Rait Ratasepp.

Foto: Mallor Malmre
Spordivaria
26. mai 2023, 08:08

Ultramees Ratasepp lippab Surmaoru põrgukuumuses: asfalt on nii tuline, et selle peal võib mune praadida (3)

Kui tavalised eestlased võtavad jaanipäevapidustuste järel tavaellu naasmist tasa ja targu, siis Tartu ultrasportlane Rait Ratasepp alustab just siis oma järjekordset pöörast katsumust. Muidugi, Ratasepp ei ole ka tavaline eestlane. Seekord ootab teda ees rohkem kui 220 kilomeetri pikkune jooksuots paigas, kus on mõõdetud planeet Maa kuumarekord. Ratasepp asub kilomeetreid mõõtma USAs Surmaorus.

Tartu ultasportlase seekordne inimvõimete piire kompav üritus saab alguse 25. juuni varahommikul. Teda ootab ees maailma kuumim kõrbeorg Death Valley, kus juunikuu keskmine temperatuur on 43,3 °C. Samas kohas on mõõdetud ka planeedi kuumarekord 56,7 °C.

Jooksu start algab 86 meetrit allpool merepinda, kuid lõpeb mandri-Ameerika kõrgeima mäe, 4421 meetri kõrguse Mount Whitney tipus. Distantsi kogupikkus saab olema 224–235 km, sõltudes sellest, kas Ratasepp valmib tippu jõudmiseks väga järsu või veidi inimlikuma kaldenurgaga mägiraja. Tõusumeetreid tuleb distantsi jooksul võtta 6400 ja langusmeetreid 1960.

Niivõrd äärmuslikes kliimatingimustes sportimine on Ratasepa jaoks esmakordne. Seepärast ei taha mees ennustada ka katsumuse võimalikku finišiaega. Ainuke ajaorientiir on sama distantsi kiireim aeg: 33 tundi ja 32 minutit. Mille ta tahaks mõistagi ületada.

Edasi lugemiseks: