Kaunase Žalgirise mängijad võisid eile hilisõhtul naeratada, sest neid ootab Euroliiga veerandfinaal.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP / SCANPIX
Korvpall
15. aprill 2023, 08:41

Žalgiris puksis Eesti mehed veerandfinaalist välja (2)

Paljude eestlaste lemmik Kaunase Žalgiris mängis Euroliigas meie meestele mäkra ja puksis Vitoria Baskonia veerandfinaalist välja.

Selleks pidid nad eile Münchenis toimunud põhiturniiri viimases mängus saama jagu kohalikust Bayernist ning see õnnestus tulemusega 83 : 80. Kusjuures 1.13 enne lõppu juhtis Žalgiris üheksa punktiga (79 : 70), kuid Andreas Obst viskas 45 sekundiga kaheksa punkti ja vedas Bayerni 78 : 79 peale.

Lõpusekundite vabavisete virvarris said leedulased tähtsa võidu siiski kätte. Kaotuse korral jäänuks nad üheksandaks, aga nüüd lõpetati põhiturniir seitsmendana, mis tähendab veerandfinaalseeriat FC Barcelonaga. Istanbuli Fenerbahcet edestas Žalgiris tänu paremusele omavahelistes mängudes. Maik-Kalev Kotsari, Sander Raieste ja ülejäänud Baskonia meeste eurohooaeg on sellega lõppenud.

Kotsar rassis Euroliiga debüüthooajal keskmiselt 20 ja pool minutit ning viskas selle ajaga 9,3 punkti, noppis 4,3 lauapalli, andis 1,4 korvisöötu, blokeeris 0,4 viset ning tegi 0,7 vaheltlõiget ja 0,5 pallikaotust.

Episoodilist rolli kandnud Raieste pääses platsile 19 mängus keskmiselt seitsmeks minutiks. Tema keskmised näitajad on 1,3 punkti, 1,1 lauapalli, 0,3 korvisöötu, 0,2 vaheltlõiget ja 0,3 pallikaotust.

„Riietusruumis on rõõm, mis on loomulik reaktsioon võidule,“ märkis Žalgirise edukaimana 20 punkti visanud Lukas Lekavicius Leedu Delfile.

Sellele, miks lõpp nii ärevaks läks, ei osanud Lekavicius adekvaatset seletust anda. „Kaotasime pea ja tegime mõned vead. Ma ei tea, mis juhtus,“ ütles ta.

„Igaüks tegeleb pingega omamoodi. Mina seda ei tundnud. Teadsin, mis on kaalul, aga lihtsalt mängisin.“

Žalgirise peatreener Kazios Maksvytis lisas: „Tulemus on hea, kvaliteet halb. See pole traagiline, aga pinge võttis oma ega lubanud meil suurt vahe tekitada. Kui see lõpuks õnnestus, mängisime selle tosina sekundiga maha. Kokkuvõttes väärisime kohta play-off'is, sest paljud kuulsad nimed on meie selja taga.“

Baltikumi esiklubi jõudis viimati veerandfinaali aastal 2019, kui satsi juhendas Šarunas Jasikevicius, kes töötab parasjagu Žalgirise järgmise vastase Barcelona pealikuna.

Euroliiga põhiturniiri lõplik tabel (kliki pildil):

Veerandfinaalide paarid: