VIGASTATUD OPTIMIST: Leonid Gulov lubas Mustamäe haiglas lebades saatusest tugevam olla ja lootis, et saab veel sel suvel tugevasti sõuda.Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
9. mai 2002, 00:00

Maailmameister Gulovi jalg jäi paneelide vahele

Noorteklassides juba neli korda maailmameistriks tulnud 20aastase Narva sõudja Leonid Gulovi jalg jäi kahe raske betoonpaneeli vahele ning ta peab suure tõenäosusega tippspordihooaja vahele jätma.

“Luud on terved, kuid pehmete kudede vigastus näib päris tõsine olevat, põlve ümbrus ja reie alaosa on väga tugevas turses,” ütles Mustamäe haigla doktor Mihkel Mardna eile patsiendi esimese ülevaatuse järel. “Homme teeme magnetresonantsuuringu, mis näitab, millised lihased millises ulatuses kahjustatud on.”

“Olin hommikust treeningut alustamas, kui keegi sõudebaasis kutsus: poisid, olge täitsad, tulge aidake trepipaneeli sikutada! Läksime viieteistkümnekesi. Ma tean, et sportlane ei tohiks selliste asjadega tegelda, aga piinlik olnuks ära öelda. Oma rumalus! Teisest küljest - telliskivi võib sulle ju igal pool pähe kukkuda, saatuse eest ennast kaitsta ei saa.”

“See oli šokk, šokk tohutust valust.”

Kahemeetrine ja laiaõlgne vägilane lõi käega, aga küllap paigutati temasugune atleet ikkagi raskeimale positsioonile. Sikutatav paneel pääses äkitselt takistuse tagant hooga valla ning just Gulov jäi kahe kivilahmaka vahele. Ta ei osanud juhtunut täpselt kirjeldada, hetk oli mälust kadunud.

“See oli šokk, šokk tohutust valust. Verd voolas ja esimesel hetkel kartsin, et jalg on päris puru. Aga Narva haiglas tunnistati vähemalt luu terveks. Öeldi, et ju on muljumise järel sidemed katki. Otsustasime treeneriga, et tuleb Tallinna tulla, sest meil pole aega lihtsalt paranemist oodata. Paranemist tuleb võimaluste piires kiirendada,” rääkis Gulov Tallinna Mustamäe haiglasse jõudes ja voodis tohtrit oodates.

“Ema ja Kristina loopisid mu koti vajalikke asju täis,” keeldus Gulov ajakirjaniku pakkumisest mahla järele minna. “Nad tahtsid kaasa tulla, kuid mind Tallinna toonud kiirabiautos polnud ruumi.”

Kristina Rode-Gulova on Leonid Gulovi vastne abikaasa, Läti sõudekoondise liige.

Eilseni sujus suveks valmistumine hiilgavalt

“Sestpeale, kui me novembris paari läksime, on nii ilus aeg olnud,” naeratas Gulov. “Meil on ühised kõrged eesmärgid, võib isegi arvata, et Kristina saavutab minust enam. Läti sõudeliit aktsepteeris, et ta nüüd minu juures Narvas elab ja harjutab, teda toetatakse rahaliselt endiselt korralikult. Kristina on Narvas kodunenud, ja treeningutingimused on siin tõesti head.”

Gulov ise teenib sidepataljonis aega ega nurise harjutamisvõimaluste üle. “Olen väeosas olnud ühe päeva, täpsemalt - kaks tundi. Noorsõduri kursuse kavatsen korralikult läbida sügisel, kui sõudehooaeg läbi. Või kavatsesin... Praegu tekkis vist ajateenistuseks aega küll...”

Sõudeliidu peasekretäri Jaan Tultsi sõnul toimus äsja Narvas koondise ühislaager, mis nii noored kui vanad sportlased optimismiga täitis. “Hea töömeeleolu oli, arutlesime, et istutaks Gulovi ja Jüri Jaansoni hooaja alguses proovi mõttes kahepaati,” ütles Tults.

“Minu peamine siht oli ikkagi uus neljapaat,” rääkis Gulov ise. “Eeloleval nädalavahetusel pidid toimuma katsevõistlused, mille neli paremat moodustanukski täiskasvanute klassi neljapaadi. Suve keskel püüdnuks ma aega näpistada, et kuni 22aastaste MMil ühepaadil kulda püüda.”

Vigastuse tõsidus selgub täna

“Aga võib-olla annab doktor Mihkel Mardna veel täna lootust, et hooaeg pole hukas,” unistas sportlane. “Igatahes praegu suurt valu enam ei tunne. Tegelikult... võhikule võib ju paista, et sõudja liigub käte toel, aga just jalad on tähtsaimad, neile langeb suurim koormus.”

“Jooksjale tooks - kui sidemed liigestes kannatada said - selline vigastus vähemalt kolmekuise vaheaja. Aga sõudmine on dünaamiline ala, mis ei lase jalgadel põruda, ja sõudja kohta ei söanda seetõttu enne lähemat uuringut midagi vastata,” valgustas doktor Mardna hilisõhtul. “Samas tähendab tippsport ikkagi uskumatuid koormusi...”

Sõudja Leonid Gulov
Sündinud

29. septembril 1981.

Mõõdud

199 cm, 90 kg.

Perekonnaseis

abielus Läti sõudja Kristina Rode-Gulovaga.

Treener

Sergei Gluško.

Saavutused noorte maailmameister ühepaadil (1998 ja 1999), juunioride maailmameister kahepaadil (2000 koos Andrei Šiliniga, 2001 Tõnu Endreksoniga), Sydney olümpia (2000) 9. koht paariskahesel (Šiliniga), MMi 8. koht paariskahesel (1999, Šiliniga), 7. koht paaris-neljalisel (2001).