SÄRGID VAHETUVAD: Mullu kandis Kert Kesküla (palliga) Hotronicu nimega särki, Karmo Allikase seljal ilutses A.Le Coq. Millises vormis mehed sügisel platsile jooksevad, näitab aeg.Foto: Jarek Jõepera
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
28. mai 2002, 00:00

A.Le Coq, TTÜ ja Hotronic: toetajad liitusid, tiimid mitte

Kolme toetaja kokkuleppe alusel läheb TTÜ/A.Le Coqi nimi seni BC Hotronicu märgi all mänginud korvpalliklubile, kas aga mängijaid samas suunas liiguvad, on omaette küsimus.

Kolme toetaja plaan luua ühine ja senisest tugevam klubi tähendab sisuliselt, et TTÜ ja A.Le Coq andsid oma toetuse kaks viimast aastat BC Hotronicu nime kandnud meeskonnale, mis tänavu jäi Eesti liigas viimaseks. Põhiturniiri parima mängija Aivar Kuusmaa juhtimisel viienda kohaga lõpetanud ja seni TTÜ/A.Le Coqi nime kandnud klubi kaotas seega peasponsori, kuid üritab leida uusi toetajaid ja tiimi säilitada.

BC Hotronic jäi “olelusvõitluses” peale

Kummagi meeskonna esindajate sõnul ei saa rääkida kahe klubi ühinemisest. “Ühinemist ei toimunud, meie klubi koos korvpallikooliga Kalevi Pojad leidis endale lihtsalt uued peasponsorid ja loovutas nime. Kummagi klubi rahastajad polnud lõppenud hooajaga rahul ning otsustasid leivad ühte kappi panna,” selgitab Hotronicu esindaja Andres Eesmaa.

“Endise A.Le Coqi” klubi esindaja Alar Tamkivi sai rahastajate otsusest teada, kui kokkulepped juba sõlmitud. “Sponsorid vahetasid meeskonda, Hotronicu nimeks sai TTÜ/A.Le Coq. Korvpalliplatsil võitsime, aga olelusvõitluses jäime Eesmaale alla,” nendib Tamkivi, kes koos tööta jäänud peatreener Andres Sõbraga üritab leida uut sponsorit ja meeskonda säilitada.

A.Le Coq Tartu Õlletehase juht Tarmo Noop põhjendab “klubivahetust” BC Hotronicu kindlama eelarvega. “Ei ütleks, et vahetasime klubi. Pigem otsime uusi teid. Esiteks, klubi, mida seni toetasime, ei täitnud eesmärki ja jäi medalita. Teiseks, klubil oli finantsprobleeme, mistõttu pidime meeskonda kavandatust rohkem investeerima,” sõnab ta.

Kaks aastat tagasi suurte sihtidega areenile tulnud, mullu neljanda ja tänavu viimase koha saanud Hotronicu esindaja lükkab ümber oletuse, nagu tähendaks “vangerdus” ja klubi nime loovutamine firma tagasitõmbumist.

“Kui korvpalli tulime, oli meil kolm “sammast”. Esiteks, oma meeskond. Teiseks, klubi püramiid. Korvpallikooli Kalevi Pojad näol on see olemas. Kolmandaks, oma baas. Saali ehitamisega tahaks sügiseks nii kaugele jõuda, et koht ja projekt oleks ette näidata,” sõnab ta.

Uues klubis kaks leegionäri

Eesmaa sõnul üritab uus klubi koondada kahe tiimi paremad jõud. “Kuidas see õnnestub, saab näha,” tõdeb ta. “Loodan uues klubis näha ka neid mehi, kes tänavu A.Le Coqi märki kandsid,” lisab Noop.

Uuest hooajast TTÜ/A.Le Coqi nime kandva meeskonna eesotsas jätkavad “hotroniklased” - juhendajana Heino Enden, abitreenerina tõenäoliselt Indrek Visnapuu, esindajana Eesmaa. Koduväljakuks saab TTÜ spordihoone. Eesmaa sõnul plaanitakse värvata kaht välismaalast, mullugi Hotronicus mänginud Igor Kurašovile lisaks otsitakse mängujuhti Leedust.

Kodumaalt loodetakse lisada nooremat verd. Eesmaa möönab, et teiste seas tuntakse huvi tänavu Ehitustööriist-Kalevis mänginud tulevikulootuse Gregor Arbeti vastu. Arbetil nagu paljudel Ehitustööriista mängijatel on küll leping Kaleviga, kuid Eesmaa arvates võivad need juriidilises vaidluses kehtetuks osutuda.

Aivar Kuusmaa ootab selgust

Tamkivi loodab samal ajal leida uue sponsori, kolida klubiga Pirita linnaossa ning Kuusmaast, Kaur Heinarust, Karmo Allikast, Mark Šeinist, Janar Taltsist ning peatreener Sõbrast koosneva tuumiku säilitada.

“Igal mängijal on kolm-neli pakkumist, ent enamik on lubanud meie juures jätkata, kui meeskond säilib. Mõne mängijaga on meil isegi leping, aga kõigepealt peab meeskond alles jääma. Samuti teen kõik, et Sõber jätkaks,” räägib Tamkivi.

Kuusmaa kinnitab, et ootab kõigepealt, mis senisest koduklubist saab. “Kui vana punt säilib ja sponsorid leitakse, miks mitte. Samas pole ka Hotronicu baasil loodud uus klubi paha variant, meeskond tundub tugev,” kommenteerib ta.

Meistriliiga koosseis suur küsimärk

Eesti meeste korvpalliliiga hooaeg värskelt lõppenud, on liiga järgmise hooaja koosseis suur küsimärk. Teoreetiliselt võib osalevate klubide arv ulatuda kuuest kaheteistkümneni. “Tahaks, et see number oleks kaheksa,” ütles Indrek Ruut korvpalliliidust.

Lõppenud hooajal mängis liigas seitse klubi, neist on hetkel kahtlasem seni TTÜ/A.Le Coqi nime kandnud, kuid peasponsorita jäänud viienda koha meeskonna jätkamine.

Võimalikke uustulnukaid võib kokku lugeda viis. Peatreener Jaanus Levkoi juhtimisel moodustab meistriliiga meeskonda Audentese spordikool, samuti on liigaga liitumise soovist teatanud treener Teet Lauri ümber loodav uus klubi ning Ülenurme. Kuluaarides on võimalike üritajatena mainitud veel Jüri Basketit ja Ida-Virumaad. Nimetatutest mängisid Audentes, Ülenurme, Jüri ja Ida-Virumaa tänavu esiliigas.

Kõik meistriliigas osalevad klubid peavad korvpalliliidule avalduse ja 20 000kroonise kautsjoni maksma 15. juuliks. 30. augustil otsustab komisjon igaühe vastuvõtmise.