KAHEKESI ÜHES PAADIS: Siin pildil sõuab Leonid Gulov (paremal) Sydney olümpial koos Andrei Šiliniga. Elu viis aga Gulovi ühte paati lätlanna Kristina Rodega ja sundis Narva sõudjat tulevikule mõtlema.Foto: Jarek Jõepera
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
18. oktoober 2001, 23:00

Sõudja Leonid Gulov sattus pärast pulmi haiglavoodisse

“Juba poolteist kuud pole trenni teha saanud. Enne mõtlesin ainult pulmadele, kohe pärast seda lõi põletik mandlitesse ja pidin operatsioonile minema,” kurtis sõudja Leonid Gulov lõikusest veel käheda häälega.

6. oktoobril abiellus neljakordne juunioride maailmameister Gulov Läti sõudja Kristina Rodega. Kas sellega kaasneb kodakondsuse vahetus, millest kirjutas 11. septembri SL Õhtuleht, on endiselt lahtine. “Selge, et naine ja mees peavad koos elama,” kavatseb Gulov Lätisse kolida. “Aga karjääri ümber valitseb teadmatus.”

Tunneb Kristinat neli aastat

Esimest korda kohtus Leonid Kristinaga 1997. aasta noorte MM-võistlustel, kus narvakas ühepaadil kullale tuli. “Tihedamalt hakkasime suhtlema kolm aastat tagasi. Vahetasime kirju ja võimalusel kohtusime,” lükkas Gulov tagasi jutud, nagu olnuks abiellumine äkiline otsus.

Enne Sydney olümpiat rääkisid Gulov ja tema tookordne paarimees Andrei Šilin, et pruutidega pole lood kiita. “Ei tahtnud suhteid Kristinaga mainida,” põhjendas Gulov aastatagust vastust SL Õhtulehele. “Midagi kindlat polnud.”

Miski ei takistaks Gulovit säilitamast praegust seisu - ta saaks Lätis treenida ja võistlushooajal ühineda lootustandvaks peetava Eesti neljapaadiga.

“Sõudjad saavad ettevalmistusega tõesti üksi hakkama. Kuid...” vajus Gulov mõttesse. “Jah, panin kodakondsuse asja suure kella külge. Enam ei tahakski sel teemal rääkida. Ometi paneb mind imestama, et Eestis alles pärast minu niinimetatud ähvardust tegutsema hakati. Käib tõmblemine, tehakse igasuguseid pakkumisi.”

Samas tunnistas Gulov, et ka Läti pole midagi lubanud. Neli MM-tiitlit ei tähendavat lõunanaabritele midagi. “Nad arvavad, et noorte seas saavutatu ei loe. Aga kus oleksin pidanud medalid tooma, kui alles sain 20aastaseks?” laiutas Gulov käsi.

Juunioride MMil hõbemedali võitnud Kristinale on Läti loonud siiski paremad tingimused kui Eesti Gulovile. “Tal on Ateena olümpiani kindel leping, mille alusel makstakse. Kuid ega temagi hästi ela.

Üürib väikest korterit, pealegi on elukallidus Lätis kõrgem,” rääkis Gulov.

Kahe- ja neljapaat pakuvad vaheldust

Lätis tõuseks Gulov esinumbriks ka ühepaadil, Eestis peaks ta esmalt murdma veteran Jüri Jaansoni vastupanu. On arvatud, et Gulov eelistab Lätit just esinumbri staatuse tõttu. Kuid Leonid eitab taolist väidet.

“Ma pole sugugi kindel, et tahan ühepaadil võistelda. Üksi rabeledes väsid kiiresti vaimselt. Kaheline või neljaline pakub lõbusat vaheldust. Kannatad rohkem tööd teha,” leidis Gulov.

Täna või homme pääseb Gulov Tallinna Magdaleena haiglast koju, esialgu vanemate juurde Narvasse. “Võib-olla kahe nädala pärast saan treenima hakata. Aga kosumine võtab kindlasti aega, näiteks viimased kaks päeva pole midagi söönud ega joonud,” rääkis Gulov, kes eile narkoosist toibudes pool päeva maha magas.

Eesti Sõudeliit saatis lõbusa pulmasoovi

Leonidi ja Kristina pulmapidu ühes Läti väikekülas ei toonud kokku suurel hulgal rahvast. “Algul mõtlesime, et teeme väga tagasihoidlikult, kuid lõpuks otsustasime paremad sõbrad ikkagi kutsuda,” rääkis Gulov. Koos sugulastega viibis pulmas umbes 30 inimest.

Pikka pidu ei tulnud. “Teadagi, sportlaste seltskond ei kannata alkoholi,” muigas Gulov. “Ühe korra võivad kõvasti juua, aga järgmisel päeval ei suuda viinapudeli poolegi vaadata.”

Tuntumatest Eesti sõudjatest käis pulmas Andrei Šilin. Ala ülejäänud harrastajate nimel saatis Eesti Sõudeliit Kristinale ja Leonidile lõbusa õnnitluse vene keeles ladina tähtedega. Lõpus seisis soov: “Et teie pere ületaks Waddellide pere saavutuse.”

Waddellidest on mees Rob olümpiavõitja ja maailmameister, naisel Sonial pole võrdväärset saavutust vastu panna. “Naersime selle soovi üle. Aga juhtuda võib,” ütles Gulov.