Jimmy Butler (nr 22) ja Miami Heat panid Jayson Tatumi ja Boston Celticsi nende koduväljakul kindlalt selili.

Foto: David Butler II / USA TODAY Sports / Scanpix
Korvpall
30. mai 2023, 09:11

VIDEO | Tõeline prohvet Jimmy Butler vedas Miami NBA finaali. Aga Denver on seal suursoosik

Korvpalliliiga NBA idakonverentsi finaalseeria sai lõpusirgel veel ühe pöörde – kolm esimest mängu võitnud, kuid seejärel kolm kaotust saanud Miami Heat alistas otsustavas heitluses Boston Celticsi 103 : 84 ja selgitab meistri duellis Denver Nuggetsiga.

Ühes ajalugu kordus – täpselt aasta tagasi lõppes Bostoni ja Miami vaheline idakonverentsi finaal skooriga 4 : 3. Aga kui mullu jäi peale Boston, siis seeord Miami.

„Meile aitab sellest... Järgmine aasta jõuame täpselt sama kaugele ja siis oleme juba piisavalt head ning viime töö lõpule,“ lubas Miami liider Jimmy Butler aasta eest. Mees pidas koos kaaslastega sõna.

Butler vedas meeskonda 28 punkti, 7 lauapalli ja 6 korvisööduga ning võttis ühtlasi vastu idakonverentsi hooaja väärtuslikeima mängija Larry Birdi nimelise trofee.

„Nüüd tean, miks Pat Riley ja Erik Spoelstra mind siia soovisid. Põhjus on lihtne: et võistelda kõrgeimal tasemel ja võita tiitleid,“ pidas Butler silmas vastavalt Heati legendaarset presidenti ja peatreenerit. „Keegi meist pole veel rahul. Me pole veel saavutanud midagi. Me ei rassinud terve aasta tööd selle nimel, et võita konverents, vaid et panna kinni kogu see lugu.“

Ühtlasi sai Heatist New York Knicksi (1999) järel alles teine kaheksanda ehk viimase paigutusega meeskond, kes NBA suurde tiitliseeriasse rühkida suutnud. Marginaalid olid samas üpris väikesed: kaotus Celticsile tähendanuks, et Heatist räägituks hoopis kui liiga ajaloo esimesest play-off seeria 3 : 0 edu maha mänginud meeskonnast.

Butleri kõrval säras 26 punkti sopsanud ja 10 lauapalli lisanud Caleb Martin, kes mullusest otsustavast kohtumisest eemale jäi.

Koduväljakul mänginud Celticsi esistaar Jayson Tatum väänas juba esimesel rünnakul hüppeliigest ja ehkki ta mängis edasi, avaldas juhtunu edasisele ilmselget mõju. Tatum viskas lõpuks 14 punkti. Celtics tabas 42 teele läkitatud kolmesest vaid üheksa.

Vaata mängu tipphetki:

Finaalseeria algab Eesti aja järgi ööl vastu reedet Denveris. Esimest korda klubi ajaloos nii kaugele jõudnud Nuggets eesotsas serblase Nikola Jokiciga on kihlveokontorite hinnangul ilmselge soosik – nende võidu eest saab raha tagasi 1,25 ja Heati triumfi korral koguni neljakordselt.