Läti koondis tähistamas Dans Locmelise (esiplaanil) väravat.

Foto: Roman Koksarov / AP / Scanpix
Jäähoki
25. mai 2023, 23:08

USKUMATU! Rootsi ja Soome on mängust väljas, aga kodupubliku marulist tuge nautinud Läti jõudis MMil poolfinaali (14)

Läti spordiajaloos on igavesti vägevaid hetki, aga nüüd on kõigi nende kõrval (või isegi ees) jäähoki MMi poolfinaal. Šveits, Tšehhi, Soome ja Rootsi lähevad täna koju, aga Läti poolfinaali.

Läti on korduvalt mänginud MMi veerandfinaalis, aga parimal juhul lõpetanud turniiri seitsmendal kohal. Arvestades, et seekord tuli neil koduse turniiri kaheksa parema seas vastu kahekordne olümpiavõitja ja 11kordne maailmameister Rootsi, siis see seeria pidi jätkuma. Kõik märgid rääkisid selle kasuks.

Vastu kõiki ootusi viskas aga 19aastane Dans Locmelis Läti avakolmandikul juhtima ning ajas sellega rootslased endast välja. Rabeda mängu kiuste saadi teise kolmandiku lõpuks viik tabloole, kui skoori tegi Toronto Maple Leafsi kaitsja Timothy Liljegren.

Viimasel kolmandikul valdas mõistagi litrit rohkem Rootsi, aga Läti vasturünnakud olid kontrollitud ja teravad. 32aastane kogenud Saksamaa kõrgliiga mängumees Miks Indrašis mängis Par Lindholmi jalgevahelt litri läbi, võttis selle kepile ja viskas posti kõrvale. Minna oli veel 14 minutit, aga Rootsi oli nurka surutud. Sealt nad enam välja ei pääsenudki, kuna Lars Johansson puterdas endale üle joone ka Janis Jaksi viske. Korduvalt jõuti küll lähedale, aga Läti väravasse rohkem litreid ei saadetud.

Arena Rigale kogunenud täismaja publikut jäi veel pikalt pärast lõpusireeni meeskonnaga pidutsema. Riia kesklinna fännialal oli tuhandeid kodumeeskonna poolehoidjaid, kes ei plaani tõenäoliselt niipea kodudesse naasta. Paraku jätkub lätlaste jaoks MM edasi võõrsil, sest poolfinaalid ja finaal peetakse Tamperes Nokia Arenal.

Sinna pole aga pääsu Soomel, kes kaotas kodujääl 1 : 4 Kanadalae. Viimased kaks poolfinalisti on Saksamaa (3 : 1 vs Šveits) ja USA (3 : 0 vs Tšehhi). Poolfinaalid peetakse laupäeval, finaal ja pronksimäng pühapäeval.