Läti jäähokikoondis.

Foto: AFP/Scanpix
Jäähoki
20. mai 2023, 23:24

VIDEO | LOOTUS ELAB! Seitse väravat visanud Läti sai kodusel MMil hädavajaliku võidu

Koos Soomega jäähoki MMi võõrustava Läti koondis purustas täna Riias Kasahstani 7 : 0. Meie lõunanaabritele oli see play-off'i silmas pidades ülioluline võit.

Nad jätkavad B-alagrupis neljandana, olles kogunud kuue matšiga 11 punkti. Tegu oli Läti suurima võiduga 21. sajandil – 1997. aastal alistasid nad Saksamaa 8 : 0. Viimases voorus kohtuvad nad Šveitsiga, kel on hetkel tabelis kirjas täisedu viis võitu. Ainus meeskond, kes võib lätlased veerandfinaalist välja jätta, on hetkel viiendal kohal olev Slovakkia, kel on ees kohtumised seni ühe võidu teeninud Norra ja kõik matšid kaotanud Sloveeniaga.

Kui slovakid peaksid oma viimased kaks mängu võitma ja Läti kaotab Šveitsile, pääsevad nad kaheksa parima sekka. Omavahelises matšis jäi Slovakkia peale 2 : 1.

Kasahstanil kustusid kaotusega aga viimased edasipääsulootused. Nad on kuuest mängust võitnud kaks, mõlemad tulid lisaaja järel, ja tabelis koos neli punkti.

Tänane mäng algas rabedalt, kuid Läti avatabamusele tegi esimese kolmandiku lõpus eeltöö nende väravavaht Arturs Silovs. Ta suutis tõrjuda litri kaitsjatelt napsanud Kasahstani ründaja Arkadi Šestakovi löögi, mänguvahend jõudis kohe Martins Dzierkalsile, kes söötis Rihards Bukartsile, kes virutas selle postipõrkest sisse.

Vähem kui kaks minutit hiljem duubeldas eduseisu Kristaps Zilelt söödu saanud Oskars Batna. Teisel kolmandikul kulus kolmanda väravani jõudmiseks vaid 73 sekundit, kui täpne oli Martins Dzierkals. Seejuurs vaatasid kohtunikud olukorda pikalt videolt, enne kui lugesid värava ära.

Lätlased said järjest enesekindlust juurde, kasahhide esitus muutus aga järjest kaootilisemaks. Värava said teisel kolmandikul kirja veel Rodrigo Abols ja Miks Indrasis. Viimasel 20minutilisel kolmandikul viskas oma esimese värava Kaspars Daugavins ning lõppseisu vormistas kaheksa minutit enne lõppu Abols.

A-alagrupis jätkas heas hoos teine võõrustajamaa Soome, kes sai kolmanda järjestikuse võidu, alistades Austria tulemusega 3 : 1. „Nad mängisid tegelikult väga hästi,“ kiitis austerlasi Soome ründaja Kaapo Kakko Rahvusvahelise jäähokiliidu vahendusel. „Nad võitlesid kõvasti. Meil oli võimalusi, kuid nende väravavaht oli samuti heal tasemel. Seega ei tulnud see võit kergelt.“

Valitsev maailmameister ja olümpiavõitja Soome on edasipääsu kindlustanud, nad on kuuest mängust võitnud neli ja kogunud 13 punkti. Juhib USA (15), teine on täna Prantsusmaa 4 : 0 alistanud Rootsi (14).

Tabeliseis A-alagrupis:

Tabeliseis B-alagrupis: