LENNUKALT TÄHTEDE POOLE: Jalgpalliringkonnad ennustavad Tarmo Kingile helget tulevikku. Noormehel on vanust alles 17 aastat, ja juba himustab ta välismaiste kosilaste kutset.Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
31. jaanuar 2003, 00:00

Tarmo Kink ütles FC Florale «ei»

Eesti parima jalgpalliklubi FC Flora kauane jaht tulevikulootus Tarmo Kingile kukkus läbi. Eile pidi Kink Florale ütlema «ei» või «jah», ta ütles «ei». 17aastane noorsand loodab hoopis teenida lepingu kuulsa Moskva Spartakiga.

FC Floras mõtiskletakse Tarmo Kingi värbamisest juba üle aasta. Viimastel nädalatel hargnesid läbirääkimised mullu lepinguta (!) Narva Transis mänginud poolkaitsjaga aga senisest kaugemale.

Üleeile õhtul pidasid osapooled Olümpia hotellis kolmanda või neljanda kõnelustevooru (FC Flora presidendi Aivar Pohlaku määratlus), lõppjaama veel ei jõutud. Kink ja tema kasuisast nõustaja Aivar Tiidus said mõtlemisaega eile kella 15ni ehk Flora trenni alguseni. Tund enne kella kukkumist teatas Tiidus keeldumisest.

Kingi otsused langetab kasuisa Tiidus

Täpselt kell 15 tabab SL Õhtulehe telefonikõne Kingi. «Ma ei teagi veel täpselt, mis saab. Aivar Tiidus pole mulle öelnud,» väidab Kink.

Tähendab see, et su karjääri suhtes olulised otsused teeb tema, mitte sina ise?

Kink: «Nii ja naa. Nõuandjate sõna maksab palju, aga minugi arvamus pole päris tühine. Kui Eestis üldse jätkata, oleks Flora kahtlemata parim valik. Koju jäädes saaksin ka kooli lõpetada. Aga välismaalt on ka häid võimalusi.»

Tippupürgija peab silmas Moskva Spartakit ja «veel üht klubi». «Kui hiljuti nädala Spartaki duubelmeeskonnaga harjutasin, oldi minuga küll väga rahul. Treenerid kiitsid, ütlesid, et näevad minus tohutut potentsiaali. Lisasid ka, et tööd tuleb palju teha.»

Aivar Pohlak arvab kindlalt teadvat, et Kingi tahtmisega ei arvesta keegi. «Ta on sattunud väga ohtlikusse olukorda,» ütleb Pohlak. «Oli selgelt näha, et ta tegelikult tahtis meile tulla. Aga tema taustal keeravad mutreid teised inimesed, ta pole absoluutselt iseenese peremees.»

Pijpers: «Teist võimalust ei tule. Vähemalt lähiajal.»

Eesti koondise ja FC Flora treener Arno Pijpers rõhutab, et pole Kingi peale pahane. Kolme Kingi seisukohta kuulnuna minetab hollandlane aga tavapärase diplomaadisoone.

Kink: «FC Valgasse saatmine mind ei ähvardanuks. Pijpers lubas mulle kindlat kohta just FC Floras.»

Pijpers: «See on vale. Tegin talle väga täpselt selgeks, et ma ei garanteeri ühelegi mängijale midagi. Isegi Mart Poomi kuulumine Eesti koondisse pole kindel! Kink olnuks lihtsalt üks 21 või 22 mängijast. Ärgu ajagu tagasi, ta sai aru küll!»

Kink: «Võin isegi Spartaki põhikoosseisu pääseda. 3. veebruaril lähen jälle nende juurde, seekord pidavat pea-

treener Oleg Romantsev isiklikult tahtma mind näha.»

Pijpers: «OK, tore, kui noorel mängijal on unistused. Samas tuleb jääda realistiks. Mina ei usu, et Spartak ta võtab.»

Kink: «Ja kui välismaale tõesti ei pääse, tõuseb Flora-variant võib-olla jälle päevakorda.»

Pijpers: «Kui ta nii räägib, ongi vist parem, et ta ei tulnud. Andsime talle võimaluse, ta ei tahtnud. Teist võimalust ei tule, vähemalt lähiajal. Kink on kahtlemata andekas, ent sealt viib tippu väga pikk tee. Selgitasin, millised arenguastmed ses vanuses mängija peab läbima. Mis parata, kui nemad arvavad teistmoodi.»

Lepingu pikkuse suhtes jäädi lahkarvamusele

Kink & Tiidus soovinud kaheaastast, Pijpers & Pohlak poole pikemat kontrahti

«Ükski klubi maailmas ei sõlmiks nii noore mängijaga lepingut ainult aastaks või kaheks,» teab Pohlak. «Mina olnuks isegi paindlikum, tulnuks neile natuke vastu, aga Pijpers oli ses küsimuses väga jäik.»

«Minu meelest on neli aastat selgelt liiga pikk aeg,» tutvustab Kink arvamust. «Kõik meie jalgpallurid tahavad ju välismaale. Aga kuidas ma täpselt tean, mis seisus olen järgmisel hooajal? Ja kust tean mina, kauaks Pijpers Eestisse jääb?»

Kingi tulevik jääb lahtiseks, kuid ühes on ta kindel: Transis ta uut hooaega ei alusta. «See on sada protsenti! Nägin selle Meka ära, rohkem ei taha!» lausub pallur, kes Narvas ei elanud ega treeninud ja Transiga vaid mängudeks liitus.

Pohlak paneb loole punkti: «Kuidas saab Kink üleüldse piiri taha siirduda, kui reegel ütleb: «Alla 18aastaste jalgpallurite rahvusvahelised üleminekud on keelatud.»» Täna on Kingil vanust 17 aastat ja kolm kuud.

Meenutus Florale köetud saunast

1. aprill 2002, Lilleküla staadion, Eesti meistrivõistluste kohtumine FC Flora – Narva Trans. Tarmo Kink teeb meistriliiga debüüdi, lööb kohe värava, Trans võidab šokeerivalt 6:1.

«See mäng jääb elu lõpuni meelde,» meenutab Kink ligi aasta hiljem. «Hooaja eel oli mul Pohlakuga juttu Florasse tulekust. Ta ei uskunud, et veel meistriliigas hakkama saan. Näitasin, et saan küll.»