Iisraeli väed hävitasid 8. oktoobril 2023 Lõuna-Iisraelis Sderotis politseijaoskonna, kuhu mõned Hamasi võitlejad peitusid. Iisraeli õhurünnakutes Gazas on hukkunute arv tõusnud 370-ni ja vigastada sai 2200 inimest. Hamasi rünnakus sai surma vähemalt 300 iisraellast ja vigastada üle 1800, näitasid Iisraeli tervishoiuministeeriumi avaldatud andmed.

Foto: Zhang Tianlang/ Zuma press/ Scanpix
Maailm
8. oktoober 2023, 19:27

BLOGI | Iisrael kahtlustab Hamasi rünnakute taga Iraani. Iraan: toetame palestiinlaste õigust enesekaitsele

Pühapäev, 8. oktoober. Käimas on täiemahulise sõja 592. päev. Iisrael pommitab Gaza sektorit. Ukraina usub, et venelased panevad tulevikus suuremat rõhku droonirünnakutele.

Ülevaade olulisematest sündmustest:

  • Terrorirünnakute ja muude katastroofide järel inimsäilmetega tegeleva vabatahtlike rühmituse ZAKA pressiesindaja ütles heebrea meediaväljaannetele, et seni on kogutud Hamasi terroristide poolt rünnatud muusikafestivali paigast lõunas üle 250 surnukeha.

  • USA president Joe Biden ütles pühapäeval Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule, et täiendav abi Iisraeli kaitsejõududele on nüüd teel Iisraeli ja lähipäevil lisandub seda veelgi.

  • Iisraeli suursaadik USA-s Michael Herzog ütles, et kahtlustavad, et Iraan toetab Hamasi kulisside taga. Iraani president Ebrahim Raisi on öelnud, et Iraan toetab palestiinlaste õigust enesekaitsele.

  • Hamas võis Gazasse viia kuni 100 Iisraeli pantvangi, sealhulgas naisi ja lapsi, mis raskendab oluliselt Iisraeli sõjalist operatsiooni nende vabastamiseks.

  • Iisraeli meedia teatel on hukkunud iisraellaste arv jõudnud 600-ni.

  • Poola president Andrzej Duda ütles, et praegune vägivald Hamasi ja Iisraeli vahel on Venemaale kasulik maailma tähelepanu kõrvalejuhtimisel ja töötab nende kasuks.

  • Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles laupäevaõhtuses telepöördumises, et ees ootab pikk ja raske sõda. „Hävitame kõik Gaza sektoris asuvad Hamasi peidikud ja juhtimispunktid,“ lubas peaminister, kelle sõnul pommitatakse vastast senikaua kuni järele on jäänud vaid varemed.

  • Eeloleval talvel üritab Venemaa uute rünnakutega lammutada Ukraina energiataristut, ütles president Volodõmõr Zelenskõi.

  • Harkivi piirkonna juht Oleh Sõnjehubov ütles Telegrami postituses, et ellujäänute otsimine Hrozas on nüüdseks lõppenud. 55 inimest sai surma. See tähendab, et raketirünnakus Hrozale hukkus kümnendik külarahvast.

  • Volodõmõr Zelenskõi ütles luureandmetele viidates, et Venemaa otsib praegu võimalusi Ukraina relvakonflikti külmutamiseks. Zelenskõi sõnul pole see mitte sellepärast, et Venemaa tahab rahu, vaid sellepärast, et tal on vaja oma sõjalised võimed uuesti üles ehitada. Kui see juhtub, ennustab Zelenskõi, et 2028. aastal ründab Venemaa uuesti – seekord mitte ainult Ukrainat, vaid ka Balti riike ja võib-olla ka teisi riike.

  • Venemaa kavatseb tagasi võtta kõikehõlmava tuumakatsete keeluleppe (CTBT), teatas 6. oktoobril riigi alaline esindaja Viinis, Mikhail Uljanov. Sisuliselt tähendab leppest tagamine, et miski ei keela Venemaal tuumarelva kasutamist.

Allikad: The Guardian, CNN, Sky News, Kyiv Independent

23:23

Raketid tabasid Gaza kooli, milles varjus sadu

Gaza sektoris asuv kool, kus raketitule eest varjus 225 inimest, sai otsetabamuse, teatas ÜRO Palestiina põgenikeagentuur pühapäevases avalduses.

Keegi viga ei saanud, kuid hoone sai oluliselt kannatada, teatas ÜRO abi- ja tööagentuur (UNRWA).

Agentuur lisas, et praegu pakub see peavarju 73 538 ümberasustatud inimesele 64 koolis üle Palestiina enklaavi.

22:40

Iisraeli suursaadik ÜRO juures Gilad Erdan nõudis, et ÜRO Julgeolekunõukogu mõistaks hukka Hamasi halastamatud terrorirünnakud Iisraeli vastu.

„Iisraelil on üks, ainus nõudlus. Hamasi sõjakuriteod tuleb ühemõtteliselt hukka mõista. See kujuteldamatu julmus tuleb hukka mõista. Iisraelile tuleb anda vankumatu tuge, et end kaitsta. Vaba maailma kaitsmiseks," ütles Erdan, rääkides ajakirjanikele enne julgeolekunõukogu erakorralist kohtumist olukorda Lähis-Idas pühapäeval.

„Holokausti järel vandus maailm, et mitte kunagi enam,“ jätkas ta. „Seesama organ, ÜRO, asutati holokausti tuhale. Ometi nägime eile, kuidas sadu juute külmavereliselt tapeti. See on “mitte kunagi enam" hetk. Täna toetavad paljud rahvusvahelise kogukonna liikmed Iisraeli,“ ütles ta ajakirjanikele. „Aga kui ajalugu on meile midagi õpetanud, siis me teame, et homme ei pruugi see nii olla,“ ütles Erdan ja lisas, et „ÜRO-l ja Julgeolekunõukogul on Iisraeli suhtes väga lühike mälu.“

Suursaadik ütles, et teated ja videod, mis kujutavad Hamasi poolt Iisraeli kodanike röövimist ja tapmist, on räiged, dokumenteeritud sõjakuriteod.

„See, mille tunnistajaks me oleme, on sõjakuriteod, jultunud, barbaarsed sõjakuriteod,“ ütles Erdan. „Tsiviilelanike tapmine, pantvangide kasutamine, imikute võtmine nende emadelt. Sellise metsikuse kirjeldamiseks pole sõnu.“

Erdan mõistis Hamasi hukka kui genotsiidi islamistliku džihaadi terroriorganisatsiooni, öeldes, et see ei erine ISISest. USA, Euroopa Liit, Iisrael ja teised riigid on Palestiina võitlejate rühmituse tunnistanud terroriorganisatsiooniks.

„Iisrael on terrorismivastases sõjas esirinnas,“ ütles Erdan ajakirjanikele.

22:37

Terrorirünnakute ja muude katastroofide järel inimsäilmetega tegeleva vabatahtlike rühmituse ZAKA pressiesindaja ütles heebrea meediaväljaannetele, et seni on kogutud Hamasi terroristide poolt rünnatud muusikafestivali paigast lõunas üle 250 surnukeha.

Sotsiaalmeedia videote ja festivalikülastajate kontode kohaselt tulistasid Hamasi relvamehed festivalil põgenevate osalejate pihta ja võtsid teised pantvangi Gaza ja Iisraeli piiri lähedal asuvas maapiirkonnas.

Nova Festivali väliüritus pidi olema terve öö kestev tantsupidu, millega tähistati juutide Sukkoti püha.

Paljud Kibbutz Re’imi lähedal toimunud reivil osalenud noorte vanemad on alates eilsest meeleheitlikult otsinud uudiseid oma kadunud laste kohta.

22:32

Alates laupäevast on Gazas hukkunud vähemalt 413 palestiinlast, sealhulgas 78 last, ja veel sai 2300 haavata, teatas Palestiina tervishoiuministeerium.

Territooriumil esinevad elektrikatkestused on meditsiinisektorile suureks väljakutseks, ütles ministeerium, ohustades sadade ravi vajavate inimeste elusid.

21:54

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi õhtune kõne:

„Järgmisel nädalal töötame koos partneritega maailma ühtsuse nimel terrorile vastu astudes. Erinevaid rahvusvahelisi üritusi on juba planeeritud. Nagu ikka, on Ukraina seisukoht ühtsuse ja ühistegevuse poolt.

Terror on avanud liiga palju rindeid inimkonna vastu.

Sõda Ukraina vastu. Sõda Lähis-Idas. Kohutav destabiliseerimine Aafrikas. Pidev katse maailma toiduturul kriisi esile kutsuda.“

21:52

Kuna hukkunud on üle 700 iisraellase, on eilne ohvrite arv sama suur kui 2000. aastate viis aastat kestnud teise kokkupõrke (intifada) tsiviilohvrite koguarv. Terve intifada vaid ühe päevaga!

21:49

Kokkupõrked palestiinlaste ja Iisraeli vägede vahel toimuvad Ida-Jeruusalemmas ja mitmel pool Läänekaldal.

21:48

2012. aastal andis ÜRO peaassamblee ülekaaluka hääletuse Palestiina riikluse poolt.

Vähemalt 138 liikmesriiki tunnustavad Palestiinat riigina. Samal ajal ei tunnusta Palestiina riiklust kümned riigid, sealhulgas USA, Ühendkuningriik ja Eestigi.

Paljude jaoks nimetatakse Läänekallast, Ida-Jeruusalemma ja Gaza sektorit tavaliselt okupeeritud aladeks.

Aastate jooksul on mitmed inimõigusorganisatsioonid, sealhulgas Human Rights Watch ja Amnesty International, mõistnud hukka Iisraeli võimude tegevuse nendel territooriumidel, kusjuures HRW nimetas neid apartheidi inimsusevastasteks kuritegudeks ja miljonite palestiinlaste tagakiusamiseks.

Amnesty International on nimetanud Iisraeli valitsemist jätkuvaks rõhuvaks ja diskrimineerivaks süsteemiks, kuna see seab palestiinlaste liikumisvabadusele meelevaldsed piirangud, sealhulgas piirab nende õigusi tööle ja varjupaigataotlemisprotsessidele.

2022. aastal teatas Amnesty International ka, et palestiinlaste administratiivne kinnipidamine saavutas 14 aasta kõrgeima taseme.

21:05

USA president Joe Biden teatas USA esialgsest sõjalisest abist Iisraelile

USA president Joe Biden ütles pühapäeval Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule, et täiendav abi Iisraeli kaitsejõududele on nüüd teel Iisraeli ja lähipäevil lisandub seda veelgi.

Pärast kahe liidri kõnet avaldas Valge Maja avalduse, milles öeldakse: „President avaldas taas sügavat kaastunnet kõigile kadunutele, haavatutele ja tapetutele ning lubas oma täielikku toetust Iisraeli valitsusele ja rahvale, pidades silmas Hamasi terroristide enneolematut ja kohutavat rünnakut.“

Nad arutasid Hamasi terroristide pantvangide võtmist, nende hulgas on terveid perekondi, vanureid ja väikesi lapsi.

20:13

Õhuvägi: Venemaa laseb sel sügisel, talvel välja rekordarvu Shahedi droone.

Venemaa laseb eelolevatel sügis- ja talvekuudel tõenäoliselt Ukraina vastu rekordarvu Shahed kamikaze droone, ütles õhujõudude pressiesindaja Juri Ihnat 8. oktoobril.

Ametnik märkis, et ainuüksi septembris saatsid Vene väed Ukraina vastu suunatud rünnakuteks üle 500 drooni Shahed. „Eelmise küttehooaja kuue kuuga käivitas Venemaa Ukraina vastu üle 1000 Shahedi. Meil on täitunud vaid ühe kuuga juba pool sellest arvust,“ ütles Ihnat.

19:25

Iisraeli suursaadik USA-s Michael Herzog ütles, et Hamasi rünnakutes oli üllatuse elemente, kuid lisas, et Iisraelil on piisavalt aega nende uurimiseks, kui nad on selle sõja võidukalt lõpetanud.

Herzog ütles intervjuus CBS-i ajalehele Face The Nation: „Me kahtlustame, et Iraani käed on kulisside taga, kuna teate, et Hamas ja Iraan on omavahel tihedalt seotud. Iraan pakub Hamasile materiaalset toetust, rahastades relvi. Nad on loomulikult seotud sellega, mida nad nimetavad vastupanu teljeks, vastupanuga Iisraeli riigi olemasolule. Nad kuuluvad samasse koalitsiooni. Nii et meie arvates on see Iraani juhitud koalitsioon ja me kahtlustame, et Iraan on sellega seotud.“

Vastuseks küsimusele, kas Iisrael võtab ette võitluse Iraani vastu, ütles Herzog: „Ma ei ütle, mida Iisrael täpselt tegema hakkab. Aga ma ütlen lihtsalt, et kes iganes Iisraeli ründab, ründame meie vastu.“

19:24

Iisraelis ja Gazas kestvas vägivallas hukkus üks Prantsuse kodanik, teatas Reuters pühapäeval Prantsuse välisministeeriumi pressiesindaja teatel.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron mõistis laupäeval hukka Hamasi rünnakud Iisraeli vastu ning pidas kõnelusi Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu, Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi ja teiste piirkonna liidritega.

19:19

Iraani president Ebrahim Raisi on öelnud, et Iraan toetab palestiinlaste õigust enesekaitsele, vahendab Agence France-Presse.

„Iraan toetab Palestiina rahva seaduslikku kaitset,“ ütles Raisi Iraani riigitelevisioonis.

„Sionistlik režiim ja selle toetajad vastutavad piirkonna riikide julgeoleku ohustamise eest ning nad peavad selles küsimuses vastutama,“ lisas ta.

Raisi kutsus ka teisi moslemivalitsusi üles palestiina rahvast toetama, teatas Agence France-Presse.

19:02

Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant andis korralduse koostada plaanid Liibanoni piiri lähedal asuvate linnade võimalikuks evakueerimiseks juhul, kui seal algavad lahingud. Sellest teatas The Times of Israel.

„Lisaks annab Gallant ametnikele korraldusi varustada relvi, laskemoona ja vägesid julgeolekurühmitustele Gaza piiri lähedal asuvates linnades,“ öeldakse raportis.

18:55

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pidas viimase 24 tunni jooksul oma teist telefonikõnet USA presidendi Bideniga, kus president Biden kordas, et Ameerika Ühendriigid toetavad Iisraeli oma riigi kaitsmisel vankumatult.

Endine ÜRO suursaadik ja 2024. aasta vabariiklaste presidendikandidaat Nikki Haley ütles hiljutises intervjuus NBC saatele Meet The Press, et "Iisrael ei vaja Ameerikat. Ameerika vajab Iisraeli.“

„Ameeriklased peavad meeles pidama, et Iisrael ei vaja Ameerikat. Ameerika vajab Iisraeli. Iisrael on Iraani režiimi ja terroristide eesmine kaitseliin, kes tahavad meile ja meie sõpradele haiget teha, ning me peame ameeriklastega selles osas ausad olema,“ ütles Haley.

18:51

800 Hamasi sihtmärki tabas Gazas ja sadu Hamasi võitlejaid sai surma, vahendab Reuters Iisraeli sõjaväe pressiesindaja sõnu.

Veel kümneid on tabatud, lisas pressiesindaja.

17:41

Volodõmõr Zelenskõi pidas erakorralise telefonivestluse Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Peaminister rääkis olukorrast Iisraelis ning relvajõudude ja õiguskaitseorganite tegevusest rünnaku tõrjumisel.

„Praegu on oluline koostöö Iisraeli politsei ja Ukraina diplomaatide vahel Ukraina kodanike julgeoleku ja kaitse küsimustes Iisraelis,“ ütleb Zelenskõi.

17:17

Hamas võis Gazasse viia kuni 100 Iisraeli pantvangi, sealhulgas naisi ja lapsi, mis raskendab oluliselt Iisraeli sõjalist operatsiooni nende vabastamiseks.

Keset šokeerivaid pilte hirmunud Iisraeli sõduritest ja tsiviilisikutest – mõned verised, teised kaetud ilmade ja seotud kätega –, keda Hamasi võitlejad minema veavad, on vangide asukoht ja saatus muutunud sõjaliste planeerijate jaoks üheks pakilisemaks probleemiks.

Kuigi Iisraeli kaitsejõudude (IDF) pressiesindaja kolonelleitnant Jonathan Conricus ütles vaid, et pantvangis on märkimisväärne arv Iisraeli tsiviilisikuid ja sõdureid. Arvatakse, et see arv ulatub mitmekümnetesse, mõned Iisraeli uudisteväljaanded oletavad, et pantvangi on võetud kuni 100 inimest.

16:25

Iisraeli Hamasi rünnakutes hukkunute arv ulatub 600-ni

Iisraeli meedia teatel on hukkunud iisraellaste arv jõudnud 600-ni.

16:24

Poola president Andrzej Duda ütles, et praegune vägivald Hamasi ja Iisraeli vahel on Venemaale kasulik maailma tähelepanu kõrvalejuhtimisel ja töötab nende kasuks, vahendab Reuters.

Duda väitis pühapäeval eraringhäälingule Polsat News antud intervjuus, et konflikt Lähis-Idas tõmbab rahvusvahelise kontrolli eemale Moskva agressioonist Ukrainas ja võib tuua kaasa uue rändesurve Euroopale.

„See on kindlasti kasulik Venemaale ja Venemaa agressioonile Ukraina vastu. See hajutab maailma tähelepanu... Kuid eelkõige kardan, et see põhjustab paraku Euroopale täiendavat rändesurvet,” ütles Duda.

„Tõenäoliselt on meil veel üks migrantide laine Lähis-Idast, mis tabab Euroopat... Veelgi olulisemaks muutub meie julgeolek, Poola piiride, loomulikult ka Euroopa Liidu ja Schengeni tsooni piiride kaitse.“

Poola on olnud Kiievi kindel toetaja alates Venemaa sissetungimisest 2022. aasta alguses ja on andnud peavarju enam kui miljonile Ukraina põgenikule.

Loe rohkem