Võidurõõmu tundvad Norra jäähokimängijad pärast Kanada alistamist.

Foto: AP/Scanpix
Jäähoki
22. mai 2023, 23:24

VIDEO | Raskest seisust välja tulnud Austria alistas naabrid karistusvisetega, Norra sai Kanada üle dramaatilise võidu

Soomes ja Lätis peetaval jäähoki MMil hakkab vaikselt alagrupiturniir läbi saama. Täna tundsid võidurõõmu Norra, Austria ja Rootsi, kaotusega pidid aga leppima vastavalt Kanada, Ungari ja Taani. Viimased veerandfinalistid selguvad teisipäeval.

Norra alistas pärast lisaajal skooriga 2 : 2 lõppenud mängu Kanada karistusvisetes 4 : 2. Tegu oli nende koondise ajaloo teise võiduga kanadalaste üle – esimene tuli aastal 2000.

Tänast kohtumist alustas paremini Norra, kes juhtis Andreas Martinseni ja Sondre Oldeni väravatest teise kolmandiku alguseks 2 : 0. 29. minutil viskas aga Milan Lucic ühe tagasi, vähendades kanadalaste kaotusseisu minimaalseks.

Mäng läks lisaajale dramaatiliselt lõppenud viimase kolmandiku järel. Kanada, kes oli 1 : 2 taga, vahetas puuriluku pingile ning mängis vaid loetud sekundid enne lõppu litri lahti norrakate värava alt. Michael Carcone toimetas selle Lawson Crouse'ile, kes virutas mänguvahendi kindlalt väravasse.

Kanada üritas küll kohtumise lõpus rohkem rünnata, kuid Norra püsis kaitses kindlana. Karistusvisetel olid norrakad suurepärased, viiest neljal õnnestus neil visata värav.

Kuigi turniiri silmas pidades ei anna norrakatele tänane võit suurt midagi – nad on B-alagrupis kuue mängu järel seitsmendad ehk eelviimased ning edasipääsulootused olid kustunud juba varem, samas langemine nõrgemasse divisjoni neid ka ei ähvarda –, siis tundsid mängijad ikkagi suurt rõõmu.

„See on meie jaoks tohutu. Eelmisest võidust on möödunud 23 aastat, seega on see suur saavutus. Meie noored mängijad saavad siit vägeva kogemuse. Nad näitasid, et on suutelised selliselt tasemel mängima, aga nad saavad veel paremaks. Meie enesekindlusele mõjub see suurepäraselt, sest meil pole tihti õnnestunud suuri võistkondi alistada,“ lausus Norra avaväravale söödu andnud Ken Andre Olimb Rahvusvahelise jäähokiliidu vahendusel.

„Ebareaalne tunne. Ma pole kunagi ette kujutanud, et võiksime MMil Kanada alistada. See on meile tohutu suur võit!“ rõõmustas Johannes Johannesen.

Kanadal on see-eest edasipääs kindlustatud, ent küsimus on veel selles, mis koha nad alagrupis saavad. Hetkel on põhjaameeriklased Šveitsi (18 punkti) ja Tšehhi (13) järel 12 punktiga kolmandad. Viimases mängus kohtuvadki nad tšehhidega.

„Peame lihtsalt paremini mängima. Kõik meeskonnad on kaitses väga head, seega tuleb meil leida rohkem võimalusi väravate viskamiseks. Tegu on lühikese turniiriga. Teeme järeldused sellest, mida täna valesti tegime, ja valmistume homseks, kui meid ootab ees suur päev,“ tunnistas Kanada staar Scott Laughton.

Norra kohtub viimases voorus hetkel viiendal kohal oleva Slovakkiaga. Kui slovakid peaksid kohtumise võitma normaalajal, siis tõusevad nad neljandaks ning lükkavad hetkel neljandal kohal oleva Läti play-off'ist välja.

Tabeliseis B-alagrupis:

Tõeliselt dramaatilise lahingu pidasid maha ka A-alagrupis Austria ja Ungari. Kesk-Euroopa riikidel ei käinud võitlus veerandfinaali, vaid hoopis kõrgeimasse divisjoni püsimajäämise nimel.

Kohtumist alustasid paremini ungarlased, kes läksid 25. minutil Milan Horvathi väravast 3 : 1 juhtima. Paraku ei püsinud nende eduseis kaua, sest kaks ja pool minutit hiljem viskas Austria eest ühe tagasi Steven Strong ning 38. minutil viigistas Lukas Haudum, kasutades platsil ära arvulist ülekaalu.

Karistusvisked kulgesid samuti põnevalt. Lõpuks õnnestus väravavaht üle mängida vaid Austria mängijatel Manuel Ganahlil ja Dominique Heinrichil ja tuua koondisele võit, tänu millele jäävad nad kõrgeimasse divisjoni püsima.

A-alagrupis läksid naaberriikidest vastamisi ka Rootsi ja Taani ning selleski matšis nägi mitut väravat. Rootslased jäid matš alguses kaotusseisu, kuid võtsid lõpuks 4 : 1 võidu. „See oli üsna hea mäng. Nad šokeerisid meid, kui läksid 1 : 0 juhtima. Pidime sellest seisust välja tulema. Aga saime hakkama ning pärast skoorimist oli matš meie kontrolli all,“ ütles ühe värava ja ka ühe väravasöödu andnud rootslaste ründaja Andre Petersson.

„Me ei lasknud selles mängus neil kuigi palju pealeviskeid teha. Hoidsime nad väravast päris hästi eemal. Välja arvatud mina, olin pettunud, et lasin esimese viske sisse. See oli esimene vise, mida nägin kahe ja poole kolmandiku jooksul. See oli pisut veider tunne, aga tore, et suutsin end koguda ja ülejäänud kohtumise hästi mängida,“ tõdes Rootsi 20aastane väravavaht Jesper Wallstedt, kellele oli see turniiri kolmandaks matšiks. Ta kaitses meeskonna väravat ka 7 : 1 võidumängus Ungari vastu.

„Rootsil on suurepärane meeskond. Alustasime hästi ning tekitasime omale võimaluse, kuid me polnud piisavalt head, et mängus püsida. Nad läksid meilt lihtsalt eest ära,“ kiitis vastaseid Taani ründaja Nicklas Jensen.



Teisipäeval läheb Rootsi alagrupi viimases matšis vastamisi tabeliliider USAga. Mängus on esikoht. „See on kõigile väga oluline mäng. Meie puhul sõltub sellest mängust ilmselt see, kas jääme siia või lähme Lätti. Seega usun, et läheb pingeliseks, aga kindlasti ootan ja tahan nautida seda,“ kommenteeris seda Wallstedt.

Seis A-alagrupis: