Kanada on taaskord jäähoki maailmameister!

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS/SCANPIX
Jäähoki
28. mai 2023, 22:49

VIDEO | Kanada murdis Saksamaa viimasel kolmandikul ja võitis rekordilise MM-tiitli (4)

2023. aasta jäähoki maailmameistriks krooniti Kanada koondis, kelle jaoks oli see 28. tiitliks. Sellega tõusti vastavas arvestuses ka esimeseks, enne tänavust turniiri jagati esikohta Nõukogude Liidu / Venemaaga, kes tulnud ilmameistriks 27 korral.

Tamperes peetud finaalmängus oli Kanada vastaseks Saksamaa koondis, kellel (koos Lääne-Saksamaaga) varasemast ette näidata kaks hõbe- ja kaks pronksmedalit. Neist viimane tuli küll nii ammu kui 1953. aastal, mil Lääne-Saksamaa võitis hõbeda. Kanada viimane kuldmedal pärines aga 2021. aastast, mil vahtralehemaa pojad krooniti parimaks Lätis peetud turniiril. Aasta tagasi peetud MMil oli Kanada võitnud hõbeda.

Finaal algas Kanada jaoks kurjakuulutavalt: kui avaperioodi mängitud 7:44, skooris Saksamaa poolelt John-Jason Peterka. Peagi oli tablool siiski viik, kui kolm minutit hiljem viskas Kanada poolt värava Samuel Blais.

Teisel kolmandikul viskasid mõlemad meeskonnad samuti ühe värava: esmalt (13:47) Saksamaa kasuks Daniel Fischbuch, seejärel (17:28) Kanada kasuks Lawson Crouse.

Kuid viimasel kolmandikul võttis suurfavoriit ikkagi oma. Perioodi oli mängitud vähem kui viis minutit, kui oma teise värava selles mängus sai kirja Blais. Tosin minutit mängitud ja Kanada edu oli Tyler Toffoli tabamuse järel kaheväravaline. Ning viienda ja viimase litri saatis kaks minutit enne lõppu sakslaste puuri Scott Laughton.