Ott Tänak ja Martin Järveoja Sardiina rallil.

Foto: ANDREAS SOLARO / AFP/SCANPIX
WRC
4. juuni 2023, 14:36

RALLIBLOGI | Hyundaid võtsid Sardiinias kaksikvõidu, Tänak lõpetas ralli punktikatse teise kohaga (63)

Autoralli MM-sari jätkus Sardiinias, kus toimus hooaja kuues etapp. Esimesed kaks kohta kuulusid Hyundai sõitjatele Thierry Neuville'ile ja Esapekka Lappile, Ott Tänak koges laupäeval paraku ebaõnne ja pidi 9. kiiruskatse järel katkestama. Pühapäeval ta superralli süsteemis siiski jätkas ning teenis punktikatse teise koha eest neli punkti.

  • Neljapäeval toimunud esimese kiiruskatse võitis testikatselgi parimat minekut näidanud Esapekka Lappi. Ott Tänak kaotas talle vaid 0,2 sekundiga ning usub, et meeskonnal õnnestus pärast Portugali rallit edusamme teha.

  • Reedestel esimestel katsetel kellelgi suuri probleeme polnud, aga 50kilomeetrisel mammutkatsel hakkas juhtuma. Kalle Rovanperä kohtus kohe katse alguses lehmadega. Dani Sordo tegi tõsise avarii ja kaotas üle kolme minuti. Takamoto Katsuta sõitis kivi otsa, aga suutis rajale tagasi pääseda. Tänak tunnistas, et sõidaks justkui järelkäruga.

  • Pärast hoolduspausi sõidetud viiendal kiiruskatsel näitas kõige vingemat minekut Lappi, kes vahendas Ogier'ga vahe 8,7 sekundi peale. Kolmandat kohta hoidnud Loubet ei saanud aga stardis käiku sisse ja sinna tema ralli läks. Tänak tõusis tänu meeskonnakaaslse äpardusele kuuendaks.

  • Kuuenda kiiruskatse eel selgus, et vahetult enne Loubet' äpardust oli viies katse katkestatud, mis tähendas seda, et prantslane sai aja ikkagi kirja (+12,1 sekundit võrreldes katse võitnud Lappiga) ning Tänak langes tagasi seitsmendaks. Kuid mitte kauaks! Loubet sai viienda katse äparduse eest siiski kolm minutit trahvi ja nii tõusis Tänak taas kuuendaks.

  • Reedese viimase ehk kokku seitsmenda katse järel tõusis liidriks Lappi, kuid tema edu Ogier' ees on vaid 0,1 sekundit. Tänak oli hädas streikiva veepumbaga ja oli siiralt õnnelik, et katse finišisse jõudis. Kokkuvõttes on ta seitsmendal kohal, kaotades Lappile 1.09,8.

  • Laupäevasel esimesel katsel sõitis Katsuta liiga suure hooga veetakistusest läbi, lõhkus autonina ja kaotas sinna vähemalt paarkümmend sekundit.

  • Järgmisele ehk üheksandale katsele Katsuta enam ei startinudki ning teatas, et katkestab võistluspäeva. Tänak liikus korraliku aja suunas, kuid tal jäi vahetult enne finišit veetakistuse järel mootor korraks seisma, kaduma läks ligi pool minutit. Sellele vaatamata tõusis ta kuuendaks, mööda Katsutast. Lappi võttis Ogier'lt liidrikoha tagasi.

  • Paraku ei saanud Tänak enam laupäeval ralliga jätkata. Ta küll putitas ülesõidul oma masina kallal päris pikalt, kuid veetakistuse tõttu oli see saanud liiga palju kannatada. Ilmselt tuleb ta pühapäeval siiski uuesti starti. Ogier tõusis taas liidriks.

  • 12. katsel suri veetakistust läbides välja ka Ogier' mootor, kes kaotas seetõttu umbes viissekundit. Intervjuu jaoks ta väga aega ei leidnud ja teatas üsna kärmelt, et „peab minema“.

  • 13. katsel saabus kauaoodatud vihm, mis mõjutas kõige rohkem Ogier' ja Lappi aegu. Taas külvas pahandust ka finiši ees olnud veetakistus, kuhu jäid kinni nii Evans kui Ogier. Evans veeres üle finišijoone 15 km/h, Ogier' loobus üldse kommentaaride jagamisest. Katse alguses jäi kütuserõhu probleemide tõttu seisma ka Sordo, kes ümberlülitamise järel paarikümmend sekundit hiljem liikuma sai.

  • Laupäevasel eelviimasel kiiruskatsel sõitis Ogier rajalt välja. See tähendas, et ralli võidu peale hakkasid sõitma kaks Hyundai pilooti ning pikem kõrs jäi esisõitjale Neuville'ile. Lappi teatas katse lõpus, et nemad enam võidu peale ei sõida.

  • Laupäevase viimase katsega kasvatas Neuville edu Lappi ees 36,4 sekundile.

  • Pühapäeval superralli süsteemis jätkav Tänak oli päeva esimesel kiiruskatsel nobedaim. „Testime Keenia ralliks erinevaid seadeid,“ sõnastas eestlane päeva eesmärgi. Ka päeva teine katse lõppes eestlase võiduga.

  • Pühapäevane teine katse jäi viimaseks viiendat kohta hoidnud Sordo jaoks, kelle masinal purunes väljalasketoru. Nii on WRC sõitjatest (ajutisest) katkestamisest pääsenud vaid neli meest.

  • Punktikatse võitis Rovanperä Tänaku ja Katsuta ees. Kokkuvõttes kuulus aga hooaja esimene esikoht Neuville'ile, kellele järgnesid Lappi ja Rovanperä.

  • MM-sarja üldliidrina on Rovanperäl 118 punkti, teine on Neuville 93 ja kolmas Tänak 85 punktiga.

Lõppseis:

Enne rallit:

Neljapäeva hommikul toimunud testikatsel sõitis parima aja välja Hyundai piloot Esapekka Lappi, kes sai kolmandal läbimisel kirja 1.45,9. Teine oli tiimikaaslane Thierry Neuville (+0,6), kolmas Toyota äss Sebastien Ogier (+1,2). Valitsev maailmameister Kalle Rovanperä (Toyota) näitas kuuendat aega (+1,7), Sardiinias võitu kaitsev Ott Tänak (M-Sport) oli kaheksas (+2,0).

Enne rallit ütles MM-sarja üldarvestuses 81 punktiga teist kohta hoidev Tänak meeskonna pressiteate vahendusel, et tegemist on küll keerulise ralliga, kuid ta naudib seda alati: „Kogu M-Spordi meeskond on teinud tööd, et jõuda uuele tasemele ning enne Sardiiniat on meil tegus testipäev. Vaatame kõik üle, et natuke kiirust juurde saada. Eesmärk on jõuda konkurentidele sammu võrra lähemale. Asjad nõuavad aega, aga olen kindel, et samm sammu haaval jõuame sinna ühel hetkel. Sardiinia on mitmes mõttes unikaalne ralli. Teed on nõudlikud ja pidamist on vähe, kuid samas on need puude ja kivide vahel ka väga kitsad ja kiired. Naudin alati seal sõitmist!“

14:36

MM-sarja üldseis kuue etapi järel. Järgmisena kihutatakse juuni eelviimasel nädalavahetusel Keenias.

Meeskondlikult juhib Toyota 235 punktiga, teine on Hyundai 212 ja kolmas M-Sport 148 punktiga.

14:35

Sardiinia MM-ralli esikümme (katkestamiseta jõudis lõpuni neli WRC pilooti):

Foto: ewrc-results.com
14:33

Punktikatse tulemused:

Foto: ewrc-results.com
14:32

„Oli nõudlik nädalavahetus,“ lausus Neuville finišis. „Tulimegi siia esikoha järele. Esimesele päeval kaotasime aega, aga eile pärastlõunal muutus kõik. Esimene võit sel hooajal meie tiimile ja esimene võit meie uuele tiimipealikule. Tahtsime võita juba Horvaatias, aga võitsime nüüd.“

Teise koha saanud Lappi andis mõista, et soovinuks Neuville'iga võidu kihutada, aga tuli täita tiimikorraldusi. „See ajab närvi, aga peame selle olukorraga leppima,“ lausus soomlane. Ja kui talt küsiti, et kas järgmisel rallil Keenias läheb esikoha peale kihutama, vastas, et see sõltub sellest, kes on tema selja taga.

MM-sarja üldliider Rovanperä jäi kolmanda koha ja punktikatse võiduga väga rahule, öeldes, et see punktisaak oli maksimum, mida Sardiiniast võtta andis ja nii palju ta ei lootnudki. „Sõit [punktikatsel] polnud riskeeriv, vaid pigem kontrollitud. Mulle meeldib vihm ja muda, kui all on õiged rehvid. Kiirus oli üsna hea, kuid peamine on see, et olime kannatlikud,“ kõneles valitsev maailmameister.

14:19

Neuville kaotab Rovanperäle küll 25,4 sekundiga, kuid vahet pole – Sardiinia MM-ralli võit kuulub belglasele!

14:17

Lappi lubas enne katset, et hoiab rehve ja nii oligi. Ta kaotab Rovanperäle 15,9 sekundiga.

14:15

Ent siis tuleb Rovanperä, kes sõidab Tänaku aja üle lausa 4,7 sekundiga.

14:14

Evans kaotab Tänakule 2,1 sekundiga.

14:12

Ogier ei suuda Tänaku aega üle lüüa, kaotades meie mehele 2,1 sekundiga.

14:12

Samas lausus Tänak, et ta ei usu, et võidab punktikatse. „Oli keeruline, polnud ei kiirust ega enesekindlust,“ kurtis eestlane.

14:09

Kuid finišis edestab Tänak Katsutat omakorda 0,1 sekundiga!

14:08

6,8 km peal kaotab Tänak Katsutale 0,3 sekundiga.

14:06

4,5 km splitis kaotab Tänak Katsutale 0,4 sekundiga.

14:02

No nii! Tänak saab viimaks minema!

14:02

Aega läks, aga Formaux masin veeti ära. Ent Tänakut veel rajale ei lubata.

13:54

Vahepeal proovitakse Fourmaux' auto kraavist ära koristada, sestap pole Tänak veel rajale pääsenud.

13:53

„Mulle ei meeldi see katse, eriti vihmas on seda keeruline sõita,“ lausus Katsuta finišis. „Aga kui ei saja, on seal ikkagi palju muda ja pidamist ei ole. Vabandan eilse pärast tiimi ees. Üritan Keenias uuesti suruda.“

13:50

Kuid jaapanlane on ikkagi 26,8 sekundi võrra kiirem kui kiireim WRC2 mees Rossel.

13:48

Katsuta pidi Fourmaux' auto juures hoo maha võtma, mis paneb põntsu ka tema lõppajale.

13:47

Kuna Fourmaux jäi kraavi, võitis WRC2 arvestuses punktikatse teine prantslane Yohan Rossel. Kokkuvõttes nopib aga võidu Andreas Mikkelsen, kellele järgnevad Teemu Suninen ja Kajetan Kajetanowicz.

Loe rohkem