Sergio Llull ja Madridi Real.

Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / SCANPIX
Korvpall
22. mai 2023, 09:37

VIDEOD | Korvpallidraama Kaunases! Vanameistrite etendus ja Reali liidri soovitus meediale: „Te kõik peaksite meie treeneri ees vabandust paluma.“ (2)

Madridi Real võitis viieaastase ooteaja järel taas korvpalli Euroliiga – kuninglikule klubile tõi rekordilise tiitli 35aastase kapteni Sergio Llulli lõpuvise ning finaalmängu parimaks valiti 36ne Sergio Rodriguez.

Mõistagi ei õigusta ta rassismi, vaid on sellele täielikult vastu. Kuid kui Soome meedias kirjutati, et Eesti klubi noored tekitasid konflikte nii juba enne kohtumist, mängu ajal, kui ka pärast seda, siis Heinaru väitel tekkis vaid üks äge sõnavahetus, mille algatas hoopis MuKi mängija. 

„Ainuke intsident, mis toimus, oli rassistlik solvang, nn n-sõna, mis tuli meie klubi mängijalt,“ selgitas ta täna telefonitsi Õhtulehele ning jätkas: „Loomulikult ei tolereeri me mitte mingisugust rassismi ega üleüldse solvamist. Aga saan ka nii palju öelda, et sellele eelnes Soome mängija solvang tema kehakaalu kohta. Arvan, et see oli üks põhjus, miks meie mängija läks endast välja ja selle lubamatu teoga hakkama sai.“

Helsingin Sanomatis kirjeldatakse lisaks veel paari ebameeldivat vahejuhtumit. MuKi treeneri Manne Pyykkö sõnul olevat Kohila noored juba enne kohtumist soojenduse ajal teinud nende Aasia päritolu mängija suunas kohatuid hüüdeid. Teda olevat samamoodi solvatud ka matši ajal. Väidetavalt ei surunud Eesti klubi mängijad ka pärast mängu MuKi mustanahaliste abitreeneritega kätt. 

„See välistab minu arust selle, et põhjus võis olla emotsioonide ülekeemisest või et siin on mitu tahku,“ tõdes MuKi U12 võistkonna peatreener Pyykkö pettunult. Ta lisas: „Nad polnud varem kunagi kohtunud ning tõsiasi, et selline käitumine toimus juba enne mängu… See on lihtsalt arusaamatu. Korvpall on ilmselt viimane koht, kust ootaks midagi sellist.”

Heinaru neid intsidente aga ei kinnitanud. “Igasugused mängueelsed ja pärast mängu toimunud olukorrad… ma olin kogu aeg juures. Ma ei tea, et sellised asjad oleksid toimunud. Ma ei näinud seda. Seda ei näinud ka väljakul olnud kohtunikud. Rääkisin poistega kõikidest asjadest. Täna oli meil mäng, kus kaks poissi ei osalenud, sest nad polnud pärast sellist asja selleks võimelised. Aga nad kinnitasid mulle, et midagi seesugust ei toimunud. Mina olin soojenduse ajal ka saalis. Esiteks ei puutunud nad vastastega kokku. Ma ei oska öelda, milles see solvang võis seisneda.“

„Kuulsime pärast alles meediast, milles kõiges meid süüdistatakse. Matši lõpus tuli vastasmeeskonna treener minu juurde ja ütles, et meie mängija oli rassistlikult solvanud nende mängijat.”

Ta lisas, et saatis seepeale hoolealuse ka soomlasest eakaaslase juurde vabandama. „Ta tunnistas üles ja ütles, et tal on väga häbi. Meie mängija vabandas, nad kätlesid ja nii see jäi: hilisemad süüdistused tulid juba leheveergudel, millest meil polnud õrna aimugi,“ selgitas Heinaru. 

Soome klubi treener Antti Pesonen nõudis, et võistluse korraldajad eemaldaksid Kohila turniirilt täielikult. „Asi on selles, et kahe meie mängija jaoks oli turniir täielikult rikutud. Üks neist nuttis õhtul – ta ei tulnud meiega välja aega veetma ega mänginud enam samuti. Ta lihtsalt vaatas voodis videoid, kuigi on tavaliselt seltskondlik,“ kurtis Pesonen.

Korraldajad otsustasid laupäeva õhtul siiski, et karistavad vaid rassistlikult käitunud mängijat, määrates talle ühematšilise võistluskeelu. Nende sõnul oleks terve meeskonna karistamine mõjunud halvasti ka teistele tiimidele. „Vastasime, et aitäh, kuid see on vastuvõetamatu. See otsus on vastuolus kõikide Rahvusvahelise korvpalliliidu reeglitega,“ arvas Pesonen.

Pyykkö lisas, et kuigi MuKi võib edaspidigi välismaal turniiridel osaleda, siis Eestisse nad ilmselt ei naase. „Ebatõenäoline, et uuesti siia tuleme. Ilmselt kaalume tulevikus teisi variante.”

Heinaru ütles, et mõistagi mõjutas kõik juhtunu ka Kohila noortevõistkonda väga halvasti. „Eile ei küsinud meie käest mitte keegi kommentaari ja oli ainult soomlaste ühepoolne jutt. Täna oli saalis väga paha olla, kuna mitmed võistkonnad nimetasid meie poisse rassistideks. Arvan, et nad isegi ei tea, mida see tähendab, sest nad on 11aastased. See on päris karm süüdistus,“ tõdes ta.

„Minu kasvandikud fännavad NBAs mustanahalisi mängijaid, ausalt öeldes ei ole sellega absoluutselt nõus [et nad on rassistid]. Nad on 11aastased lapsed, kuidas saaks see üldse võimalik olla? Otsus [ühe mänguga karistada] tuli korraldajatelt. Kui nad oleksid öelnud, et peame lahkuma, siis oleksime ka lahkunud,“ jätkas Heinaru.

Treeneri sõnul on mängija juba oma karistuse saanud, kuid nad kavatsevad juhtunust veel rääkida, et edaspidi selliseid intsidente vältida. „Oleme klubisiseselt sellistest asjadest rääkinud. Arvan, et 12aastast last ei pea risti lööma. Ta on oma karistuse juba saanud. Eile õhtul kirjutas ta mulle, et ei taha tulla mängima. Ta nuttis ja oli samamoodi täiesti endast väljas. Arvan, et sellega võikski sellele joone alla tõmmata. Homme on meil poistega jälle trennid ja kindlasti räägime sellel teemal jälle,” selgitas Heinaru.

Tarmo Oras esitas täna Nord Cupi korraldajate nimel vabanduse:

„Vabandame Tallinnas toimunud Nord Cup laste- ja noorteturniiri korvpallimängul aset leidnud ja meedias kajastamist leidnud intsidentide pärast. Mõistame klubi U12 vanuseklassi noormängijate käitumise Soome klubi Munkkiniemi Kisapojat (MuKi) suunal sügavalt hukka. SK Kohila poisid reageerisid MuKi poistega tekkinud sõnelusele rassistlike solvangutega. Teeme juhtunust vajalikud järeldused ning kõik endast oleneva, et midagi sellist enam ei korduks. Kedagi mõnitaval ja alavääristaval käitumisele ei saa kunagi olla ühtegi õigustust ega kohta spordis ning ühiskonnas laiemalt.

Vabandame MuKi poiste ja treenerite ees nendele osaks saanud ebaväärika käitumise pärast. Oleme intsidentide järgselt suhelnud ka Eesti Korvpalliliiduga, kes samuti üheselt taunib igasugust rassistlikku käitumist. Eesti Korvpalliliit plaanib järgmisest aastast hakata läbi viima vastavaid ennetuskoolitusi, Tallinn Nord Cup turniiri korraldajatena julgustame kõiki meie turniiril osalevaid võistkondi sellistel koolitustel osalema. Viime järgmise aasta turniiri reeglitesse sisse ka lastele arusaadavas keeles väärika käitumise põhimõtted ning defineerime reeglites, mida mõistame ebakohase, sh. rassistliku käitumisena.“