FCI Levadia jätkab kümne mängu järel tabeliliidrina.

Foto: Aldo Luud
Jalgpall
3. mai 2023, 21:34

Levadia tegi Paidega vähem kui poole tunniga sotid selgeks. Voolaid: võin ainult endale tuhka peale raputada (1)

Eesti jalgpalli meistriliigas alistas täna tabeliliider FCI Levadia tulemusega 2 : 0 Paide linnameeskonna. Võidumeeskonna eest sai oma esimesed kaks väravat kirja keskkaitsja Vukashin Latinovich.

20. minutil oli Serbia päritolu USA jalgpallur täpne nurgalöögi järel, kui suunas tagumise posti juures palli peaga mängijate vahelt puuriluku selja taha. Ta duubeldas eduseisu 28. minutil, kui sai avaväravalegi täpse söödu andnud Ernest Agyirilt maapõrkega terava tsenderduse ning lükkas selle säärega esimese puutega võrku.

Poolajapausile saatis kohtunik Martti Pukk meeskonnad kaheksa sekundit enne 45 minuti täis tiksumist – võib öelda, et selle aja jooksul kuulus mäng Levadiale. Ülejäänud kolmveerand tunni ja kolme üleminutiga Paide vastust ei leidnud – vahetusest sekkunud Mechini Gomis pääses küll korraks väravavahiga silmitsi, kuid samas oli ka Latinovich lähedal, et lüüa oma neljandas mängus Levadia eest kübaratrikk.

Levadia väravavahtide treener Ain Tammus ütles pärast mängu ETV2 otse-eetris, et kuigi teisel poolajal oli üritavamaks pooleks Paide, siis suuri muresid see neile ei valmistanud: „Andsime teise poolaja keskel initsiatiivi ära. Aga loogiliselt võttes oli Paidel seda vaja, kui nad tahtsid mängu tagasi tulla. Selline jalgpall on: tervet mängu ei jõua ühe tempoga mängida.“

Milles peitub Levadia tänavuse edu võti? „See on paljude asjade kooslus, mis toimib hetkel väga hästi. Ründefaasis on Felipe [Reis], Mollo [Bessala] ja Agyiri saanud teise hingamise. Eks treener oskab hästi motiveerida ja häälestada meeskonda mänguks,“ usub Tammus.

Paide peatreener Karel Voolaid tõdes, et meeskond läks taktikavalikuga alt. Aprilli keskel olid nad Levadiaga teinud koduväljakul 1 : 1 viigi. „Plaan, millega mängule tulime, ei toiminud nii hästi. Levadia oli esimesest mängust teinud korrektuurid. Meil oli vaja paremat kvaliteeti – kuhu pallid toimetada ja kus kindlamalt mängida. Võin seal ainult endale tuhka pähe raputada. Teisel poolajal mõtles Levadia võib-olla samamoodi edasi mängida, aga meie tegime väikesed muutused – mitte ainult vahetused, vaid taktikalised ka. Saime hästi mängu tagasi, aga kahjuks ei õnnestunud väravat lüüa, et lõpp põnevamaks teha,“ selgitas ta.

Levadia sangar Latinovich valiti ka mängu parimaks. Tema ütles ETV2-le, et ei taha oma väravaid liiga palju tähtsustada. „Tähtis oli saada võit. Kolm punkti tähendab selles liigas väga palju. Olen meeskonna ja tänase esituse üle uhke. Kõik on igas mängus väga motiveeritud. Teame, et tahame hooaja lõpus meistriteks tulla,“ sõnas ta.

Flora sai samuti kindla võidu

Sarnaselt Levadiale õnnestus ka tiitlikaitsjal FC Floral tagada väravatega mängu alguses: nad juhtisid Sepa staadionil Tartu Tammeka vastu 11. minutiks 2 : 0, lõppseisuks vormistas 3 : 0 Sergei Zenjov 29. minutil. Skoori oli avanud Rauno Alliku ja mõned hetked hiljem eduseisu duubledanud Konstantin Vassiljev penaltist.

Tammeka kapten Taijo Teniste ütles pärast mängu portaali Soccernet.ee otseülekandes, et rahule võib jääda vaid teise poolajaga, kus suudeti veel suuremat allajäämist vältida. „Mäng oli sisuliselt kümne minutiga tehtud ja ainuke positiivne asi, mida siit kaasa võtta, on kõva võitlus teisel poolajal – ei lasknud puuri täiesti täis taguda,“ tõdes ta.

Poolkaitsja sõnul ei tulnud Flora kiired väravad seetõttu, et Tammeka polnud mänguks valmis. „Need olid individuaalsed vead ja Floral pole vaja palju, et väravaid lüüa. Oli teada, et Flora tuleb kohe kõrgelt peale. Oli plaanis alguses lihtsamini mängida, aga väga lihtsad ja õnnetud väravad,“ selgitas Teniste.

Tema sõnul oli teisel poolajal meeskonna ainus eesmärk hoida skoor võimalikult soliidne – Tammeka mängis alates üheksandast minutist vähemuses, sest viimase mehena Rauno Alliku pikali tõmmanud keskkaitsja Eugenio Bracelli sai punase kaardi. „Tuli lihtsalt näidata võitlusvaimu ja hambad ristis lõpuni kannatada. See oli ka poolajal sõnum: rohkem ei lase lüüa. See on koht, kus on vaja kõvasti juurde panna,“ sõnas Teniste.

Flora kapten Konstantin Vassiljev oli võiduga rahul, kuid tahtnuks ehk mõne värava veel lüüa. „Tulemus oli kindlasti meie jaoks esimese kümne minuti järel sobiv. Oleksime tahtnud ülejäänud 80 minutiga võib-olla midagi veel tekitada, aga ei õnnestunud. Tammeka kümnekesi jäämine ei muutnud midagi lihtsamaks, sest nad keskendusid kaitsetööle ning tegid seda südikalt ja hästi,“ selgitas ta.

38aastane Vassiljev kinnitas, et meeskonna plaan oli alustada agressiivselt. „Meil on meeles ka esimene mäng kodus Tammekaga [1. aprillil, lõppes 1 : 1 tänu Zenjovi kolmanda üleminuti penaltile], kus läks mäng natuke keeruliseks. Andsime neile võimalusi ära löömiseks, aga päästsime ühe punkti. Siin tahtsime seda vältida.“

Märtsis Eesti koondise eest 150. mänguni jõudnud poolkaitsja ütles, et Flora mõnevõrra keeruline hooaja algus – aprillis saadi raske viik ka Nõmme Kaljuga ning Levadiale kaotati 0 : 2 – on suuresti tingitud vigastustest. „Kahjuks on meil olukord olnud päris julm. Loodame, et [Martin] Milleriga ei juhtunud lõpuminutitel midagi tõsist. Kindlasti peame jagama koormust nii hästi kui võimalik, sest mais on väga tihe graafik. Kui tahame kõik mängud võita, siis peame targalt tegutsema,“ lausus Vassiljev, lisades: „Meil pole probleemi enesekindlusega, pigem ikkagi vigastustega. Meil on vaja natuke aega, et energiat koguda ja järgmisteks mängudeks valmis olla.“

Kümne mängu järel on tabeliliider Levadia 26 punktiga. Flora on 23 silmaga teine.