Hooaega hästi alustanud Levadia on viimasest neljast matšist võitnud vaid ühe.

Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
24. mai 2023, 23:34

Üllatusi täis jalgpalliõhtu: Kalju kaotas koduväljakul, Paide piirdus viigiga ja Levadia jättis värava löömata (2)

Eesti jalgpalli meistriliigas pakkus 14. mänguvoor täna mitut üllatust. Nõmme Kalju jäi alla Tartu Tammekale, Paide linnameeskond ei saanud Tallinnas jagu sealsest Kalevist ning FCI Levadial ei õnnestunud lahti muukida Pärnu Vapruse väravat, meeskonnad leppisid viiki.

Nõmme Kalju – Tartu Tammeka 1 : 2 (26. Alex Matthias Tamm – 71. Kevin Mätas, 89. Kevin Burov)

Kalju alustas mängu hästi, minnes Alex Matthias Tamme väravast juhtima. Teisel poolajal oli nõmmekatel mitu head šanssi eduseisu suurendamiseks, korra tabati ka posti, kuid juhtima läks hoopis Tammeka. Kevin Mätas lõi tõelise iluvärava, virutades palli pöörde pealt tagumisse ristnurka.

Normaalaja eelviimasel minutil viis tartlased ette Kevin Burov, kes sai vasakule äärele tõste, purjetas palliga karistusalasse, mängides end kahest mängijast mööda ning saatis palli eesmise posti juurde. Kalju sellele viimaste minutitega vastata ei suutnud ning nii saigi Tammeka meistriliigas hooaja teise võidu.

Kalju värava löönud Tamm ütles pärast matši portaali Soccernet.ee otseülekandes, et vastased väärisid võitu. „Pole midagi öelda, Tammeka mängis paremini ja neil olid ka paremad võimalused. Vahetusest tulid neil noored poisid, kes olid teravad ja tahtmist täis ning otsustasid selle pealt mängu ära,“ tõdes ta.

Tammeka võiduvärava autorile, 19aastasele Burovile oli see karjääri esimeseks väravaks meistriliigas. „Tulin värskena sisse ja kasutasin selle eelise ära. Hea, et sain tiimi aidata,“ rõõmustas ta.

Burov lisas: „Meil on [komme], et esimese värava puhul toome [trenni] kas koogi või kringli.“

Tallinna Kalev – Paide linnameeskond 1 : 1 [71. (P.) Tristan Toomas Teeväli – 55. Robi Saarma (P.)]

Avapoolajal jäeti väravad löömata, kuid mõlemal meeskonnal oli häid võimalusi. Mängu alugses tabas Kalevi ründaja Andreas Kiivit latti, Paide meestest oli skoorimisele lähedal Mechini Gomis, kuid kodumeeskonna väravavahil õnnestus tema löök tõrjuda.

Teise poolaja alguses teenis Paide penalti, kui Mikk Johannes Siitam tiris tsenderduse järele jooksnud Siim Lutsu karistusalas pikali murule. 11 meetri karistuslöögi realiseeris kindlalt Robi Saarma, kes saatis palli paremasse nurka.

Pisut hiljem teenis penalti omakorda Kalev, kui Andre Frolov tõukas väravavahiga üks-ühele pääsenud Ats Purje selja tagant pikali. Kohtunik andis Paide kaptenile vea eest ka otse punase kaardi. Penaltit läks lööma Tristan Toomas Teeväli, kes ei eksinud, virutades palli paremasse nurka.

Pärast seda oli mängus veel mõlemal väljakupoolel võimalusi värava löömiseks, kuid lõpuks pidid meeskonnad siiski viigiga leppima.

Paide on viimase kolme mänguga löönud ainult ühe värava, kolm päeva varem kaotati Pärnu Vaprusele koduväljakul 0 : 1 ja 13. mail tehti väravateta viik Tammekaga.

Teisel poolajal pingilt sekkunud ja Kalevile penalti teeninud 37aastane Purje ütles, et meeskond ei saa olla tulemuses pettunud. „Oleme viigiga rahul, kuigi pärast punast kaarti oleksime võinud võita. Aga ise lahendasime lõpus mõned momendid väga kehvasti. Paide on hea meeskond ja see, et neil on see aasta nii vähe punkte, on olnud tänu ebaõnnele. Nad on palliga ohtlikud, teiste õnneks pole nad väga palju väravaid löönud.“

Paide peatreener Karel Voolaid ütles, et pärast platsile vähemusse jäämist oli nendele olulisem vältida kaotust kui püüda võitu. „Kümnekesi oli keeruline. Pärast seda, kui Ats Purje tuli teisel poolajal sisse, oli päris suur risk minna võitu krabama. Hooaeg pole veel sellises faasis, kus kõik mängu panna. Vahe Kaleviga jäi praegu suur, aga kaotada ei tohtinud me lõpus mingil juhul.“

Pärnu Vaprus – FCI Levadia

Sarnaselt skooriga oli ka mängupilt küllaltki igav. Parim võimalus oli teise poolaja lõpus Levadia ründajal Ernest Agyiril, kuid tänavune liiga parim väravakütt kaheksa tabamusega virutas nahkkera latti. Tallinna meeskond oli aktiivsem ja ründavam, kuid rohkem neil selgeid võimalusi skoorimiseks luua ei õnnestunud.

Levadia väravavahtide treener Ain Tammus ütles pärast matši ETV2 otse-eetris, et meeskond oleks pidanud oma võimalused ära kasutama. „Kõigepealt tunnustan Pärnu meeskonda. Nad on teinud head tööd. Igor Prins on tagasi – see on väga rõõmustav. Aga mis puudutab mängu – omad momendid tuleb ära lüüa. Selge, et teise poolaja peale jättes võib minna mäng väga lahtiseks,“ tunnistas ta.

Mängu parimaks valitud Vapruse poolkaitsja Enrico Veensalu ütles, et nad võivad tulemusega rahule jääda. „Levadia vastu on viik igal päeval hea tulemus. Nad valdasid palli rohkem, me mängisimegi kaitsvalt. Esimesel poolajal tekkis meil paar võimalust. Kahjuks on meil väike vigastustekriis, peame sõltuma noorematest mängijatest. Aga nagu näha, siis nad mängisid väga hästi ja said väljakul suurepäraselt hakkama. Aga proovime järgmises mängus Levadiat rohkem nõelata.“

Tabeliliidrina jätkab tiitlikaitsja FC Flora, kes alistas teisipäeval Narva Transi 1 : 0. Neil on 14 mänguga koos 35 punkti. Viimasest neljast matšist vaid ühe võitnud Levadia on 31 silmaga teine, Kalev jätkab 24 punktiga kolmandana.

Tabeliseis: