TIITLIVÕISTLUSTE DEBÜTANT: Jane Trepp võinuks tulemuste poolest ka Barcelonas täiskasvanute MMil esineda, aga otsustas koos treeneriga, et mõistlikum on omaealistega kembelda.Foto: Jarek Jõepera (arhiiv)
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
31. juuli 2003, 00:00

15aastane Jane Trepp läks Šotimaale medalit püüdma

Täna Šotimaal Glasgow´s algavatel Euroopa juunioride meistrivõistlustel osaleb üksteist Eesti ujujat. Medalit läks neist püüdma üksnes 15aastane Jane Trepp, koondise noorimaid.

«50 meetrit on selle EMil mu tähtsaim ala,» ütles Trepp.

«Ma arvan, et pole 100 meetri olümpianormiks veel valmis. Treeneril on õigus: ma võin sajas jätta end tühjaks ujumata ja võin ka enne lõppu liialt väsida.»

Lootusi toidab enim 50 m rinnuliujumine

Jane Trepi tõenäolisim medališanss avaneb 50 m rinnuliujumises, milles ta juuni lõpul Tartus Eesti meistriks tulles 32,79ga Natalja Hissamutdinovat võitis ja Eesti rekordi püstitas. Glasgow´s osaleb neli kiiremini ujunut, ent vahed on väikesed.

Teine tähtis ala on Trepile 100 m rinnuli. Ka seal oli ta Tartus 1.12,63ga Hissamutdinovast parem ning treener Tiit Reiter arvas tookord, et tippvormist veel kaugel olles võib tõesti mõelda olümpianormile 1.11,58.

«Aga võimalused, jah, on 50 meetris paremad. Seal oskab Jane jõudu juba õigesti jagada. 100 meetris on teise poolega veel probleeme,» rääkis Reiter.

Alles tulemus näitab, kas haigus on möödas

Kogu Eesti koondist Slovakkias räsinud kõhutõbi tabas Treppi eriti valusalt, palavik tõusis kõrgele ja nurjas laagri. Samas taastus ta kiiremini kui kaaslased, aga sõnas nüüd: «Võin ju arvata, et sain haigusest üle, kuid sportlast hindab ikka alles tulemus.»

«Ei taha Jane tulemusi ennustada,» jätkas Reiter. «Nägin teda Barcelona MMilt tulles vaid korra, siis tundus ujumine küll ergas olevat. Jane oli rõõmus ja teotahteline, vees terav. Selgitasin talle, et ärgu mõelgu liialt medalile või olümpianormile – kui ta finaali pääseb, jätkub sellest esimeseks EMiks küll.»

Treppi Reiteri äraolekul juhendanud Siiri Põlluveer: «Ülesanne oli särtsu hoida ja ma arvan, et tulime toime. Jane läks teele heas seisus, just 50 meetriks tundus ta väga motiveeritud olevat.»

Trepp ujub Glasgow´s ka 100 m selili ja 50 m vabalt, ent need ei tohi põhialasid segada. Peaks piiga täna hommikul nii 50 m rinnuli- kui ka 100 m seliliujumises poolfinaali pääsema, jätab ta selili pooleli.

Altminek poleks nii kibe, et seda tasuks karta

Trepp tegi seni olulisimad stardid mullu Põhjamaade noortemeistrivõistlustel Malmös, näidates kahe kulla ja kahe hõbedaga mõnusat sportlasenärvi.

«Jane närvikava on värske, rikkumata,» muheles Reiter. «Kui rääkisin, kuidas Jana Kolukanova MMil trikoo hotelli unustas, Natalja Hissamutdinova passi taga otsis ja Maria Albert kaelakaardi kaotas, Jane vaid naeris. Ta polnud pabistajate kombel hajevil.»

«Naersin küll,» tunnistas Trepp. «Ja mõtlesin, et mina küll selliseid vabandusi ei too. Kui tulemus tuleb kehv, siis ikka sellepärast, et ma kehvasti ujusin.»

«Jane on looduslaps ega võta veel asju nii traagiliselt kui vanemad ujujad. Tema jaoks poleks altminek nii kibe, et seda tasuks karta,» lisas Põlluveer.

Trepp ise on imestanud: «Kui klassi ees vastama pean, pabistan hirmsasti, vahel lähevad sõnad sassi. Võistlustel pabistan natuke – mis võistlus see muidu oleks –, aga vees selle pärast midagi valesti ei tee.»

Eile ütles ta, et vanemaks saades põksub süda võistluse eel ikka pisut teisiti: «Pabistan vist, sest tunnen end kuidagi närvilisena.»

Teiste lagi peaks olema poolfinaal

Juunioride EMil stardivad 15-16aastased tüdrukud ja 17-18aastased poisid. Tase on kõrge, stardinimekirjas seisab näiteks Barcelona MMil 400 m kompleksi hõbeda võitnud ungarlane Laszlo Cseh.

Eesti üheteistliikmelises koondises taotlevad lisaks Jane Trepile kindlasti poolfinaalikohta liblikujujad Nino Metsar ja Roman Krõlov ning kroolisprinter Miko Mälberg ja seliliujuja Rasmus Kütt. Neist Metsar ja Mälberg tõid mullu Põhjamaade noortemeistrivõistlustelt medaleid. Kui keegi nelikust finaali pääseb, siis Mälberg 50 m vabaujumises.

Nagu ikka, leidub tolategijaid ka. Vladimir Sidorkini ja Maksim Litšmani õige võistlemiskoht oleks pigem kaks aastat nooremate tüdrukute seas.

Edinburghis hüppab Artur Estam

Vettehüppejuuniorid jagavad EM-medaleid Edinburghis ning Eesti lipu all lööb kaasa Artur Estam. Üleeile 15aastaseks saanud 42 kg raske ja 152 cm pikk poiss jõudis Rootsi paremikku, nüüd aga otsustas ema sünnimaad esindama hakata. Ta võistleb 1 m ja 3 m hoolaua- ning 10 m tornihüpetes.

Estam, kes on esinenud Stockholmis ka balletiartistina, valmistus EMiks Moskvas Venemaa koondislastega, harjutamist jätkata aga tahab Floridas, sihiks hea esinemine tuleva aasta juunioride MMil Brasiilias.