'i piloodid Pierre Gasly ja Esteban Ocon ning see tähendas seda, et taas kerkis punane lipp.

Piloodid olid taas tükk aega boksis, kuni anti viimaks teada: alles jäänud üks ring sõidetakse veerevstardist sellises järjekorras nagu enne eelmist restarti. Konks oli aga selles, et kuna vormelite eel sõitis vastavalt reeglitele rajale ka turvaauto, siis põhimõtteliselt sõidetigi finišisse turvaauto järel ja mingeid möödumisi 12 konkurentsi jäänud pilooti enam teha ei saanud. Vaid neljandalt kohalt lähte saanud Sainz Jr langes 12ndaks, kuna oli saanud Alonsoga kokkupõrke põhjustamise eest viiesekundilise ajatrahvi.

Nii võitis Austraalia GP Verstappen, kellele järgnesid Hamilton, Alonso, Lance Stroll (Aston Martin), viimaselt kohalt startinud Sergio Perez (Red Bull) ja Lando Norris (McLaren).

F1-s tuleb nüüd ligi kuu aja pikkune paus, kui hooaja neljas etapp sõidetakse 30. aprillil Aserbaidžaanis. MM-sarja juhib 69 punktiga Verstappen, teine on 54 punkti kogunud Perez ja kolmas 45 silma teeninud Alonso. Meeskondlikus arvestuses juhi Red Bull 123 punktiga, teine on Aston Martin 65 ja kolmas Mercedes 56 punktiga.

10:44

Ruudulipu said lõpuks 12 meest (kliki pildil):

10:38
10:36

Ja ongi kõik! Verstappen esimene, Hamilton teine ja Alonso kolmas.

10:35

Nii ongi, ehk sisuliselt finišeeritakse turvaauto järel. Neljandal kohal olev Sainz peaks aga küll langema tahapoole oma viiesekundilise karistusega.

10:33

Iseenesest on justkui käimas 58. ring, ehk kui see ring turvaauto järel ära sõidetakse, peaks olema võistlus ka lõppenud. Rajale naasis 12 masinat.

10:32

Sedakorda starditakse veerevstardi formaadis, antakse teada.

10:27

Sainz saab vahepeal viis sekundit ajakaristust Alonsoga kokkupõrke eest.

10:24

Võistlus jätkub kell 10:33. Loodetavasti siis ikka saadakse normaalselt minema ja jõuab see üritus viimaks ka lõpule.

10:17

Tuleb veelkord uus start! Ja selles järjestuses, nagu ka enne eelmist restarti. Muidugi startida saavad need mehed, kes omal jõul boksi jõudsid. Alonso näiteks jõudis, Alpine'd aga mitte.

10:10

Mehed on kõik boksis, käib raja koristamine. Mil moel see asi edasi läheb, pole jätkuvalt selge. Peaks muidu veel üks ring justkui olema.

10:05
10:04

Kui nüüd enam võidusõiduks ei lähe, peaks lõppjärjestus paika pandama siiski selle järgi, mis järjestused vormelid punase lipu järel stardijoonele läksid. Aga ametlikku infot pole.

10:03

Kusjuures omavahel põrkavad kokku kaks Alpine'i ehk prantslased Gasly ja Ocon.

10:01

Verstappen säilitab liidrikoha, Hamilton teine. Kuid Alonso lõpetab seinas ja terve posu mehi veel! Taas punane lipp ja nüüd vist enam võidukihutamiseks ei lähe ka.

09:59

Masinad võtavad taas kohad stardijoonel sisse. Kas Verstappen säilitab liidrikoha või suudavad Hamilton ja/või Alonso hollandlasele kotikese silmade peale tõmmata?

09:55

Minuti pärast läheb uuesti sõiduks.

09:43

Ja nüüd hakkab lehvima punane lipp, teist korda selle sõidu jooksul! See tähendab seda, et masinad taas boksi, uued rehvid alla ja siis viimaseks kolmeks ringiks paigaltstardist taas minema. Ehk et kui muidu on olnud sõit üks suhteliselt igav venimine, siis nüüd peaks tulema veel ka üksjagu draamat!

09:41
09:39

12. kohal sõitnud Magnussen lõhub seina sõites tagumise parema rehvi ja pargib end raja kõrvale. Kui neli ringi sõita, tuleb rajale ka turvaauto ja see tähendab seda, et võib veel põnevaks minna!

09:33

Fotojäädvustus Verstappeni väiksest seiklusest:

Loe rohkem