Läätsesalat peediga, mis üllatab meeldivalt teie maitsemeeli

Foto: Unsplash
Sisuturundus
26. märts 2024, 14:04

Traditsiooniline lihavõttelaud: kuidas seda tervislikumaks muuta?

Kas otsite ideid, milliseid roogasid saaksite lihavõttepühade ajal oma perele ja külalistele pakkuda? Sel aastal soovitame teil katta pidulaud veidi teistmoodi. Traditsiooniliselt on laual mitmesugused toidud, millest kõik ei ole meie tervisele kasulikud. Veidi loovamalt ja teadlikumalt lähenes võime muuta pidulaual olevad road mitte ainult ülimalt maitsvaks, vaid ka toitvaks. Bonduelle, mis on juba aastaid loonud köögiviljadest kvaliteetseid tooteid ning edendab vastutustundlikku suhtumist loodusesse ja inimestesse, jagab nüüd näpunäiteid, kuidas muuta traditsioonilised lihavõttepühade toidud tervislikumaks.

Võtke menüüsse võimalikult palju eri köögivilju.

Rohkesti kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad köögiviljad on tervise ja pikaealisuse allikas. Seega püüdke lisada neid oma lihavõttepühade roogadesse võimalikult palju ja mitmekesiselt. Need võivad olla nii värsked kui ka tööstuslikult ette valmistatud köögiviljad, näiteks konserveeritud mais, herned, eri liiki oad, kikerherned või läätsed. Lihavõttepühade lauale võib valmistada värvilise ja toitva peediga läätsesalati, mis üllatab meeldivalt teie maitsemeeli.

Pidulaua roogade valmistamiseks sobivad suurepäraselt ka külmutatud köögiviljad. Lisaks sellele, et neis on säilinud suurem osa toitaineid, saab neid kiiresti ja lihtsalt valmistada. Näiteks aurutatud ja seejärel külmutatud Bonduelle brokoli on tõeline vitamiinipomm teie lihavõttelauale – sellest saab valmistada toitva, maitsva ja ilusa brokoli ja tomatiga köögiviljakoogi.

Köögiviljakook – toitev ja maitsev lihavõttelaua pilgupüüdja

Foto: Lum3n, Unsplash

Vähem suhkrut nii magustoitudes kui ka muudes roogades.

Liigset suhkrutarbimist seostatakse mitmesuguste terviseprobleemidega. Seetõttu soovitame lihavõttepühade menüü koostamisel otsida tervislikumaid alternatiive. Kui soovite valmistada midagi magusat, siis valige tavalise suhkrurikka magustoidu asemel tervislikum variant. Selle suurepäraseks näiteks võiks olla punastest ubadest valmistatud brownie. See väga maitsev dessert võimaldab nautida magusat maitset ning lisada toitudesse rohkem köögivilja. Pöörake tähelepanu lisatud suhkru kogusele mitte ainult magustoitude, vaid ka muude toiduainete valimisel. Pidage meeles – on parem, kui suhkrut on toitudes nii vähe kui võimalik.

Punase oa brownie on toitev ja rikkaliku maitsega magustoit

Foto: Toa Heftiba, Unsplash

Ärge liialdage soolaga ja kasutage eri maitseaineid.

Liigne sool, nagu ka suhkur, võib põhjustada mitmesuguseid terviseprobleeme. Seetõttu püüdke lisada lihavõtteroogadesse võimalikult vähe soola. Selleks, et anda toidule erksam maitse, kasutage eri maitseaineid: kurkumit, terava ja magusa paprika pulbrit, mitmeid pipraid, kaneeli, ingveripulbrit jne. Nii avastate mitte ainult uusi maitseid, vaid ka varustate oma keha paljude kasulike ainetega, mida leidub rohkelt looduslikes maitseainetes.

Maitseained – ilmekate lihavõtteroogade jaoks

Foto: Ratul Ghosh, Unsplash

Asendage küllastunud rasvad küllastumata rasvadega.

Uuringud näitavad, et liigne küllastunud rasv toidus võib tõsta „halva“ kolesterooli taset veres, mis omakorda võib suurendada südame-veresoonkonna haiguste riski. Selle vältimiseks on parem asendada küllastunud rasvad küllastumata rasvadega, mis on südamele kasulikud ja võivad aidata „halva“ kolesterooli taset vähendada.

Soovitame teil lihavõttepühade toidu valmistamisel seda nõuannet arvesse võtta. Liharoogade valmistamisel eelistage vähem rasvast liha, näiteks ilma nahata kana- või kalkuniliha. Ja selle marineerimiseks valige rafineerimata oliivi- või rapsiõli, mis on küllastumata rasvade allikad.

Küpsetistesse pange või ja margariini asemel oliivi- või kookosõli. Majoneesi asemel valmistage salatikaste oliiviõlist, sidrunimahlast ja oma lemmikvürtsidest – see variant on mitte ainult tervislikum, vaid ka rõhutab salati värsket maitset. Pidage meeles, et neil lihtsatel muudatustel võib olla teie tervisele pikaajaline positiivne mõju.

Oliiviõli on küllastumata rasvhapete allikas

Foto: Steve Buissinne, Pixabay

Nautige lihavõttepühade ajal maitsvaid toite. Kuid ärge unustage, et tervislikud valikud võivad muuta pühad veelgi rõõmsamaks ja värvikamaks ning teie enesetunde paremaks. Niisiis, olgu need lihavõttepühad ideaalne algus uutele tervislikele harjumustele, mis hakkavad teid saatma iga päev!