Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
8. juuli 2003, 00:00

Jaanson jätkab!

Sõudmise eksmaailmameister ja neljakordne olümplane Jüri Jaanson langetas eile otsuse karjääri jätkata. Veel hommikul oli ta kahevahel, õhtul aga ostis lennupileti sõitmaks USA laagrisse.

Jaanson otsustas hiljuti, et katsetused Igor Kuzminiga kahepaadis läbi lüüa või neljalisse pürgida on mõttetud. Et ühelisega kadunud sõuderütm leida, tahab ta harjutada kuu aega USAs treener Igor Grinko juhendamisel ning seejärel, koondise katsevõistlust läbimata, sõuda Milano MMil.

«Jüri lubas, et tagab sel juhul Eestile vähemalt 11. koha ehk olümpiapileti,» teatas alaliidu peasekretär Jaan Tults.

MK-sari kulges nagu õudusunenägu

Esimesel MK-etapil Milanos Eesti neljapaat (Tõnu Endrekson, Andrei Šilin, Kuzmin, haigestunud Leonid Gulovit asendav Silver Sonntak) põrus – nagu ka Jaanson ühepaadil. Tults ja treener Sergei Gluško kaalusid, kuidas moodustada nimetatud kuuikust nelja- ja kahepaat; ühepaadist loobuti.

Otsustati, et Jaanson ja Kuzmin istuvad kahepaati. Jaanson käsitles otsust kui nelja tugevama ja kahe nõrgema määramist. Tagatipuks ei leidnud kahepaat teisel, Müncheni MK-etapil, millest neljane loobus, libisemist. Heitunud Jaanson ütles järgnenud Amsterdami-võistlusel Tultsile, et see jääb ta karjääri viimaseks stardiks.

Kahepaadis nõustuks vaid Endreksoniga

Varem on 37aastane Jaanson tunnistanud, et teda paeluks enim võimalus sõuda Endreksoniga paariskahesel: «See oleks Eestile reaalseim võimalus saada olümpiamedal, ja minule üldse ainuke võimalus seni puuduv medal saada. Selle nimel nõustuks ma ühepaadist loobuma.»

Samas ütles Endrekson, et temaga pole Jaanson plaanist rääkinud. «Mina valmistun neljases,» lisas ta.

Amsterdamist tagasi, otsis Jaanson paaniliselt lahendust ja leidis selle võimaluses teha Grinkoga taas koostööd. «Mul on seljataga elu parim treeningutalv, püstitasin füüsise isiklikke tippmarke. Aga paat ei jookse, kaotasin rütmi ega ole seda enam leidnud. Mu pööning pole korras ja loobumis-otsus oli tõesti küps. Kuid loomulikust optimismist usun, et Grinko, kellega koostöö aina sobib, võib päästa.»

Treener Igor Grinko kutsus USAsse

Treener Igor Grinkolt tuli USAst julgustav kiri: «Olen nõus, et Sa pead parandama tehnikat, kuid Sinu jaoks on tähtsam saada tagasi enesekindlus. Sul on piisavalt hea füsioloogia võitmaks ühepaadil medal või isegi kuld. Kui Eesti on juba otsustanud, et Sa esindad oma maad, võib Sinu jaoks olla parim tulla siia ja jääda MMini. Ma arvan, et suudame Su probleemi lahendada. Arvan, et tean täpselt, mis Sinuga teha.»

Jaanson teavitas otsusest Grinko pakkumine vastu võtta Tultsi, broneeris lennupileti ja jäi alaliidu vastust ootama. Tults lubas pidada aru tipp-spordikomisjoni liikmete Mihkel Klementsovi ja Ants Kiviseljaga.

Jaanson ja alaliit leidsid ühise keele

«Jaanson oli kevadeks tõesti hea, aga kaotas rütmi,» sõnas Tults eile hommikul. «Kuid olen veendunud, et sõidu võib ka siin taas leida. Ameerikasse-mineku küsimus pole rahas, seda vabaneb ju nüüdki, kui Jaanson Luzerni MK-le ei tule. Ka see on õige, et ainus, kes Eestile MMilt ühepaadikoha tuua võib, on Jaanson. Küsimus on põhimõttes: miks peaks üht koondislast teistele eelistama?»

Päeva peale peetud telefonikõned asjaosaliste vahel kasvatasid Jaansoni usku sedavõrd, et ta veel enne nimetatud kolmiku koosoleku algust reedeks lennupileti välja ostis.

Koosolek jõudis kiiresti otsusele, et Jaansonit tuleb igakülgselt aidata, ent seks ajaks, kui leht trükki läks, polnud abiteed veel lõplikult paigas. Õigupoolest otsiti endiselt vastust küsimusele, ega ühe mehe MM-katsevõistlustest vabastamine teisi korvamatult riiva.