Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
10. september 2001, 23:00

Armastus kisub ilmameister Leonid Gulovit Läti lipu alla

Omaealiste neljakordseks maailmameistriks tulnud sõudja Leonid Gulov on lätlannasse, juunioride MMi hõbedavõitjasse Kristina Rodesse kõrvuni armunud ja viib piiga tuleval nädalal altari ette. Eesti sõuderingkond on kergelt paanikas, sest Gulov mõtleb ka kodakondsuse vahetamisest.

"Jah, ma armastan Kristinat," ütleb septembri lõpul 20. sünnipäeva pidav Gulov. "Olen otsustanud abielluda ja Lätti kolida. Pulmapäevaks on planeeritud 22. september, kuid see võib veel muutuda."

Gulov lisab: "Ma ei oska täna öelda, kas taotlen kodakondsuse vahetamist, aga sinnapoole kisub küll."

"Mul pole korterit, süüa saan vanematelt."

Sünnijärgne Eesti kodanik Gulov võtab tõeks, et kui ta Kristina Rodega koos elada tahab, on kaks võimalust - kas läheb tema Lätti või tuleb neiu siia. Ning ta võrdleb: "Kristinal on Läti Olümpiakomiteega leping, mille põhjal tema sportimist korralikult toetatakse. Minul pole midagi. Lihtne. Selge."

Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults teab, et juunioride MMi medal tõi stipendiaat Kristinale lisaks kopsaka preemia.

"Ma ei nõua kelleltki midagi, ei oskagi nõuda, ei treenerilt, ei spordijuhtidelt," rõhutab narvalane Gulov. "Sellest saan ometi aru, et oleks mu tulemused kellegi silmis miskit väärt, toetatuks mind juba ammu. 3000 krooniga, mida ma kuus saan, ei ela ära. Mul pole korterit, süüa saan vanematelt. Hing on ammu haige. Sportlase karjäär, mille kasuks olen otsustanud, pole pikk. Midagi peaks töötegija tulevikuks kõrvale panema..."

"Minu meelest võib Leonidi peas ringelda mõte luua sama edukas sõudeperekond kui on uusmeremaalased Waddellid," noogutab Tults. "Ta ise on ilmselt sama andekas kui olümpiavõitja ja maailmameister Rob Waddell, kelle abikaasa Sonia kuulub samuti maailmaklassi. Peame tõesti olümpiakomitee, kultuuriministeeriumi ja teiste otsustajatega mõtlema, kuidas luua meie noortele sama head tingimused, kui Läti praegu pakub."

Kui Gulov kodakondsust palub, otsib lahendust seim

Läti Sõudeliidu peasekretär Juris Steiners kummutab otsustavalt arvamuse, nagu meelitataks Gulovit koondist vahetama. "Noored käisid minu juures, rääkisid plaanist osta Riiga korter ja hakata Jurmalas harjutama. Aga meie ei liigutagi end enne, kui lauale jõuavad abielutunnistus ja Gulovi avaldus Läti kodakondsusse astuda. Siis aitame võimaluste piires."

"Kui Gulov kodakondsust tahab, jõuab otsuse langetamine seimini," valgustab Steiners. "Meie sõudjaid on lahkunud Šveitsi, Leedu ja Venemaa alamaks, kuid juhtum, kus keegi meile tahab tulla, oleks esmakordne. Seetõttu ei oska ma ennustada, kui kiiresti talle elamisluba ja kui kiiresti kodakondsus antakse - kas kohaldatakse seadusega ette nähtud viieaastast ooteaega või leitakse kiirem võimalus."

President Kõuts ei välista Rode Eestisse tulekut

"Uudis on liialt värske, et praegu ammendavalt arenguvõimalustest rääkida," ütleb Eesti Sõudeliidu president kontradmiral Tarmo Kõuts. Ta ei välista, et Eesti püüab vastukäiku teha ja on valmis Kristina Rodet siin vastu võtma. "Eelkõige püüame muidugi sinnapoole, et Gulov edaspidigi Eesti eest võistleks," kinnitab ta.

Sel suvel kokku istunud neljapaat Tõnu Endrekson, Leonid Gulov, Andrei Šilin ja Silver Sonntak teenis hiljuti MMil kõrge seitsmenda koha, pääsedes nõnda üle olümpiakomitee toetuskünnise. "Kindel, et sportlased saavad nüüd valmistumiseks varasemast paremad tingimused," sõnab Kõuts. "Kindel seegi, et püüame sportlaste elutingimusi edendada."

Kõuts, Tults ja neljapaadi eessõudja Endrekson arvavad, et Gulovi Lätis elades on paatkonna ettevalmistamine raskendatud, kuid mitte võimatu.

"Meeskonnale mõjub Leonidi lahkumine igal juhul rusuvalt, neljapaadi projekt käivitus ju nii hästi," ütleb Endrekson mornilt. "Hullumaja, ent jääb loota, et ta siiski ümber mõtleb. Minu teada on Kristina tema esimene tüdruk, Leonid peab ometi kõigepealt proovima, kuidas kooselu läheb!"

Paarimees: "Tüdruk on ilus, aga olukord tobe!"

Gulovi kauaaegne paarimees Andrei Šilin ütleb otsustavalt, et tema meelest on kogu see kodakondsusevahetus ja lahkumine üks arusaamatus ja jama. "Tüdruk on ilus, aga olukord tobe! Spordijuhtide viga, et Leonid üldse sedaviisi mõtleb! Oleks siin ükski siduv leping, ei kaoks ta kuhugi!"

Endrekson leiab, et kui Gulov nõustub siiski Eesti värvesse jääma, võib ta ka Lätist Pärnus harjutamas käia.

"Mina arvan, et Eesti on temaga nii palju vaeva näinud - tingimused loonud ja arstiabi andnud -, et Leonid pole medalitega veel võlga kustutanud," ütleb tänavu koos Guloviga paariskahesel paadil kuni 22aastaste maailmameistriks tulnud Endrekson pisut pateetiliselt. "Ja rahaline seis on just paranemas!"

"Neljase projekti ei pane me magama küll ühelgi juhul," lubab Tõnu Endrekson. "Jüri Jaanson on huvi ilmutanud, noori tuleb peale. Ja Gulov, kui ta lahkuma peaks, tuleb arvatavasti tagasi."

Leonid Gulovist võib saada Läti esisõudja

Kaks päeva pärast Leonid Gulovi ja Kristina Rode pulmi arutab spordiarbitraa˛ Šveitsis Läti nimekaima meessõudja, Sydney olümpia dopingukontrollis põrunud Andris Reinholdsi apellatsiooni.

"Loomulikult järgib meie alaliit rahvusvahelise organisatsiooni ettekirjutusi, arvaku me isiklikult mida tahes," räägib Läti Sõudeliidu peasekretär Juris Steiners. "Reinholds, kelle dopinguproovi A- ja B-näit osutusid positiivseks, ei tohi praegu ühelgi võistlusel osaleda ja ta on motivatsioonipuuduses ka treenimise lõpetanud. Nii et isegi juhul, kui tema õigused Šveitsis ennistatakse, pole suurde sporti ilmselt tagasiteed. Nii, jah, pole võimatu, et Leonid Gulovist meie esisõudja saab."