Kui varem juhendas Rene Mandri kodumaal tulevasi tipprattureid, siis nüüd töötab ta Israel Premier-Tech meeskonna spordidirektorina.

Foto: Alar Truu
Jalgrattasport
1. juuni 2023, 11:50

RATTASPORDI TELGITAGUSED. Rene Mandri: eestlane peab alati rohkem pingutama kui belglane või prantslane ning valusate tagasilöökide kiuste meelerahu leidma

Rene Mandri on nimi, kes ei vaja Eesti jalgrattaspordis pikemat tutvustamist. Meie parimate ratturite edule aastaid hoogu andnud endine võidusõitja oli hunt kriimsilm seitsmes ametis, kuni tundis, et peab faktidele otsa vaatama. Praegu Iisraeli rattatiimi spordidirektorina töötav Mandri tõdeb, et Eestis tehakse juba õigeid samme, kuid siiski meie spordisüsteem lonkab. Ühtlasi on tema sõnul tänavu mitmed meie tippsõitjad hammasrataste vahele jäänud. Kuidas siis edasi minna?

Treener on üks inimene, spordidirektor teine. Harrastus- ja tippsport on kaks erinevat asja, meil Eestis on see veel natuke pudru ja kapsad.

Näiteks Lääne -Euroopas on loogiline, et kui oled spordiala harrastaja, aitad ka spordisündmuseid korraldada ja oled pigem vabatahtliku kui võistleja rollis, hing paelaga kaelas.

Eestis on enamasti igal asjal hind euro näol ja rahuldus saadakse paljude puhul veel endiselt teistele ära panemisest, mitte ise hästi tegemisest. Siiski on ka kodusel kamaral näha muutust.

Edasi lugemiseks: