Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
5. jaanuar 2004, 00:00

Pavo Raudsepp tuli sprindimeistriks, noor vastane Tauno Tõld sattus haiglauuringule

Eesti suusatajate sprindimeistriks tulid eile Ebaveres põhikoondislaste puudumisel Pavo Raudsepp (vasakult) ja Piret Pormeister. Päeva tumestas Raudsepa rivaali Tauno Tõlla raske kukkumine, kuid Rakvere haiglast lubati noorukil pärast peauuringut siiski kohe lahkuda.

Finaali sööstsid juhtima Raudsepp ja Tõld. 150 m kohal keerati mäkke ning tõusu alates 18aastane Tõld kukkuski. Ilmselt tabas teda kas hilisema hõbeda-pronksi Risto Rooneti või Ilmar Udami suusk, igatahes oli jätk vaevaline. Raudsepp oli ammu võidu võtnud, kui Tõld kohale jõudis. Selgus, et ta sõidust suurt ei mäleta, ja tee viiski haiglasse.

Kuni arstid ülesvõtteid tegid, rääkis Raudsepp: «Juba enne poolfinaali leppisime Taunoga kokku, et võtame tõusu kõrvuti – siis on kaks esimest kohta tagatud ja jõuame omavahelist paremust klaarida. Finaalis otsustasime taktikat korrata, aga tõusul Tauno kas tahtis mu tuulde tulla või surus ta mind meelega või lihtsalt vajus mu vastu. Igatahes komistas ta mu kepi taha ja enamat ma ei tea.»

Peagi teatas juunioride peatreener Jaanus Teppan kergendatult: «Röntgenipilt oli kombes, ilmselt juhtus Taunol midagi sarnast nagu poksis nok-aut. Ta sõidab treener Kalmer Trammiga juba kodu poole.»

«Ma ei tunne praegu muud, kui et lõug valutab. Muu näib kombes olevat. Arst ütles, et kui pilt ees püsib, võib paari päeva pärast treenima hakata,» kostis Tõld sõidukist. «Meil oli jah Pavoga väike kokkulepe, et katsume ees olles tempot natuke alla suruda. Mäletan, et olin nagu ees ja siis läksime sõlme. Kukkusin, Roonet sõitis mulle vastu pead ja silme eest läks mustaks. Edasi mäletan lõpust udust pilti, et ma nagu ei näinud staadionil midagi.»

Meeste ajasõidu oli võitnud Taavi Teder. Määravam oli aga see, et teiste tulemused viisid ühte veerandfinaali kolm medalisoosikut: Raudsepa, Tõlla ja Peeter Kümmeli. Välja langes Kümmel, keda varem kolm sprindikulda ja 17 kahvatumat Eesti meistrivõistluste medalit võitnud Raudsepp pidas peamiseks vastaseks.

Raudsepp adus isegi, et Erkki Jallai, Priit Naruski ja teiste võimalike vastuhakkajate puudumisel võidetud kuld pole «päris see», aga lisas: «No oma kulla väärtust kahandada ma ka ei taha. Võistlevad ikka need, kes kohal on.» Igal juhul pääseb A-koondisest välja langenu nüüd täisõiguslikuna Nove Mesto MK-sprindile.

Naiste finaali jõudis kaks laskesuusatajat, neist Eveli Saue pälvis hõbeda ja Tagne Tähe tuli Tatjana Mannima järel neljandaks.