Ott Tänak Sardiinia MM-rallil gaasi andmas.

Foto: ANDREAS SOLARO / AFP/SCANPIX
WRC
2. juuni 2023, 20:15

Tänak: kui veepump enam ei töötanud, olin kindel, et mäng on läbi (2)

Sardiinia MM-ralli esimesele täispikale päevale teiselt kohalt vastu läinud Ott Tänak (M-Sport) langes päeva lõpuks seitsmendale kohale. Seejuures oli eestlane väga lähedal, et päeva viimasel, ligi 50 kilomeetri pikkusel katsel auto sootuks teepervele parkida.

Tänak lausus kiiruskatse finišis, et töölepingu ütles üles auto veepump, mistõttu kadus ka mootorist jõud. Ta sai siiski katset jätkata, kuid finišis kaotas kiireimat aega näidanud Kalle Rovanperäle 32,9 sekundiga.

„Tegelikult algasid probleemid juba esimesel katsel, kuid suutsime sellega hakkama saada,“ rääkis Tänak hiljem rallipargis WRC+ õhtuse rallisaate intervjuus. „Kuid päeva viimase pika katse alguses hakkas see mingil põhjusel ühe enam alarmi andma. Ühel hetkel hakkas see päris palju ka mootorit mõjutama. Ilmselt oli tegemist mingi elektrilise probleemiga, sest lisaks kaotasime ka hübriidi ja veel mingeid asju.“

Tänak tõdes, et kui veepump enam ei töötanud, oli ta kindel, et mäng on selleks korraks läbi, sest kui auto kaotab veesurve, tähendab see, et ongi kõik. Kuid ühel hetkel hakkas pump siiski taas tööle ja Tänak sai hakata aeglaselt kiirust üles võtma. „Survet küll polnud, kuid õnnestus auto koju tuua,“ lisas eestlane.

Ta nentis, et päeva järel ei tunne ta ei kergendust ega rahulolu.

„Vihmasadu andis meile võimaluse kohta parandada, kuid arusaadavalt ei tulnud selles olukorras sellest midagi välja. Natuke kahju on, aga mis seal ikka. Homme on uus päev, kindlasti proovime ja teeme kõik, mida suudame, et paremusjärjestuses kõrgemale tõusta,“ lubas Tänak.

Vahetult tema ees 4,2 sekundi kaugusel kuuendal kohal on Elfyn Evans (Toyota), viiendat kohta hoidev Evansi meeskonnakaaslane Takamoto Katsuta edestab eestlast ligi 25 sekundiga. Liidrikohta hoidvast Esapekka Lappist (Hyundai) jääb ta maha 1.09,8.

Esikoha nimel on seitsme kiiruskatse järel lahingut löömas Lappi ja Sébastien Ogier (Toyota), keda lahutab vaid 0,1 sekundit. Kolmas on Thierry Neuville (Hyundai), kes kaotab Lappile 18,6 sekundiga.

„Viimane katse oli paras ellujäämine,“ tõdes Lappi WRC+ rallisaates. „75–80 protsenti katsest oli tegelikult päris hea, kuid ülejäänud 20-l oli palju üllatusi: pidurdusi, varajatud kurve. Ei saanud täiega panna, sest ei teadnud täpselt, mida oodata. Kuid samas tuli ikkagi suruda, et kiirust hoida. Kokkuvõttes saime sellega hakkama.“

Ogier jäi päevaga rahule, sest ollakse seal, kus soovitakse ja olla ning võideldakse esikoha nimel. Siiski pidi ta tunnistama, et kolmel pärastlõunasel katsel kõik päris soovitult ei kulgenud.

„Mitte katsetel, vaid juba hoolduspausil läksid meil asjad halvasti,“ avaldas kaheksakordne maailmameister. „Saime ilma kohta valet informatsiooni, mistõttu tegime vale rehvivaliku ja vale seadistuse. Kõik oli vale. See tähendas, et pärastlõunal oli keeruline sõita, me ei teinud puhtaid läbimisi ning kaotasime aega. Kuid kokkuvõttes suurt draamat siiski ei ole.“

Kokku sõidetakse Sardiina MM-rallil 19 kiiruskatset. Laupäeval on kavas kaheksa katset.