LÕBUS NELIK: Eesti sõudjail on põhjust naerda ka pärast eilset lohutussõitu - vasakult Tõnu Endrekson, Andrei Šilin, Igor Kusmin ja Silver Sonntak.Foto: Arno Saar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
19. september 2002, 00:00

Eesti neljapaat võitis lohutussõidu

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Silver Sonntak, Igor Kusmin, Andrei Šilin ja Tõnu Endrekson võitis Sevilla MMil oma lohutussõidu ja pääses kindlalt poolfinaali.

Ärev hetk tekkis hoopis enne sõitu, kui hommikusel soojendusel murdus Endreksoni jalatoe klamber. Treener Jaan Tults läks uut klambrit hankima, kuid seisis fakti ees, et hiinlaste teenindustelk paadi varuosadega on kinni.

“Sõna tõsises mõttes murdsin koos inglase Terry O’Nealiga telki sisse ja kiskusin ühe jalatoe küljest klambri ära. Tegu oli hädavajalik, sest teenindusmehed jõudsid kohale alles vahetult enne meie paatkonna starti,” rääkis Tults.

“Ega me eriti närvi läinud, sest õnnetuse hetkel oli veel piisavalt aega,” ütles Endrekson. “Kui Tults poleks uut klambrit saanud, eks oleksime midagi ikka välja mõelnud, kas või ise mingi kinnituse leidnud.”

Tugevas taganttuules peetud sõidus arendas algul marulist tempot Sloveenia, kus sõudis ka kahepaadi olümpiavõitja Luka Spik. “Eelsõidus ei suutnud meie mehed taganttuulega kiirelt alustada, seetõttu kartsin pisut. Pealegi sattus Eesti kõige tugevamasse lohutussõitu, kus viie paatkonna seas oli vaid üks selge autsaider,” rääkis Tults.

Lohutussõidus läks aga paremini - Eesti haaras Sloveenia järel teise koha ja möödus viimasel viiesajal meetril. Üllatusena jäi alles kolmandaks maailma karikavõitja Ukraina, kes selle kohaga siiski tagas poolfinaali pääsu. “Seekord sõitis meie nelik algusest lõpuni kindlalt ja ilusa tehnikaga,” kiitis Tults.

Endrekson nimetas eilset sõitu esikohast hoolimata raskeks. “Praegugi veel jalad värisevad,” ütles ta mõni tund pärast finišit. “Võrreldes eelsõiduga paranes meie koostöö, aga siinsed ilmastikutingimused nõuavad täielikku keskendumist.”

Homses poolfinaalis on Eesti vastased Poola, Saksamaa, Tšehhimaa, Ukraina ja USA. Finaali pääseb kolm paremat. “Meie seisukohalt on poolfinaal MM-i tähtsaim sõit. Saksamaa ja Poola on soosikud, aga teisedki võivad ebameeldivalt üllatada. Kokkuvõttes on meie poolfinaalkuuik natuke tugevam kui teises sõidus,” arvas Endrekson.

Eesti sõudja Leonid Gulovi lätlannast abikaasa Kristiana Rode-Gulova langes teatavasti C-finaali. Tultsi sõnul oli Rode-Guloval poolfinaalikoht veel mõni meeter enne lõpuliini käeulatuses, kuid ta jättis viimase tõmbe tegemata. “Ta ei osanud end tühjaks sõita. Mitmed rivaalid olid viimse kui jõuraasu ära andnud ja vajusid paati pikali,” polnud Tults rahul.