Ott Tänaku ja Martin Järveoja stiilinäide Portugali rallil.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
WRC
14. mai 2023, 15:13

BLOGI | Neljandana lõpetanud Tänak sai ka punktikatselt tubli noosi, Rovanperäle hooaja esimene etapivõit (22)

Autoralli MM-sarja Portugali etapi võitis Kalle Rovanperä (Toyota), kes oli kiireim ka punktikatsel. Ühtlasi oli tegu valitseva maailmameistri hooaja esimese etapivõiduga ning nüüd kerkis ta ka üldliidriks. Ott Tänak (M-Sport) lõpetas erinevate probleemide kiuste neljandana ning sai punktikatsel teise koha.

Ralli kulg:

  • Tänak kurtis teisel katsel, et vett lekib tuuleklaasile ning tolm jääb seetõttu sinna kinni. Ometi suutis ta sõita kiireima aja ja tõusta ralli liidriks. Rovanperä ütles, et auto on pisut alajuhitav ning Evans märkis, et tema Toyota ei tööta nii, nagu vaja.

  • Katsuta ei jõudnud tehnilise probleemi tõttu kolmanda katse starti ning katkestas. Loubet auto suitses kolmanda katse finišis, mehed tulid välja ja askeldasid ümber masina.

  • Neljandal katsel purunes Tänakul kohe alguses rehv ning ta lohises vaevaliselt finišisse. Kaotust uueks liidriks kerkinud Sordole kogunes 54,1 sekundit. „Üsna nõrgavõitu toode,“ ütles Tänak katse finišis irooniliselt naerdes.

  • Viiendal katsel napsas Sordolt liidrikoha omale Rovanperä, Tänak on seitsmendal kohal.

  • Kuuenda katse järel suurendas Rovanperä edu Sordo ees 2,9 sekundi peale.

  • Seitsmenda katse järel on konkurentsi jäänud vaid kuus WRC masinat, kuna Evans sõitis teelt välja ja katkestas.

  • Esimese rallipäeva lõpuks on Rovanperä edu Sordo ees 10,8 sekundit, Tänak kuuendana kaotab soomlasele 1.04,7.

  • Teist päeva alustas Rovanperä tõsise tormihoiatusega, kui edestas järgnevaid juba enam kui 12 sekundiga.

  • Kümnenda kiiruskatse lõpus sõitis Loubet vastu teeperve ja katkestas. Tänak tõusis tänu sellele viiendaks.

  • 11. kiiruskatsel oli taaskord kiireim Rovanperä, Tänak näitas neljandat aega ja võrdles sõitu metsiku hobuse taltsutamisega. „Tundub, nagu ma polekski varem ralliautoga sõitnud, ikka väga suur väljakutse on sõit,“ lausus ta katselõpuintervjuus.

  • Pärast hoolduspausi 13. katsel lõhkus ratta alt lennanud kivi Tänaku masina esiklaasi.

  • Tänak jätkas nii päeva lõpuni viiendal kohal. Viimase katse järel ütles ta: „Kaotasin käsipiduri – milline päev!“

  • Pühapäevase võistluspäeva ja ralli 16. katsel tekkis Neuville'il probleem, ta kurtis, et autol pole võimu. Belglane kaotas parimatele pea pooleteise minutiga ning lasi endast mööda ka Tänaku. Neljandaks kerkinud eestlane kurtis omakorda, et tal pole enam hübriidi, kuid sellele vaatamata õnnestus tal võita 18. katse.

  • Punktikatse võitis Rovanperä, kes lõi Tänaku aja üle 0,8 sekundiga. Soomlane tegi seega rallil puhta töö ehk teenis maksimaalsed 30 punkti.

Ralli lõppseis:

Punktikatse tulemused:

MM-sarja üldseis pärast Portugali rallit:

Individuaalne

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 98 punkti

2. Ott Tänak (M-Sport) 81

3. Sebastien Ogier (Toyota) 69

4. Elfyn Evans (Toyota) 69

5. Thierry Neuville (Hyundai) 68

6. Esapekka Lappi (Hyundai) 49

Meeskondlik

1. Toyota 201

2. Hyundai 169

3. M-Sport 134

Enne rallit:

Portugali etapp on esimene seitsmest järjestikusest kruusarallist, kus eriti katsumuste rohke tõotab tulla reedene avapäev. Nimelt läbitakse kaheksa kiiruskatset, mil pikkust kokku rohkem kui 120 kilomeetrit, ja vahel pole hoolduspausi.

Enne Portugali rallit ütles Tänak, et tegu on pigem keerulise etapiga. „Nägime Mehhikos, et meie konkurendid on kruusal tugevad ning peame mõnes kohas juurde panema. Portugal on tüüpiliselt kiire etapp, kus rajad on üsna liivased. Teisel läbimisel võivad mõned katsed olla päris karmid. Püüame kiirematega vahet kärpida ning anname endast parima, et tiitlivõitluses püsida!“ sõnas ta oma meeskonna M-Spordi pressiteate vahendusel.

15:20

Ralli lõppseis:

15:19

Punktikatse tulemused:

15:17

Punktikatse võidab siiski Rovanperä!

Ta oli Tänakust lõpuks 0,7 sekundi võrra nobedam. Soomlasele seega Portugalist maksimumtulemus ehk 30 punkti. Ja ühtlasi hooaja esimene etapivõit. Üldarvestuses tõusis ta nüüd MM-sarja liidriks.

„[Selle võidu jaoks] kulus liiga palju aega. Aga lõpuks oleme tagasi. Tänan tiimi ja [kaardilugejat] Jonne [Halttuneni], kes on mind pidevalt utsitanud. Tänan ka oma väga head sõpra Arttut. Mul on isiklikult olnud alates eelmise aasta lõpust olnud päris rasked ajad. Ta on mind väga palju toetanud. Väga tähtis, et oleme nüüd tagasi. Head emadepäeva kõikidele emadele, eriti minu emale! Näeme varsti!“

15:11

Sordo jäi Tänakule alla 6,1 sekundiga. Kas eestlane võidab punktikatse? Rovanperä läks just rajale.

Sordo: „Sõitsime väga hästi. Tahan tänada Craig [Breeni], kes oli kogu ralli minuga. Pühenan selle ta emale ja isale. Lubasin neile, et võtan selle [Iiri värvides] kiivri rallile.“

15:06

Lappi jäi Tänakule alla 1,8 sekundiga. Soomlase masinast tuleb suitsu. „Võib-olla on see turbo. Tunnen lõhna küll,“ sõnas Lappi ja lisas: „Hyvää äitienpäivää!“ ehk „head emadepäeva!“

15:03

Tänak lõi Katsuta aja 2,3 sekundiga üle! „Väga nõudlik nädalavahetus oli. Meil on suured nõrkused, mis tuleb ära lahendada. Seetõttu tulevad järgmised nädalad katsumuste rohked. Teine läbibine sellistes oludes ei tule meil eriti hästi välja, aga annan selle ülesande üle inseneridele. Mina tegin oma osa ära, ülejäänud on nende teha.“

14:59

Loubet jäi Katsutale alla nelja sekundiga. „Peame kahjuks lõpptulemuses olema pettunud. Andsime reedel ja laupäeval endast parima, aga tegime ühe väikse vea, millel olid suured tagajärjed. Vabandan sellepärast. Paneme end nüüd valmis Sardiiniaks ning loodan, et sealt tuleb lõpuks hea tulemus.“

14:55

Aga nüüd on rajal juba Rally1 masinatega piloodid ning Katsuta jõudis just ajaga 6.29,5 finišisse, tehes lõpus ka täitsa korraliku hüppe. Teele asus Loubet.

„Olin enne hüpet natuke argpüks. Pärast reedet polnud lihtne teed puhastada. Kalle oli loomulikult fantastiline. Loodan, et ta jõuab kenasti finišisse ja toob meeskonnale suurepärase tulemuse,“ sõnas Katsuta.

14:52

Oliver Solberg, kes sai eile õhtul piruettidega tähistamise eest minutilise ajakaristuse, jäi ülinapilt WRC2 arvestuses võidust ilma. Ta jäi tiimikaaslasele Gus Greensmithile lõpuks alla vaid 1,2 sekundiga. Punktikatsel edestas ta britti 7,5 sekundiga.

Solberg ei varjanud finišis ka oma pettumust ning valas selle auto peal välja.

14:29

Pärast Neuville'i, kes kulges punktikatse aeglaselt ja rahulikult lõpuni, pääsevad rajale Rally2 piloodid. Üks neist on juba finišis – Josh McErlean lõi Hyundai ässa aja üle 1.12,4ga.

14:25

Punktikatse on kenasti alanud ning Neuville on juba ka finišis. „Rallispordis on tõusud ja mõõnad. Aga see on üks kõige olulisemaid mootorispordialasid maailmas. Ehk isegi üks tähtsamaid spordialasid üldse. Peame selliste olukordadega toime tulema. See pole kerge. Tahan teha suure aplausid korraldajatele, kes tegid imelist tööd. Pealtvaatajad samuti: nad olid ideaalsed. Saime vähemalt seda nautida, aga muidu tahaksin selle nädalavahetuse ära unustada. Ootame Sardiinia rallit.“

12:17

Üldseis:

12:17

Katse tulemused:

11:59

Tänak on finišis Katsutast 11,3 ja Loubet'st 30,5 sekundi võrra kiirem. „Ilmselt ei sõida praegu keegi teine [tõsiselt]. Meil ei jää muud midagi üle, nii saab see lihtsalt kiiremini läbi.“

Tänak ütles seda naerdes. Tuleb tunnistada, et eestlane on vaatamata kõikidele probleemidele olnud ikkagi päris heatujuline.

11:40

Katsuta ja Loubet on ralli eelviimasel katsel rajal.

11:10

Üldseis:

11:10

Katse tulemused:

11:08

Katsevõit läheb Rovanperäle, kes on Lappist 0,2 sekundi võrra kiirem. „Anname loomulikult endast parima. Katse oli palju libedam kui ootasin. Aga plaan on [võita nii ralli kui ka punktikatse].“

11:02

Sordo finišis neljanda ajaga (+1,2).

11:01

Neuville finišis (+1.32,7). „Meil pole võimsust. Eile õhtul veel oli, aga nüüd pole enam midagi. Ei oska seda rohkem kommenteerida.“

Loe rohkem