Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. jaanuar 2002, 00:00

Tõnu Endrekson edestas maailmarekordiomanikku

“Mul polnud teist varianti, kui kohe täistempos minema panna. Olnuks distants veidigi pikem, võitnuks ta mind igal juhul,” rääkis Eesti neljapaadi sõudja Tõnu Endrekson, kes Alfa 2002 ergomeetrivõistlustel edestas sakslast Matthias Siejkowskit.

Kahemeetrine Siejkowski püstitas äsja ergomeetri 2 km maailmarekordi 5.37,0. Endreksoni tippmark on 16 sekundit aeglasem. Aga Tallinnas võisteldi poole lühemal maal.

“Tulin võitma ega oska seletada, mis juhtus,” sõnas Siejkowski. “Ma ei saanudki oma rütmi kätte. Iga tõmme tundus tulevat valuliselt. Lootsin aega 2.42 kandis.” Tegelikult püstitas Endrekson Eesti ergomeetrirekordi 2.44,6, Siejkowski piirdus 2.46,4-ga. “Soovin Tõnule õnne, ta oli täna parem,” jäi Siejkowski viisakaks.

Siejkowski tõrjus kuuldusi, et ta olevat spetsiaalne ergomeetri tõmbaja, mitte tippsõudja. “Kuulusin Saksamaa koondisse, kaks korda sõitsin MM-il kaheksalisel, kord roolijaga kahelisel. Mullu öeldi, et perspektiivi pole, kaheksaline minuga ei arvesta. Siis mõtlesin, et püstitaks õige ergomeetril rekordi,” rääkis Siejkowski.

Kolmanda koha sai Jüri Jaanson, kes edestas tšehh Vaclav Chalupat 0,2 ja kahepaadi olümpiavõitjat sloveen Iztok Copi 0,3 sekundiga. “Olen viimasel ajal tähelepanu pööranud tehnikale ja teinud vähe jõutrenni. Seetõttu jään rahule,” ütles Jaanson.

Veetreeninguid jätkab Jaanson märtsis. Millisesse paati ta võistlusteks istub, Jaanson ei tea. “Üheline pole omaette eesmärk. Püüan praegu tehnikat muuta. Mitte, et see oleks nigel, vaid pean lahti saama mõnest eripärast. Muidu on mul raske paarilistega samas rütmis sõuda,” selgitas Jaanson.

Endrekson tahab jätkata neljapaadi koosseisus. “Tulemus näitas, et võimsust on lisandunud. Õnneks ei riku ergomeetri tõmbamine sõudetehnikat,” ütles Endrekson.

Ergomeetri-sõudmine Alfa 2002

* Mehed: 1. Tõnu Endrekson 2.44,6, 2. Matthias Siejkowski (Saksamaa) 2.46,4, 3. Jüri Jaanson 2.47,7, 4. Vaclav Chalupa (Tšehhimaa) 2.47,9, 5. Iztok Cop (Sloveenia), 6. Leonid Gulov 2.54,0.

* Naised: 1. Kristina Rode-Gulov (Läti) 3.16,7, 2. Kalli Meriste 3.23,2, 3. Katrin Karotamm 3.25,1.

* Teiste klasside võitjad. Noormehed: U-16 Alvar Räägel 2.59,5, U-18 Oleg Vinogradov 2.56,7. Neiud: U-16 Egle Hanson 3.35,0, U-18 Kristiina Jaska 3.41,8. Mehed: kergekaal Rainer Nõlvak 3.02,3, vabaklass: Fred Antson 3.01,3, Masters Mihkel Mardna 3.03,2.

Kristina Rode-Gulov tuli, nägi ja võitis

Esmakordselt võistles Tallinnas sügisel Narva sõudja Leonid Guloviga abiellunud lätlanna Kristina Rode-Gulov . Praegu Narvas abikaasa juures elav neiu oli esimesel katsel kohe parim. “Et ma polnud taolisel jõuproovil kordagi võistelnud, siis oli raske oma aega aimata,” tunnistas naiste võitja.

Vahepeal jutuks tulnud kodakondsuse vahetamine pole enam teema - Leonid jätkab Eesti, Kristina Läti värvides. “Kui vahetaksin kodakondsust, läheks aega kaduma, sest uue riigi eest ei tohi kohe võistelda,” selgitas Rode-Gulov.

Erki Nool ergutas treeningukaaslast

Õigel ajal saabus Kalevi spordihalli olümpiavõitja Erki Nool (pildil koos poja Robiniga). Algamas oli kergekaalu finaal, kus Nool elas kaasa treeningukaaslasele Rainer Nõlvakule. “Ta tahab 3.03 piiri alistada, see oleks Eesti kergekaalu rekord,” teadis Nool, kelle ergutused distantsi lõpul aitasidki Nõlvakul tempot hoida - 3.02,3.

“Pidin ka ise tulema ergomeetrit tõmbama. Panime kokku võistkonna - mina, Andrei Nazarov, Andrus Värnik ja Karl Loss. Aga Loss hüppas viimasel hetkel alt ära,” ütles Nool.