SAAB IRAANILT SADU MILJONEID: Hezbollahi rühmituse toetaja lehvitab meeleavaldusel Palestiina lippe. Ainuüksi rühmituse olemasolu tähendab, et Iisrael peab ka Liibanoni piiri lähedal valvas olema.Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / Scanpix
Maailm
8. detsember 2023, 18:50

JUMALAPARTEI JA ÕIGLASTE LIIGA: Iraani käsilased levitavad Lähis-Idas kaost ja terrorit

Joe Bidenil oli oktoobri alguses Iraani poole pöördudes öelda ainult üht: „Ärge! Ärge!“ Ehk et ärgu pikkade habemetega pühamehed Teheranis mitte mõelgugi sellele, et käskida oma Liibanoni käsilastel Iisraeli rünnata või mingil muul moel Lähis-Ida viimase aja plahvatusohtlikumale olukorrale õli tulle valada. Lääneriigid teavad ju väga hästi, et just siin peitubki Iraani pädevus: kasutada oma kasvandikke, et piirkonda mingil juhul rahu ei saabuks.

Hamas Palestiinas, Hezbollah Liibanonis, šiiitlikud rühmitised Iraagis, huthi mässulised Jeemenis – kõik need vähem või rohkem terroristlikud grupeeringud sõltuvad vähem või rohkem Iraani rahalisest ja sõjalisest toest. Nende eesmärgid võivad küll erineda, kuid samas ühendavad neid kaks suurt joont: vaenulikkus Ameerika ja Iisraeli vastu.

Edasi lugemiseks: