Jamal Murray (27) oli Denveri parim 37 punktiga.

Foto: AP/Scanpix
Korvpall
21. mai 2023, 09:44

VIDEO | Lakersi ka võõrsil paika pannud Denverit lahutab ajaloo esimesest finaalist üks võit

Korvpalliliigas NBA oli Denver Nuggets parem Los Angeles Lakersist ka võõral väljakul, alistades nad tulemusega 119 : 108. Finaalist, kuhu pole nad ajaloo jooksul veel kunagi jõudnud, lahutab veel üks võit.

Eelmises neljas matšis kolmikduubli teinud Denveri suurim staar Nikola Jokic oli seekord tavapärasest kahvatum ning pidi kohtumise lõpus olema ettevaatlik, sest tegi juba kolmandal veerandil oma neljanda vea. Superesituse tegi aga Jamal Murray, kes viskas oma 37 punktist 30 esimesel poolajal.

Esimesed kaks mängu koduväljakul võitnud Denver haaras kohe avaveerandil suure edu, minnes kaheksa minutiga juhtima 24 : 10. Lakers jõudis teisel veerandajal korraks viigiseisuni, kuid poolajapausile siirduti siiski külaliste 58 : 55 juhtimisel.

Kolmandal veerandil tegi Denver korraks sisse üheksapunktilise vahe, kuid võõrustajad püsisid mängus. Kohtumise viimase neljandiku alguses pääses Lakers pärast Rui Hachimura kolmest korraks ka juhtima ning olid ka 7.48 enne lõppu ees 94 : 93, ent siis viskasid vastased 13 järjestikust punkti ja hoidsid pärast seda vähemalt seitsmepunktilist edu kohtumise lõpuni.

37 punkti visanud Murray tabas väljakult 29 viskest 15, sealhulgas 11 kolmesest viis. Tagamängija lisas seitse lauapalli, kuus korvisöötu ja kaks vaheltlõiget. Jokic piirdus 24 punkti, kuue lauapalli ja kaheksa tulemusliku sööduga. Lakersi parim oli Anthony Davis 28 silma ja 18 lauapalliga. LeBron James lisas 23 punkti, 12 korvisöötu ja seitse lauapalli. Tegu oli 38aastase korvipallilegendi 138. kaksikduubliga play-off'is. Selles arvestuses tõusis ta kõigi aegade viiendaks, möödudes Bill Russellist. Rekordiomanik on Tim Duncan 164ga.

Lakers võitis küll lauavõitluse 45 : 39 (ründelauad 11 : 5), ent Denverist seitse pallikaotust rohkem (12 vs 5).

Denver pole NBAs varem kunagi finaali jõudnud. 1976. aastal mängisid nad 12meeskonnalise liiga ABA finaalis, mis liitus sama hooaja järel ühendati see NBAga. Nelja võiduni peetavat seeriat juhivad nad nüüd 3 : 0, sellist eduseisu pole ajaloo jooksul veel ükski klubi maha mänginud.

„See meeskond võib jõuda suurte saavutusteni ja nad usuvad sellesse. Usk on väga võimas asi,“ ütles pärast mängu pressikonverentsil Denveri peatreener Mike Malone.

„Ma ei saa meeste eest rääkida, sest ma ei tea, mida nemad mõtlevad. Aga mina [usun] jätkuval. Tuleb minna koju, taastuda ning end esmaspäevaks valmis panna. Mina olen alati valmis,“ kinnitas LeBron James, et Lakers pole veel alla andnud.

Idakonverentsi finaalseerias juhib Miami Heat 2 : 0 Boston Celticsi vastu.