Ott Tänak.

Foto: EPA/Scanpix
WRC
23. aprill 2023, 15:26

RALLIBLOGI | Ott Tänak lõpetas Horvaatia ralli teise kohaga (33)

Autoralli MM-sari jätkus Horvaatia asfaltteedel, kus sõideti hooaja neljas etapp. Karjääri kuuenda MM-ralli võidu võttis Ott Tänaku (M-Sport) ees Elfyn Evans (Toyota). Kolmas oli Esapekka Lappi (Hyundai).

  • Esimese kiiruskatse võitis Sebastien Ogier. Ott Tänak näitas head minekut ja oli esimeses kahes vaheajapunktis kõige kiirem, kuid jäi ühes kurvis korraks seisma. Lõpuks lõpetas ta kolmandana ning kurtis erinevate probleemide üle.

  • Teisel katsel tabas katastroof Toyota piloote, kes toovad meeskonnale punkte: nii Ogier'l kui ka valitseval maailmameistril Kalle Rovanperäl purunes enam-vähem samas kohas rehv. Mõlemal õnnestus küll rehv ära vahetada ja sõitmist jätkata, kuid siiski läks neil kaduma märkimisväärselt aega. Uueks liidriks kerkis katse lõpus vastu heinapalli sõitnud Thierry Neuville, Tänak jätkab kolmandana.

  • Pärastlõunaste katsete eel algas ilmaloterii, sest keegi ei teadnud, kas vihma tuleb või ei. Nii M-Spordid kui Hyundaid võtsid endaga kaasa kaks vihmarehvi, ent Toyotad panustasid kuivadele oludele.

  • Viienda katse järel sõnas Tänak, et probleemid pole veel kadunud, aga seis on parem.

  • Kuuendal katsel läksid Tänak, Pierre-Louis Loubet ja Takamoto Katsuta rajale vihmarehvidega, aga läksid nendega selgelt alt. Tänak kaotas suures mängus teistele ilmselt 10-15 sekundit.

  • Seitsmendal katsel teenis Tänak oma päeva esimese katsevõidu ja tõusis tagasi Lappist mööda. Esapekka Lappi auto vibreeris katse jooksul silmnähtavalt, aga finišis ta sellest rääkida ei soovinud.

  • Lappi tunnistas kümnenda katsete järel, et ei saa üldse hakkama. „Me ei muutnud ju nii palju…“ sõnas ta. Kui teist päeva alustas ta Tänakule kolmesekundilise kaotusega, siis kahe katsega see kasvas 20 peale.

  • 11. katsel tegi jämeda sõiduvea rallit kindlalt juhtinud Neuville, kes jäi kurvi pidurdamisega hiljaks ja kaldus rajalt välja. Pärast avariid enam jätkata polnud võimalik.

  • Laupäeva pärastlõunase ringi esimesel ja ralli 13. katsel oli kiireim Ogier, kes edestas napilt Tänakut. Evansi edu Eesti ralliässa ees kahanes 15,9 sekundile.

  • Tänak võitis 14. kiiruskatse ning kärpis vahe Evansiga 12,5 sekundile.

  • 15. katsel kaotas Tänak parima aja välja sõitnud Rovanperäle 11,4 sekundiga. Evans oli kolmas ning ta edestab nüüd eestlast 16,8 sekundiga. Tänak tõdes, et tal ei tööta käsipidur: „Pagana katastroof!“

  • 16. katsel kaotas Tänak taas aega ning viimasele päevale vastu minnes jääb ta Evansist maha 25,4 sekundiga. „Kohutav on sõita. Ma ei oska öelda, mis juhtus, aga hea meel, et see sai läbi.“

  • Pühapäevase esimese katsega suurendas Evans vahe Tänakuga poole minuti peale.

  • Viimasele kiirukatsele minnes on Evansi edu Tänaku ees 28,1 sekundit. Tänak edestab kolmandal kohal olevat Lappit omakorda 34,6 sekundiga.

  • Ei Evans ega Tänak Neuville'i võiduga lõppenud punktikatsel esimese viie sekka ei mahtunud, kuid poodiumi kaks esimest kohta kuulusid siiski kindlalt neile. Kolmanda koha punktid tõi Hyundaile Lappi.

  • MM-sarja liidrikohta jagavad Ogier ja Evans 69 punktiga, Rovanperäl on koos 68 ja Tänakul 65 silma.

Ralli lõppseis:

Foto: ewrc-results.com
15:26

Meeskondlikult juhib MM-sarja Toyota 161 punktiga, teine on Hyundai 132 ja kolmas M-Sport 108 punktiga. MM-sarja viies etapp kihutatakse 11.–14. maini Portugalis.

MM-sarja individuaalne paremusjärjestus nelja etapi järel:

Foto: Kuvatõmmis WRC ülekandest
15:24

Horvaatia ralli lõplik järjestus:

Foto: ewrc-results.com
15:23

20. kiiruskatse tulemused:

Foto: ewrc-results.com
15:22

Evans lausus finišis, et Craig Breeni hukkumise taustal ei tundu see võit talle üldse tähtsana. „Lubasime tema perekonnale, et naudime seda nädalavahetust ja seda me ka tegime. Mõtleme sulle, Craig!“

15:16

Evans kaotab Neuville'ile 12,7 sekundiga ja jääb temagi punktikatselt punktideta, ent mis tema jaoks kõige tähtsam: karjääri kuues MM-ralli võit on Evansi jaoks tõsiasi. Viimati kerkis ta poodiumi kõrgeimale astmele 2021. aastal Soomes.

15:15

Katse lõpus lausus Tänak, et punktide mõttes oli nädalavahetus positiivne, kuid stabiilsusest ja kohati ka kiirusest jääb veel puudu.

15:13

Tänak kaotab Neuville'ile 11,6 sekundiga ja on hetkel kuues ehk lisapunkte siit ei saa, ent mis kõige tähtsam: eestlane on jõudnud kenasti finišisse ja saab kokkuvõttes teise koha.

15:08

Lappi kaotab Neuville'ile 8,6 sekundiga ja on praegu viies. Tänak rajal.

15:04

Rovanperä on Neuville'ist täpselt sekundi jagu aeglasem.

14:59

Ogier kaotab Neuville'ile 4,4 sekundiga.

14:55

Katsuta aeg on Neuville'i omast 7,3 sekundi jagu aeglasem.

14:53

Loubet kaotab Neuville'ile 44,2 sekundiga ehk jääb pika puuga maha ka WRC2 pilootidest.

14:50

Neuville jääb katselõpuintervjuus punktikatsega väga rahule, aga ralliga mõistagi mitte. „Oleme nii pettunud. Tahtsime väga seda rallit võita. Kuid sellistel kiirustel ei saa selliseid asju vältida,“ vihjas ta laupäevasele avariile, mis röövis talt võimaluse esikoha nimel heidelda.

14:48

Nüüd aga keskendugem WRC meeste tegemistele. Esimesena saab aja Neuville. 8.06,4 ehk 19,3 sekundi võrra kiirem kui WRC2 nobedaima mehe Solbergi aeg.

14:46

Rossel jääb WRC2 punktikatsel neljandaks, kaotades Solbergile 3,4 sekundiga, kuid klassi arvestuses nopib ta võidu. Teine Grjazin (+16,1) ja kolmas Solberg (+1.25,4).

14:40

Grjazin jääb Solbergist 6,1 sekundiga.

14:38

Lindholm kaotab Solbergile 2,8 sekundiga.

14:32

Fourmaux edestab Pajarit 4,7 sekundiga. Kuid siis jõuab pärale Solberg, kes on omakorda 1,2 sekundi võrra nobedam kui prantslane.

14:24

Pajari ajaks tuleb 8.31,6.

14:19

Punktikatse alguses annavad esmalt kuuma kuus WRC2 arvestuse parimat meest (kuuendast esimeseni): Pajari, Fourmaux, Solberg, Lindholm, Grjazin ja Rossel. Enne viimast kiiruskatset edestab liider Rossel Grjazinit 13,4 sekundiga.

Pajari ja Fourmaux on nüüd juba ka rajal.

Loe rohkem