See õhtu kuulus Bostonile ja eriti Jayson Tatumile…

Foto: ADAM GLANZMAN / AFP / SCANPIX
Korvpall
15. mai 2023, 09:30

VIDEO | Jayson Tatumi meistriteos. NBA aegade vägevaim otsustav mäng pani korvpallimaailma ahhetama

Jayson Tatumi 51 punkti tähistasid korvpalliliiga NBA ajaloo vägevaimat play-off’i otsustavat mängu ning viisid Boston Celticsi idakonverentsi finaali.

Ühtki korvpallimängu ei võideta kunagi (päris) üksinda, aga Jayson Tatumi tänaöine superetendus küündis küll tolle väite kummutamisele väga lähedale. Näiteks kolmandal veerandajal viskas Philadelphia 76ers meeskond kokku 10, Tatum üksi aga 17 punkti...

Boston Celtics alistas Philadelphia kodusaalis 112 : 88, võitis seeria 4 : 3 ning kohtub idakonverentsi finaalis Miami Heatiga.

Alles paar nädalat tagasi oli Stephen Curry Golden State Warriorsi ja Sacramento Kingsi duelli seitsmendas mängus visanud 50 punkti. Nüüd võttis Tatum aga liiga kõigi aegade otsustava kohtumise rekordi enda nimele.

Eelmises heitluses täielikult ebaõnnestunud Tatum ei heitunud: ääremängija tabas 28 viskest 17 (kolmesed 10st 6, vabavisked 14st 11) ning lisas 13 lauapalli ja viis korvisöötu.

Vaata, kuidas kõik need 51 punkti kokku tulid:

„See on nagu film. Pagana võimas film... Lihtsalt istu, ampsa popkorni ja naudi!“ esitas Celticsi tagamängija Marcus Smart meeskonnakaaslase sõu kohta huvitava nägemuse.

Philadelphia püüdis Tatumit pidurdada erinevaid taktikaid ja mängijaid kasutades. Ent ta pommitas kõik need pihuks ja põrmuks – muuhulgas viskas 17 punkti Tatum liiga tänavuse väärtuslikema mängija Joel Embiidi vastu. „MVP! MVP!“ hõiskas Celticsi koduareen seepeale. Tatum oli vastavas hääletuses jäänud neljandaks.

„Eelmine mäng oli mul kindlasti meeles. See oli minu poolt võimalikult halb õhtu,“ sõnas Tatum. „Lähtusin ütlusest: „Siit saab ainult paremaks minna.“ Tegin õiged järeldused. Olin kuuendas mängus liiga pinges. Mõtlesin liiga palju, mida ma pean tegema ja kui palju punkte viskama. Täna olin jälle mina ise. Vaba, naerev, naljatlev. Olen alati mänginud hästi, kui tunnen end väljakul nii. Ma ei mõelnud pingetele ega mängu tähtsusele.“

Boston võitis otsustava heitluse poolaja 55 : 52, kuid kolmanda veerandaja 33 : 10 eduga tegi sotid üheselt klaariks. Nii pääseti konverentsi finaali teist aastat järjest 2 : 3 kaotusseisust (mullu Milwaukee Bucksi vastu) ja viiendat korda viimase seitsme hooaja jooksul.

Tatumi superpartiid ülistasid nii vastaste treener Doc Rivers („Ta oli uskumatu!“) kui ka muu (korvpalli)maailm.