RASKED PÄEVAD: Mais lebas Leonid Gulov Mustamäe haiglas, suureks toeks oli talle abikaasa Kristiana Rode-Gulova.Foto: Arno Saar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
4. september 2002, 00:00

Leonid Gulov treenib läbi valu

“Endisest jõust pole pooltki alles ja jalg teeb ikka valu ka,” ütles põlveoperatsioonist taastuv sõudja Leonid Gulov, kes kõigele vaatamata tuli Pärnus ühelisel Eesti meistriks.

“Mul polnud ju konkurente,” ei hakanud tagasihoidlik Gulov saavutust üle hindama. “Kui neljapaadi mehed ja Jüri Jaanson kaasa teinuks, poleks ma kuuendast kohast kõrgemale jõudnud.”

Kippus kiiresti treeningutele

Siiski on Gulovi seis parem, kui kevadel eeldati. Tookord kartsid nii sõudja ise kui ka arst Mihkel Mardna, et tänavune hooaeg jääb sootuks vahele. Kuigi luu jäi terveks, said põlvesidemed kõvasti kannatada, jalale tehti kaks operatsiooni. Esialgu ei saanud Gulov käiagi.

“Kui jõudsin haiglast koju, liikusin karkude abil. Hiljem valmistati artroskoopiline lahas, mis hoidis põlve käimise ajal paigal. Sain tasapisi kõndima hakata,” meenutas Gulov.

Aastaid oli Gulov harjunud elurütmiga, kus treening järgnes treeningule. Nüüd ei osanud ta vaba ajaga midagi peale hakata. “Kippusin vee peale. Tahtsin juba treenida,” muigas Gulov.

Et Gulovi lätlannast naine Kristiana on samuti tippsõudja, said kaasad koos harjutada. Selline võimalus meeldis ka Kristianale, kes pärast Leonidi õnnetust sattus masendusse - esimene aasta koos, aga nüüd peab ikkagi üksi võistlustel käima.

“Enne Eesti meistrivõistlusi proovisin koos Kristianaga sõudes juba kiirendusi,” lisas Gulov. “Valu annab veidi tunda, aga sõudmisel töötavad rohkem lihased. Hullem lugu on jooksmise või kangiharjutustega. Siis langeb põlvele koormus ja riskida ei tohi. Olen kuulnud, et sõuda saaks isegi siis, kui põlvesidemed ei taastu. Ent kuidas ma ennast füüsilisse vormi viiksin?”

Mihkel Mardna sõnul segab põlve eesmise ristatisideme vigastus paljusid tegevusi, kuid mitte sõudmist. “Näiteks jalg- või korvpallis, kus mängijal on palju külgsuunalist liikumist, spurte ja järske pidurdusi, segab taoline vigastus kõvasti. Aga sõudmises liigub jalg samas tasapinnas, liigutused on ühetaolised,” selgitas Mardna.

Inimeste valulävi on erinev, mõni loobub ebameeldivast tegevusest juba kerge kipituse järel. Gulov ei pea ennast kangelaseks, et läbi valu treenib. “Nii hull see valu enam pole,” tõrjus ta. “Pealegi tõmban tempo kohe alla, kui põlv tunda annab. Mind ju keegi tagant ei sunni, treenin ainult enesetunde järgi.”

“Midagi lubamatut pole ta teinud,” kinnitas Mardna. “Ta kuulab meie nõuandeid ja järgib vajalikke harjutusi. Mis puutub sõudmisse, siis arutasime treener Sergei Gluškoga, et ta ei tee Leonidile ettekirjutusi.”

Kui Gulovi jalg paneelide vahele jäi, sai sportlane tohutust valust ja ehmatusest šoki. Nüüd püüab ta juhtunut mitte meenutada. “Ei tohi õnnetusele mõelda, siis ei näe ka õudus-unenägusid,” ütles Gulov.

Kolmas operatsioon: tuleb või ei tule?

Gulov loodab, et järgmiseks hooajaks jõuab ta taas tippvormi ning saab teostada eesmärgi pääseda Ateena olümpiamängudele. Sisemine kartus ometi püsib. “Kuidas saan ennast kindlalt tunda, kui järsku ühel päeval võib mingit harjutust tehes raks käia ja põlv jälle murdub?” esitas Gulov retoorilise küsimuse.

Kolmas operatsioon taastaks eesmise ristatisideme, kuid isegi Mardna pole praegu kindel, kas lõikus on vajalik. “Olukorda saame hinnata siis, kui Leonidi haige jala reielihas on täielikult taastunud. Praegust seisu vaadates jääb mulje, et ta paraneb hästi. Kindlasti ei sega ristatisideme puudumine jooksu tasasel maal ja teatud laadi kangiharjutusi. Kuid mõnest tegevusest tuleks loobuda,” rääkis Mardna.

Kui operatsiooni peetakse vajalikuks, toimuks see sügisel. “Praegu valmistun talviseks treeningutsükliks ja loodan, et saan selle täisjõuga läbi teha. Lõikuse korral tekiks uus lünk ning järgmine hooaeg oleks samuti kahtluse all,” lisas Gulov.

Kristiana Gulova sõidab ülejärgmisel nädalavahetusel algavale MMile üksi. “Tal oli kindlasti raske, minu õnnetus mõjutas ka tema hooaega,” nukrutses Gulov. “Õnneks oleme saanud koos olla, praegugi ta treenib Pärnus koos Eesti koondisega. Eks vaatame, mis ta MM-il teeb...”

MM-võistlustele sõidab ainult paarisneljaline

Eesti sõudeliidu peatreenerile Jaan Tultsile teeb Leonid Gulovi kiire paranemine heameelt. “Gulov on Gulov, ta on endiselt üks meie liidreid. Jälgisin Narvas koos Sergei Gluškoga Leonidi sõitu - jättis juba praegu hea mulje,” rääkis Tults.

Koondis arvestab Guloviga järgmisel hooajal. “Kevadel algab kõik otsast peale. Praegu on raske öelda, kes suvel millises paadis sõidab. Neljaline jääb kindlasti, aga üritame olümpiale jõuda kahe või kolme paatkonnaga,” avas Tults plaane. Eestil leidub lootusi veel ühelisel ja paariskahelisel.

Ülejärgmisel pühapäeval Sevillas algaval MMil esindab Eestit vaid paarisneljaline koosseisus Tõnu Endrekson, Andrei Šilin, Igor Kusmin ja Silver Sonntak. “Neljas koht tugeval Luzerni regatil andis meie võimetest selge pildi. Kui neljapaat MMil finaalikuuikusse ei jõua, oleme ettevalmistuses midagi mööda pannud,” andis Tults selge lubaduse.

Jüri Jaanson loobus MMist. “Jüri norralasest juhendaja Thor Nilsen kirjutas talle kahenädalase treeninguplaani ja ütles: tee läbi ja otsusta pärast seda. Leidsime, et Jaansonil pole reaalseid lootusi parandada mullust 7. kohta ja jätsime seekord MMi vahele,” ütles Tults.