Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
4. oktoober 2003, 00:00

Tarvi Thomberg kaotas, aga pääses olümpiale

Tarvi Thomberg sai kreeka-rooma maadluse MMil Prantsusmaal Creteilis lühikese karjääri õnnelikema kaotuse. Ta lunastas hoolimata 2:4 allajäämisest Attila Batlyle (Slovakkia) pääsme Ateena olümpiamängudele.

Üleeile kehakaalus kuni 84 kg alagrupi võitnud ja 14 parema hulka kiilunud Thomberg jäi eilses matšis kaotusseisu, kuid suutis lõpu lähenedes teenida kaks punkti, mis olümpiaukse avasidki.

«Hirm oli lõpuni naha vahel, aga nüüd on selge: kahest punktist piisas täpselt, Tarvi on kümnes,» edastas maadlusliidu peasekretär Mehis Kard rõõmusõnumi. «11. koha saaja piirdus ühe matšipunktiga.»

Nii oli Thomberg langenud välja küll medaliheitlusest, kuid pääsenud viimasena Ateena-pileti lunastanud esikümnesse.

«MMi eel vaatasin olümpiat rohkem unelma kui tõsise plaanina,» tunnistas esimest hooaega täismeeste klassis rassiv 21aastane Thomberg. «Maadluses tihti nii ei juhtu – kuldseks eaks peetakse umbes 28. eluaastat. Praegugi pole veel kõik täpselt kohale jõudnud – olen väsinud ja tahan puhata. Aga loos aitas mind ja suutsin palju tugevaid mehi tahapoole jätta.»

Thomberg ütles, et ei saanud otsustava kohtumise ajal mahti närvilisust tunda. «Kaotusseisus tuli ikka oma asju edasi teha. Närvilisem oli pärast, kui kohe ei teadnud, kas piisas või ei piisanud,» rääkis maadleja.

Unistus täidetud, teab Thomberg täpselt, mida Ateenaks valmistudes tegema peab: «Vajan tugevaid vastaseid, häid laagreid. Ükspuha, kas lähen ise kellegi juurde või tuuakse sparringupartnerid Eestisse.»

Eile alustasid olümpiapileti jahtimist ka Valeri Nikitin (-74 kg) ja Toomas Proovel (-96 kg). Prooveli lootused kadusid kahe kaotusega: 1:5 ungarlasele Lajos Viragile ja 0:5 kuubalasele Ernesto Penale.

Nikitin oli avaringis vaba ning alistas õhtupoolikul Iraani matimehe Shahram Taheradze 5:0. Alagrupi võitja ja edasipääseja otsustab tänane heitlus hiinlase Saiyinjiyaga.