JÄLLE MEDALIPÄEV: Tallinna lennujaamas tehti taas pilte medalimeestest. Päev pärast judoka Aleksei Budõlinit poseerisid säravate autasudega Leonid Gulov (vasakul) ja Tõnu Endrekson.Foto: Teet Malsroos
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
30. juuli 2001, 23:00

Endrekson ja Gulov jätkasid võidutavasid

“Imestasin, et ta nii ilusti järele tuli. Finaali ajal hakkas taga hääli tegema, siis tõmbasin tempot alla,” rääkis kuni 23aastaste sõudjate maailmameister Tõnu Endrekson, kes narvalase Leonid Guloviga esimest korda ühes paadis sõitis.

Enne ühte paati istumist oli Sergei Gluško õpilane Gulov harjunud sõudma 28 tõmmet minutis, Mihkel Leppiku hoolealune Endrekson tegi sama ajaga 34 tõmmet. Ometi suutsid kaks eri tehnikaga noormeest sõuda Linzis MM-tiitli vääriliselt.

Gulov: partnerivahetus pole probleem

Viie päeva jooksul tegi uus paar kümme ühistreeningut. “Leppisime kokku, et proovin eessõudja ametit. Kui nii ei sobi, vahetame kohad. Gluško ja Leppik jälgisid meid kõrvalt ning jäime esialgse variandi juurde pidama. Oli ka küsimus, kumba paati valida, lõpuks eelistasime sakslaste Empacherit itaallaste Filippile,” rääkis Endrekson.

Kui Endrekson oli varem proovinud kahelist nii Silver Sonntaki kui ka Jüri Jaansoniga, siis Gulov oli sõitnud vaid Andrei Šiliniga. Narvalaste paar tuli mullu kuni 23-aastaste maailmameistriks ning sai olümpial 9. koha. Tänavu kummitas Šilinit alavorm, kuid vanuse poolest poleks ta niikuinii saanud Linzis kaasa teha.

“Partnerivahetus pole probleem,” sõnas Gulov kerge muigega. “Paljud vahetavad paarilist, keegi pole kokku laulatatud. Pealegi harjutasin niikuinii kevadel üksi.”

Rütmimuutuse kohta ütles Gulov lihtsalt: “Noh, oli vaja tõsta veidi tempot.” Näib, nagu oleks sõudmine kerge ala? “Oh ei, sõudmine on tegelikult üdini raske ala,” tõrjus Gulov. “Ükskõik, millises paadis sa sõidad.”

Kui Gulovi senine sõudjatee on üle kullatud nii noorte- kui juuniorideklassis, siis Endreksoni jaoks võib tänavust suve pidada läbimurdehooajaks. “Mullu kõrbesin ühelisel sõites samal võistlusel täielikult,” meenutas Endrekson. “Kindlasti olen tänavu paremaks läinud, eks see edu tuli tänu rasketele treeningutele.”

Endrekson uskus kuldmedalit

Endreksoni sõnul ei läinud värske kahepaat Linzi MM-ile õnne otsima - ehk tuleb välja: “Juba kodus lõõpisime, et läheme kulla järele. Peab ju mulluseid tavasid jätkama. No vähemalt kolme hulka pidime ikka pääsema.” Endrekson-Gulov juhtisid algusest lõpuni. “See oli treener Gluško idee - panna stardist alates kõvasti.”

Gulov proovis hooaja algul õnne ühelisel, lõpuks osutus aga paariskaheline taas edukamaks. “Mina esikohta ei oodanud,” tunnistas Gulov. “Vastased olid väga tugevad. Näiteks Hollandi ja Austria kahepaadid pääsesid täiskasvanute MK-sarjaski B-finaali. Kuid Linzis jäid mõlemad medalist ilma.”

Täiskasvanute MM algab Luzernis 16. augustil. Kui Eesti kahepaat starti läheb, sõidavad sealgi Endrekson-Gulov.

Vaidlus neljapaadi ümber jätkub

25. juulil toimunud Eesti Sõudeliidu juhatuse koosolekul ei võetud vastu treenerite nõukogu ettepanekut saata Luzerni MM-ile paarisaeruline neljapaat, kuhu kuuluksid Leonid Gulov, Tõnu Endrekson, Silver Sonntak ja Andrei Šilin.

Näiteks arvamusi koosoleku protokollist.

Ants Kiviselg: “Neljase väljasaatmine on väga vale otsus. Paariskahene on MM-i normi täitnud, kui Šilin on liiga nõrk, tuleb ta vahetada.”

Mihkel Klementsov: “Neljapaat? Pole koos sõitnud, pole võistelnud, pole tulemust! Mille alusel seda paati Eestit esindama saata?”

Ivar Virkus: “Keset hooaega ei tohiks paatkondi ringi tõsta.”

Sõudeliidu president Tarmo Kõuts tollel koosolekul ei osalenud, kuid väitis eile lennujaamas, et tagasilükkamine pole lõplik. “MM-ini jääb vähe aega, aga mehed pole veel kokku istunud. Siiski jääb neljalise ettepanek kaalumisele,” sõnas Kõuts.

Neljapaadi suurimad pooldajad on treenerid Gluško ja Leppik ning sõudeliidu peasekretär Jaan Tults, kes äsja sõitis uut paati Berliinist ära tooma. “Minu teada antakse paat meile tasuta aastaks rendile,” sõnas Endrekson.

Noormehi lennujaama õnnitlema saabunud sõudetegelane Peeter Mardna leidis, et lõplik sõna peaks kuuluma sportlastele endile. “Kui Endrekson ja Gulov eelistavad kahepaati, ei tohiks vastu nende tahet midagi otsustada. Neljapaat võib aga majanduslikel kaalutlustel olla kasulikum. Kui olümpianorm täidetakse, hakkaksid EOK stipendiumi saama neli, mitte kaks meest,” leidis Mardna.

Mardna arvamusest hoolimata ei soovinud Endrekson ega Gulov lõplikku sõna öelda. “Meie ei määra. Olen nõus sõitma nii kahe- kui neljapaadil,” sõnas Endrekson, ehkki leidis: vähemalt tänavu võiks kahepaat tulla MM-il kõrgemale kohale. “Samas lisaks neljaline teistele meestele motivatsiooni.”

Gulov: “Esiteks, keegi pole paati näinud. Teiseks, selline nelik pole kunagi koos istunud. Kolmandaks, jäänud on alla kolme nädala. Imesid ei juhtu.” Järelikult oleks kahepaat etem? “Ei tea, pole minu otsustada,” tõrjus Gulov kohe.

Ja lõpuks Gulov ühmab: “Ah, need küsimused neljalisest on ära tüüdanud.”