Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. august 2001, 23:00

Jaanson väljus vangikongist nr. 318, et end MMi poolfinaali sõuda

Ühepaadisõudja Jüri Jaanson võitles end Luzerni MMil efektselt poolfinaali, lõpetades kiireima lohutussõidu võidukalt. Finaalipääsme eest lööb ta lahingut homme.

Eesti Sõudeliidu peasekretär, Jaansonit nõustav Jaan Tults naeris vabanenult: "Ja nüüd vangimajja tagasi! Elame nimelt vanglast ümber ehitatud hotellis, Jürile kuulub kong number 318."

Jaanson alustas esimest lohutussõitu rahulikult, liikudes veel 1250 m märgi kohal tagapool britt Matthew Wellsi ja kanadalast Todd Hallet´d. "Kuid sel hetkel juba mõistsin, et vastased tema kiirendusele vastu ei saa," kommenteeris Tults. Nii oligi: Jaanson möödus viimasel veerandil mõlemast vastasest: 1. Jüri Jaanson (Eesti) 6.48,940, 2. Todd Hallet (Kanada) 6.49,950, 3. Matthew Wells (Suurbritannia) 7.03,940, 4. Marco Ragazzi (Itaalia) 7.09,480.

"Väga raske tööga tuli see võit," kummutas eksmaailmameister Jaanson pildi kergest liikumisest. Vastased olid ammu kuival, kui ta võistlusjärgse lõdvestussõidu lõpetas ja paadi Rotsee kaldale vinnas.

Eestlase aeg jäi parimaks. Järgmised sõidud võitsid norralane Olaf Tufte (6.50,440), argentiinlane Santiago Fernandez (6.57,140) ja bulgaarlane Ivo Ianakiev (6.55,210).

"Ühepaadimaailmas on toimunud tavalisi olümpiajärgseid vägede ümberpaigutusi. See tähendab, et hulk suurte paatide mehi kolis ühepaadile ümber," rääkis Tults - näiteks Tufte sõudis end Sydneys paarisaerulisel kahepaadil hõbedale. "Nii annavad alles poolfinaalid selgust, kes on kes. Varem ei oska ka öelda, kas tänavu alles teist tugevat regatti sõudev Jaanson on tavalisest pikema puhkuse kvaliteediks suutnud pöörata."

Täna püüavad lohutussõidust poolfinaali jõuda neljapaadisõudjad Tõnu Endrekson, Andrei Šilin, Leonid Gulov ja Silver Sonntak.