ROHKEM ELUS KUI KUNAGI VAREM: Korvpallilegend Magic Johnson poseerib Hollywoodi kuulsuste kõnniteel endanimelise tähe juures. Johnsonit austati tähega kümnete kinode rajamise eest USAsse.Foto: Reuters
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
17. juuli 2001, 23:00

Magic Johnson pani HI-viiruse aastateks magama

Kui korvpallilegend Earvin Magic Johnsonil avastati kümme aastat tagasi AIDSI-haigust põhjustav HI-viirus, kõlas see peatse surmaotsusena. Aga ei - 41aastaselt on Magic ikka veel elus. Ja kuidas veel.

Magic teenib meelelahutus-äris miljoneid, juhib aidsi ja narkootikumide vastast kihutustööd, kavatseb kandideerida Los Angelese linnapeaks, on osanik Taani klubis Magic Great Danes ning tagatipuks püsib 41aastaselt suurepärases vormis. Eelmisel laupäeval säras ta California suveliigas endanimelise meeskonna ridades, jagades ühe briljantse söödu teise järel.

Näitab, kuidas haigusega võidelda

Oleks tal aega, mängiks ta veelgi sagedamini. "Mängiksin tihti, aga mu ajagraafik on liiga tihe. Juhin 200-300 miljoni dollarilist kompaniid. Tegemist on lihtsalt liiga palju."

4700 pealtvaataja ees antud etendusega tõestas Magic taas, et kavatseb surmavast viirusest jagu saada. Ta jookseb iga päev 13 kilomeetrit, käib jõusaalis, mängib korvpalli ning on justkui elav näide sellest, kuidas raske viirusega tuleb võidelda.

"Ma ei ütleks, et haigus on läinud. Pigem on ta magama jäänud. Ja ma kavatsen ta veel 20-30 aastaks magama jätta," ütleb mees.

Kui Johnsonile diagnoos pandi, arvati, et keskmiselt jõuab HI-viiruse kandja aidsi haigestumiseni kümne aastaga. "Paljud arvasid, et olen praeguseks juba surnud. Vaevalt uskus keegi, et kümme aastat pärast viiruse avastamist mängin ikka veel korvpalli," tõdeb ta.

Magicu sõnum on lihtne: "Lähed. Teed oma asju. Elad."

"Mitte paksem, vaid suurem."

Laupäevases suveliiga mängus jäi Johnsoni arvele 20 punkti, 12 lauapalli ja 10 resultatiivset söötu. Sageli olid tema söödud meeskonnakaaslaste jaoks isegi liiga leidlikud. Magicu kehakaal on küll kerkinud 115 kilogrammini, ent seegi polnud takistus. "Ma pole paksem, vaid lihtsalt suurem," teatab ta. Mängijakarjääri ajal oli 204 cm pikkune Johnson 20 kilo võrra kergem.

"Uskumatu. Arvasime, et ta kuivab aastatega aina väiksemaks, aga ta on ainult kosunud," imestas vastasmeeskonnas mänginud endine ülikoolistaar Ed O´Bannon.

O´Bannoni arvates on Johnsoni suurim teene inimeste aidsialaste teadmiste tõstmine. Kui ta aastaid tagasi NBAsse naasmisest rääkis, tõstsid paljud mängijad hädakisa, kartes palliplatsil Magicuga kokku puutudes surmavat nakkust saada. Nüüd embavad kaasmängijad teda silmagi pilgutamata.

Soonik loodab, et Magic Johnson tuleb Kaleviga kohtuma

Kalevi korvpallimeeskonna peadirektori Riho Sooniku sõnul on lootust, et Magic Johnson jookseb eeloleval NEBLi hooajal enda klubi Magic Great Danesi värvides platsile ka eestlaste vastu. "Arvan, et see võimalus on päris suur," rääkis Vahemerel puhkav Soonik.

Kuigi NEBLi mängudegraafik pole veel kinnitatud ja Johnsoniga kohtumisest unistavad teisedki klubid peale Kalevi, on Soonik optimistlik. "Magic on lubanud tänavu NEBLis paaris mängus osaleda. Võimalik, et ta mängib ühel päeval Tallinnas Saku suurhallis, järgmisel Helsingi Hartwall Arenal. Loodame headele sidemetele Great Danesi peatreener Charles Bartoniga."

Mullu osales Magic kahes Kopenhaagenis peetud NEBLi mängus. Au temaga kohtuda said Kaunase ˇalgiris ja Espoo Honka.